Haberler

Santral Devirleri İncelenmeli

Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası

Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası: Samsun'da DSİ tarafından yaklaşık 39 milyon TL'ye yaptırılan Kumköy Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali'nin (HES) 5 milyon 666 bin TL'ye özel sektöre devredildiğini ortaya çıkaran Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Samsun Şubesi, özelleştirilen diğer santraller için de harekete geçti. Sendika, Kumköy HES'le aynı şekilde bedeli hesaplanarak özelleştirilen 5 HES'in satışında da hata olabileceğini iddia ederek hesapların incelenmesi için Sayıştay'a başvurdu. Sayıştay'dan "Sözleşmeler ibraz edilmediğinden yapılacak bir işlem bulunmuyor" yanıtını aldıklarında şaşırdıklarını belirten ESM Samsun Şube Başkanı Müşfik Veysel Erdoğan, "Milletin parasının hesabını soracak bir kurum bulamıyoruz. Bunun hesabını kim soracak?" dedi.

DSİ 7'nci Bölge Müdürlüğü tarafından Samsun'un Çarşamba İlçesi'nde 1994 yılında ihale edilen Kumköy Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali'nin yapımına 1996 yılında başlandı. 39 milyon 281 bin 592 TL'ye mal olan santralin 2006 yılında Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu kararıyla özel teşebbüse devri, DSİ Genel Müdürlüğü tarafından 4 milyon 676 bin 840 TL olarak hesaplandı. Ancak DSİ 7'nci Bölge Müdürlüğü yaptığı inceleme ile tesisin devrinin 5 milyon 666 bin 584 TL olduğunu belirtti. Bunun üzerine IC İçtaş Enerji Firması, burayı 5 milyon 666 bin 584 TL'den devraldı.

DEVLET HATALI HESABI TESPİT EDİP 19 MİLYON TL DAHA İSTEDİ

Fakat aradaki bu fiyat farkı ESM Samsun Şubesi Başkanlığı'nın dikkatini çekti. Sendika konuyu DSİ Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı'na taşıdı. Yapılan itiraz, inceleme ve hesaplamalar üzerine DSİ Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı yatırımcı firmanın verdiği bedelden hariç 19 milyon 479 bin 181 TL daha ödemesine karar verdi.

5 SANTRALİN DEVRİ

Bunun üzerine Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası harekete geçerek DSİ'ye Kumköy HES'te olduğu gibi hesaplama yapılarak özel müteşebbise devredilen santral olup olmadığını sordu. DSİ, Uluabat-Çınar HES (Bursa), Uzurçayır HES (Tunceli), Cindere HES (Denizli), Köprübaşı HES (Bolu) ve DİM HES'in (Antalya) de aynı hesaplama yöntemiyle devredildiğini bildirdi.

Kumköy HES'de olduğu gibi diğer 5 HES'in devrinde yapılan hesaplamalarda da hata yapılmış olabileceğini iddia eden ESM Samsun Şubesi konuyu Sayıştay'a taşıyarak geçen Mart ayında gönderdiği yazıyla bu 5 HES'in devrindeki hesaplamaların incelenmesini istedi.

SAYIŞTAY'IN YANITI

Geçen Ekim ayında da Sayıştay Başkanlığından gönderilen yazıda "Anılan konu yargıya taşınmış bulunduğundan yapılacak işlem olmadığı gibi, diğer barajlara ait enerji katılım payı hesap şekli ve sözleşmeleri başkanlığımıza ibraz edilmediğinden bu hususta da yapılacak bir işlem bulunmamaktadır" cevabını alan sendika üyeleri şok yaşadı. Milletin parasının hesabını soracak bir kurum bulamadıklarını söyleyen ESM Şube Başkanı Müşfik Veysel Erdoğan, "Bunun hesabını kim soracak. Bu dosyaları Sayıştay Başkanlığı denetlemeyecekse kim denetleyecek? Kumköy HES'le ilgili yargı süreci, Kumköy HES'in devir bedelinin hesaplanmasında sorumluluğu bulunan kamu görevlilerinin bu konuda herhangi bir kusuru veya kastı bulunup bulunmamasıyla ilgili olup, devir bedelinin yeniden hesaplanmasıyla ilgili değildir. Ayrıca diğer 5 HES'in devir bedeli hesaplamalarının incelenmesi için bunların enerji hissesi katılım payı hesap şeklinin ve sözleşmelerinin Sayıştay'a ibraz edilmesine gerek yoktur. Sayıştay kamu kuruluşlarının hesaplarını, harcamalarını, yaptıkları ihale ve işlemleri bizzat denetleme yetkisine sahiptir" dedi.

SORUMLULAR ARAŞTIRILIYOR

5 HES'in devir bedellerinin yeniden hesaplanması ve gerçek bedellerinin ortaya çıkarılması gerektiğini belirten Erdoğan, "Sayıştay Başkanlığı'na bir kez daha yazı yazarak bu hesapların incelenmesini isteyeceğiz. Aynı tutumu takınması halinde ise Sayıştay Başkanlığı hakkında hukuki süreci başlatacağız" diye konuştu.

Öte yandan DSİ Genel Müdürü Haydar Koçaker, DSİ 7'nci Bölge eski Müdürü Mehmet Recep Çıtır, DSİ Teftiş Kurulu Başkanı Orhan Uzun, DSİ eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Güllü, Etüd ve Plan Dairesi eski Başkanı Dr. Ahmet Alpaslan, DSİ 7'nci Bölge Müdür Yardımcısı Erdoğan Özoral, DSİ 7'nci Bölge Planlama Şube Müdürü Murat Şenel ve DSİ 7'nci Bölge Müdürlüğü'nde mühendis olarak çalışan Özcan Çırak hakkında Ankara Cumhuriyet Savcılığı tarafından Kumköy HES'in devrinin hesaplanması konusunda ihmallerinin olup olmadığının belirlenmesi için başlatılan soruşturma ise sürüyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title