Haberler

Sanja Jurca Avcı'dan Arşivin 'EN'LERİ Üzerine Bir Sergi

Güncelleme:

Sanja Jurca Avcı, Slovenya'nın geçmişine ait 'en'leri, yalın ve etkili bir mekan tasarımı içerisinde kurguladığı hikaye ile anlatıyor.

Mimar Sanja Jurca Avcı'nın tasarladığı "Arşiv: Hafızanın Hazineleri" sergisi, on farklı resmi Slovenya arşivine ait koleksiyonun en değerli, en ilgi çekici ve en ender parçalarını tarihin derinliklerinden gün yüzüne çıkararak, güçlü bir hikaye anlatımı eşliğinde görünür kılıyor.

Çoğu yazılı belgelerden oluşan ve on farklı Slovenya arşivinden 140 doküman barındıran bu eşsiz koleksiyon, minimal tasarım yaklaşımlarının canlı renklerle birlikte kurgulanmasıyla cisimleniyor ve mevcut mekanda mümkün olduğu kadar görünür kılınarak, geçmişi bugüne taşıyan bir deneyim sunuyor.

Mimar Sanja Jurca Avcı tasarımı "Arşiv: Hafızanın Hazineleri"nde, el yazmaları, kişisel belgeler, teknik çizimler, vergi levhaları, arsa tapuları, nüfus kütükleri, mahkeme belgeleri, sözleşmeler, milattan önce dokuzuncu yüzyıla ait parşömenler, Osmanlı hükümdarının Transilvanya'ya yönetici atamasına ait bir ferman gibi çok çeşitli ve zengin bir içerik yer alıyor. Slovenya Milli Müzesi'nden ödünç alınan pek çok eserle daha da güçlü bir bağlama oturtulan sergi, dijital içeriklerle de destekleniyor ve eski Slovenya filmlerinden derlenen bir projeksiyon programıyla özel bir gösterim şansı veriyor.

"Arşiv: Hafızanın Hazineleri" sergisinde kullanılan malzemeler, renkler, ışıklar ve grafik dil, bütüncül bir yaklaşımla seçkiyi ön plana çıkarmak üzerine kurgulanmış. Her biri serginin başrolü olarak değerlendirilebilecek eserlerin birbirinden farklı derinlikteki katmanları, görünür halde sergileme mekanına yansıtılmış. Çok sayıda vitrin, belirli bir yönlendirmeye göre düzenlenmiş ve bu vitrinlerin sergi bölümlerinin başlıklarıyla metinlerini taşıyan duvarlarla görsel bir ilişki içinde olmaları esas alınmış. Sergileme vitrinlerinin aralarında yer alan, canlı renkleri ve büyüklükleriyle kendilerini gösteren bu düzenleyici duvarların, aynı zamanda hikaye akışı içerisinde ziyaretçiye birer rehber olması planlanmış.

Mimar Sanja Jurca Avcı, "Arşiv: Hafızanın Hazineleri"nin çok kısa bir sürede, kısıtlı bir bütçeyle hazırlanmasına rağmen, vizyon sahibi bir işveren ve kararlı bir tasarım yaklaşımı ile gurur duyulacak bir sonuç ürün olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Serginin ziyaretçide uyandırması hedeflenen his; merak ve keşif arzusuyla birlikte, sergilenen dokümanların çeşitliliğinin yansıttığı zenginlik ve önemleri karşısında duyulan gururun bir karışımı aslında… Serginin sade ama incelikli tasarımı da tam olarak bu hissi pekiştirmeyi hedefliyor."

Slovenya Milli Müzesi'nde yer alan "Arşiv: Hafızanın Hazineleri" sergisi Mayıs 2015 ortasına kadar ziyarete açık kalacak.

Sanja Jurca Avcı Kimdir?

Kaynak: Bültenler / Güncel

Slovenya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ünal Aysal kimdir, daha önce GS başkanı oldu mu? Ünal Aysal zengin mi, serveti ne kadar? 2 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 2 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 2 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 2 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 2 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Sasa Obradovic Zeljko Obradovic kardeş mi? Sait Toktaş kimdir? Şehit Piyade Uzman Çavuş Sait nereli, kaç yaşında, memleketi neresi? Cenaze namazı nerede kılınacak? PSG Şampiyonlar Ligi kazandı mı? PSG Şampiyonlar Ligi kupası var mı? PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title