Haberler

Renk ve Boya Seçiminin Püf Noktaları

Güncelleme:

Evinizi boyatmadan önce ön hazırlık şart

Günlük hayatın koşuşturmasından bunalıp sığındığımız evlerimizi, renklerin sihirli dokunuşuyla farklılaştırma şansına sahibiz. Yaşadığımız mekânları çok büyük harcamalar yapmadan boya ile yenileyebiliriz. Doğru rengi seçmek ve boyadan en iyi sonucu almak için Dyo'nun verdiği bazı ipuçlarını dikkate almanız yeterli...

Havalar ısındı, güzel sıcak günlere merhaba dedik. Evinizi değiştirip, biraz renk katmak için boyamaya ne dersiniz? Cevabınız evetse, işe eviniz için doğru rengi seçmekle başlayabilirsiniz. Renk seçimi, kolay gibi görünse de aslında önemli ve zor bir iştir. Sadece sevdiğiniz ya da gözünüze hoş görünen renkleri tercih etmek yerine, renklerin eviniz ve dekorasyonunuzla da uyumlu olmasına dikkat etmelisiniz.

Küçük mekânlar için koyu renk boya tercih etmekten kaçının. Açık tonlar, mekânları olduğundan geniş ve ferah gösterecektir. Zıt renklerin ise birbirini tamamladığını unutmayın. Salonunuzun duvarlarına açık renkler hâkimse, halı ya da zemin rengini koyu renk seçmelisiniz. Eğer zemin açık renk ise, duvarlarınızı koyu renklere boyayarak ve açık renk halı kullanarak kontrast bir görünüm elde edebilirsiniz.

Dekorasyonunuz sade ve canlı olmayan, açık renklerden oluşuyorsa kırmızının, çikolata kahvenin, sarının ya da turuncunun çeşitli tonlarını kullanarak ortamınızda daha sıcak ve samimi bir hava yaratabilirsiniz. Evinize biraz hareket katmak istiyorsanız, odanızın bir duvarını farklı bir renk tonunda boyayabilirsiniz. Böylece, hem derinlik hissi yaratır, hem de farklı bir görüntü elde edersiniz. Eğer salonunuz ya da oturma odanız küçükse, dikkat dağıtıcı renklerden uzak durmalısınız. Koltuk ve halı renkleri duvarlardan koyu olmalı, aksesuarlarda ise canlı renkler kullanmalısınız.

Renk kullanımında unutulmaması gereken temel kurallardan biri, fazla renk ve/veya az renk kullanımının ortamlarda dengesizlik yaratacağı… Bu nedenle birbirini tamamlayan renkler tercih etmelisiniz. Kırmızıyı tamamlayıcısı turkuaz – yeşil ile birlikte kullanın. Sarı tetikleyici bir renktir. Tamamlayıcısı olan mor ile beraber kullanılmalıdır. Mor rengi ise tek başına kullanmaktan kaçının. Mavi dinlendirici ve sakinleştirici bir etki yaratır. Turuncu ise neşelendirir.

Turuncunun fazla kullanılması melankolik bir hava yaratabilir, bu nedenle mavi ile dengelenmesi gerekir.

Renge karar verdiniz, ya sonra

Boyama işlemine geçmeden önce mutlaka bazı ön hazırlıkları yapmanız gerekiyor. Öncelikle, seçtiğiniz boyanın rengi, kartelanın basım tekniklerinden dolayı bu renkle bire bir aynı görünmeyebilir. Kartelada ufak bir alanda gördüğünüz renk, duvarınızda büyük bir alana yayılmış haldedir. Ayrıca mekâna giren ışığın şiddeti ya da odanızdaki halı, perde, koltuk gibi eşyalar rengi farklı gösterebilir. Renk kontrollerini gün ışığında yapmanızı ve duvarın tümüne uygulamadan önce küçük bir alanda denemenizi öneririz.

Renge karar verdikten sonra sıra mevcut yüzey durumunuza ve beklentilerinize uygun tipte bir boya seçmeye geliyor. Kullanım yerlerine göre farklılık gösteren pek çok alternatif ürün bulunuyor. Bu nedenle boya tipini, konuyu biraz araştırıp, gerekirse bu konuda yetkili birimlere danışarak seçmenizde fayda var. İnsan sağlığına ve çevreye dost, kokusuz, leke tutmayan ve kolay temizlenen, kapatıcılığı yüksek, zamandan ve işçilikten tasarruf sağlayan boyaları tercih ederek birçok açıdan avantaj sağlayabilirsiniz. Dyo'nun hybrid teknolojili Dyojen'i ya da PTFE katkılı Teknoplast boyası bu özelliklerin tümüne sahip, üstün teknolojili boyalar olarak dikkat çekiyor.

Dyo uzmanlarının boya ve renk seçimi konusunda önerilerinin yer aldığı, sorularınızı iletebildiğiniz www.birbilenesorun.com.tr sitesi de size bu konuda yardımcı olabilecek doğru adreslerden bir tanesi.

Dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli konu ise, boya yapılması düşünülen yüzeylerde, tamir ve tadilat gerektiren durumların olabileceği... Bu yüzeylerin mutlaka uygun ürünlerle tamir edilmesi gerekiyor. Ayrıca, yüzeylerinizde izolasyon kaynaklı bir sorun varsa mutlaka tedbir alınmalı. Uygulama için işin kalitesi adına, iyi bir usta seçmek de oldukça önemli. Doğru renk ve ürün tercihi, doğru yüzey hazırlığı ve doğru usta tercihi, size sorunsuz ve uzun ömürlü bir çözüm getirir.

Ön hazırlıklar tamamlandıktan sonra boyama işlemine geçilebilir. Boyama işleminde, mutlaka ambalaj üzerinde yazan kullanım bilgilerine göre hareket etmek gerekir. Üretici firmalar, uygulamaya yönelik birçok bilgiyi size açıklar. Verilen bilgilere uyarsanız, mükemmel bir sonuç elde edersiniz. Olası bir sıkıntıda, uygulamayı hemen durdurup, danışma hatlarından ilgili birimlerle iletişime geçebilirsiniz. Dyo, 444 0 396 Dyofon hattı ile bu aşamada da hizmetinizde…

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title