Haberler

Pirinç Fiyatlarındaki Artış

Mersin Ticaret Borsası Başkanı, ABD, Mısır, Gibi Büyük İhracatçı Ülkelerin Küresel Isınma Nedeniyle, Ülkelerinde Üretim Düşmelerini Telafi Edebilmek İçin İhracatı Kısıtlamaya Başladıklarını Söyledi.

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, ABD, Mısır, Çin, Tayland gibi büyük ihracatçı ülkelerin küresel ısınma nedeniyle, kendi ülkelerinde yaşanan üretim düşmelerini telafi edebilmek için ihracatı kısıtlamaya başladıklarını ve bu kısıtlamaların etkisiyle uluslararası piyasalarda pirinç fiyatlarının yükseldiğini söyledi.

Özdemir, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, pirinç fiyatlarındaki yükselmenin nedenlerini ve alınması gereken önlemleri anlattı. Dünya genelinde biyoyakıt üretimi ve kullanımının hızla yükseldiğini ve bundan dolayı, biyoyakıt üretiminde kullanılan tahıl miktarının her geçen yıl biraz daha arttığını ifade eden Özdemir, tahılların, biyoyakıt üretiminde kullanılmasının, dünya genelinde pirinç talebini arttırdığını vurguladı.

Pirinç fiyatlarının sadece Türkiye'de değil, dünya genelinde yükseldiğine işaret eden Abdullah Özdemir, "2007 yılı sonunda 450 dolar olan bir ton pirincin fiyatı, 3.5 aylık bir süre içinde 640 dolar düzeyine çıkmıştır. Burada yüzde 42 oranında bir artış söz konusudur. 2007 Yıl sonunda 1.17 seviyesinde bulunan dolar kuru, bugün itibarı ile 1.32 seviyesinin üstüne çıkmıştır. Yüzde 13 dolayında bir artış söz konusudur. Dolar kurundaki artış, ithal pirincin fiyatına da yansımaktadır. Dünya piyasalarındaki fiyat yükselişi ve dolar kurundaki artış dikkate alındığında, yaklaşık yüzde 55 oranında bir fiyat artışı 'açıklanabilir' olarak gözükmektedir" dedi.

Özdemir, ülkemizde 2007 yılında üretim yüzde 7,5, ithalatın ise yüzde 30 dolayında azaldığının altını çizerek, 2007 yılında pirinç arzının toplamda yüzde 15 oranında azaldığını ve bu azalmanın fiyatlara yükseliş olarak yansımasının kaçınılmaz hale geldiğini kaydetti.

Türkiye'de yakın zamana kadar uygulanan pirinç ithalat rejiminin, rekabetçi bir yapının oluşmasına engel olduğuna vurgu yapan Özdemir, şöyle konuştu:

"İthalat lisansı alabilmek için, yerli üretim pirinçten de satın alma zorunluluğu getirilmesi, çok sayıda firmayı pirinç ithalatından uzak tutmuştur. Neticede pirinç ithalatı az sayıdaki firmanın kontrolü altına girmiştir. 2007 yılında bu uygulamadan vazgeçilmesine rağmen, geçmişte oluşan yapı halen etkisini sürdürmektedir. Maalesef, bu yapı, spekülatif hareketlere zemin hazırlamaktadır." Abdullah Özdemir, bu fiyat artışları karşısında alınacak önlemleri ise şöyle sıraladı:

"Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), elindeki mevcut stokları, yurt genelinde perakende satış noktaları oluşturarak, piyasaya arz etmelidir. TMO, hükümetçe kendisine verilen 100 bin ton gümrüksüz pirinç ithal etme yetkisini vakit geçirmeden kullanmalı, bu şekilde ithal ettiği pirinci satışa sunmalıdır. Halen pirinç ithalinde yüzde 53 olarak uygulanan gümrük tarifesi, özel sektörün yapacağı ithalat için de, yerli pirincin hasat dönemi başlayana kadar, sıfıra çekilmelidir. Halkımız paniğe kapılmamalıdır. Geçici bir süre için pirinç tüketiminin kısılması yerinde olacaktır. Medyamız pirinçteki durumu yansıtarak, yetkilileri uyarmış ve görevini yapmıştır. Artık bu noktadan sonra, halkı paniğe sevk edecek yayınlardan uzak durulmalıdır." Özdemir, ABD, Mısır, Çin, Tayland gibi büyük ihracatçı ülkelerin, küresel ısınma nedeniyle, kendi ülkelerinde yaşanan üretim düşmelerini telafi edebilmek için, ihracatı kısıtlamaya başladıklarını da hatırlatarak, bu kısıtlamaların etkisiyle uluslararası piyasalarda da fiyatların yükseldiğini sözlerine ekledi.

(ÖT-AB-RA-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title