Haberler

Öksüz Yavru Yaban Keçisinin Yaşam Mücadelesi Kameralara Takıldı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü’nün kontrolü altında bulunan Niğde Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda yavru bir yaban keçisinin yaşam mücadelesi kameralara takıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü'nün kontrolü altında bulunan Niğde Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda yavru bir yaban keçisinin yaşam mücadelesi kameralara takıldı. Av koruma ekiplerinin uzun süreli takibi sonucu annesinin öldüğü anlaşılan yavru yaban keçisi için ise hayat şimdi başlıyor.

Yaban hayatı türlerinin daha iyi korunması ve geliştirilmesi, türlerin yaşama ortamlarının iyileştirilmesi gibi maksatlarla oluşturulan Yaban Hayatı Geliştirme Sahaları belgesel tadında görüntülere ev sahipliği yapıyor.

Bu çerçevede geçtiğimiz günlerde Niğde-Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında denetim yapan DKMP ekipleri tarafından sarp bir kayalıkta ve tek başına olan yavru yaban keçisi görüldü ve takibe alındı. Ekiplerin uzun süreli takibi sonucu oğlağın annesinin öldüğü ve bu sebeple tabiatta tek başına kaldığı neticesine ulaşıldı.

Yapılan izleme neticesinde yaklaşık 8 aylık olduğu düşünülen yavrunun sütten kesildiği fakat annesiyle tabiata uyum çalışmaları için yaklaşık 4 ay gibi bir süreye daha ihtiyaç duyduğu anlaşıldı. Çünkü yavru yaban keçilerinin emzirilme süresi 6 ay ve annesiyle tabiatı keşif süresi ise 1 yıl olarak biliniyor.

Hayatının geride kalan günlerini annesinin ona şimdiye kadar öğrettikleriyle tek başına sürdürmek zorunda olan öksüz oğlağın tabiatta tilki, kartal, kurt gibi yırtıcılarla da mücadele etmesi gerekecek. Yön bulmada henüz yeteri kadar hassas olmadığı tespit edilen yavrunun çevikliği, beslenmesi ve kayalara tırmanışındaki becerisi ise oldukça umut verici görülüyor.

Ekipler yem desteği sağlıyor

Çevikliği ve beslenme becerisi sebebiyle yaşam mücadelesini kazanacağı umulan yavru yaban keçisine bu mücadelede yardımcı olmak maksadıyla DKMP ekipleri de kış boyunca bölgede gerekli yemleme desteğini sağlayacak.

Yaban hayatı geliştirme sahaları sürekli denetleniyor

Yaban hayatını desteklemek ve sahip olunan biyoçeşitliliğin gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak maksadıyla çalışmalarını sürdürdüklerini vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise "İlan ettiğimiz yaban hayatı geliştirme sahalarında yaban hayvanlarının rahatça yaşaması için gereken tedbirleri alıyoruz. Ekiplerimiz buralarda sürekli denetim yapıyor. Yaşanabilecek herhangi bir olumsuzlukta ise hemen müdahale ediliyor" dedi.

Kışların çetin geçtiği bölgelerde yiyecek bulmakta güçlük çeken yaban hayvanları için yem desteği verdiklerini de belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu "Bu destekler ile yaban hayvanlarının kışları kayıpsız atlatmasını ve yiyecek bulmak için yerleşim yerlerine gelmeleri dolayasıyla oluşabilecek insan yaban hayatı çatışmasını önlemeyi hedefliyoruz" değerlendirmesinde bulundu. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Veysel Eroğlu Niğde Politika Güncel Haberler

Erdoğan'dan İmamoğlu'na gönderme: Belediyelerin görevi gazetecileri şarap festivaline götürmek değil

Erdoğan'dan İmamoğlu'na gönderme: Belediyelerin görevi gazetecileri şarap festivaline götürmek değil

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İran'daki helikopter kazası nedeniyle 1 günlük milli yas ilan ediyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İran'daki helikopter kazası nedeniyle 1 günlük milli yas ilan ediyoruz

Kocaeli'de genç kızın ölümüyle mide bulandıran gerçek emniyette gün yüzüne çıktı

Kocaeli'de genç kızın ölümüyle mide bulandıran gerçek emniyette gün yüzüne çıktı

Bakmadan Geçme

Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 21 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 21 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 21 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 21 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Cüneyd öldü mü, intihar mı etti? Kızıl Goncalar Cüneyd diziden ayrıldı mı? 21 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 21 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Gaddar neden bitiyor? FİNAL YAPIYOR! Gaddar niye final yapıyor? Asgari kurumlar vergisi nedir, ne kadar olacak? Hangi şirketler asgari kurumlar vergisi ödeyecek? Konyaspor 3'lü averaj, 4'lü averaj küme düşme hesabı nedir, averajı kaç (KONYASPOR-HATAYSPOR, GAZİANTEP) ? Samet Akaydın neden kadro dışı bırakıldı, Panathinaikos'tan ayrılacak mı? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri dönecek mi? Türkiye'ye dönme kararı aldı Dilan Çiçek Deniz kimdir? Dilan Çiçek Deniz kaç yaında, nereli, hangi filmlerde oynadı? Konyaspor küme düşme ihtimali var mı, ligde kalmayı garantiledi mi? 20-21 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? 20-21 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Milli yas ne zaman bitiyor, son gün ne zaman?
Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title