Haberler

Nükleer Santralde Lider Abd, En Fazla Yararlanan Fransa

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Makine Mühendisliği Enerji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Aydın Durmuş, "Nükleerde liderlik 104 nükleer santralle ABD'de de, nükleer enerjiden en fazla yararlanan ülke ise 59 nükleer santralle enerjisinin yüzde"...

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Makine Mühendisliği Enerji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aydın Durmuş, "Nükleerde liderlik 104 nükleer santralle ABD'de de, nükleer enerjiden en fazla yararlanan ülke ise 59 nükleer santralle enerjisinin yüzde 76'sını karşılayan Fransa" dedi.

Türkiye Teknik Elemanlar Vakfı (TÜTEV) Samsun Şubesi nükleer enerji üzerine söyleşi düzenledi. TÜTEV Samsun Şubesi'nde yapılan söyleşiye OMÜ Makine Mühendisliği Enerji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aydın Durmuş, TEİAŞ'tan Elektrik Elektronik Mühendisi Birol Çakar ve TÜTEV Şube Başkanı Dursun Aksoy konuşmacı olarak katıldı. Nükleer enerji söyleşisine mühendis ve teknik elemanlardan 40 kişi katıldı.

Prof. Dr. Aydın Durmuş yaptığı konuşmada, dünyada en fazla tartışılan enerji kaynaklarından birisinin nükleer enerjinin, genellikle kaza ve felaketlerle gündeme gelse de nükleer santrallerin en önemli özelliğinin ülkeler için yerli ve çevreci bir kaynak olduğunu söyledi. Dünyadaki tabloya bakıldığında halen 30 ülkede 438 nükleer santral bulunduğunu ve 42 santralin de inşaat aşamasında olduğunu hatırlatan Aydın, "Birçok sektörde olduğu gibi nükleerde de liderlik 104 nükleer santralle ABD'de. Dünyada

nükleer santrallerin 62 tanesi G-7 ülkelerinde" diye konuştu.

Nükleer enerjiden en fazla yararlanan ülkenin 59 nükleer santralle enerjisinin yüzde 76'sını karşılayan Fransa'nın olduğunu söyleyen Prof. Dr. Aydın Durmuş, Türkiye'nin yerli kaynaklar içinde en büyük eksiğinin nükleer santral olduğunu dile getirdi.

Elektrik Elektronik Mühendisi Birol Çakar da nükleer enerji için yatırım yapılmasının şart olduğunu, nükleer enerjinin yanında güneş, rüzgar ve biyo kütle gibi enerji kaynaklarının da değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

TÜTEV Şube Başkanı Dursun Aksoy ise, kalkınmış ülkelerin tasarruf tedbirlerini günümüzün en büyük enerji kaynağı olarak gördüğünü, Türkiye'nin ise enerjide dışa bağımlı olmasına rağmen verimlilik ve tasarruf konusunu yıllardır ihmal ettiğini dile getirdi. Nükleer santrallerin, kurulum maliyetinin yüksek olmasına rağmen, işletme maliyeti düşük ve çevreci bir enerji kaynağı olduğunu söyleyen Aksoy, Türkiye'nin bu alana girmiş olmasının enerji arz güvenliği açısından son derece önemli bir gelişme olduğunu

dile getirdi. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fransa Aydın Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title