Haberler

New York'ta Sandy Felaketinin Birinci Yılında Afet Yönetimi Tartışıldı

ABD'nin doğu yakasında can kaybı ve yıkıma sebep olan Sandy faciasının birinci yılında New Yorklular, doğal felaketler konusundaki eksikliklerini masaya yatırırken, Federal Acil Durum Yönetim Aja...

ABD'nin doğu yakasında can kaybı ve yıkıma sebep olan Sandy faciasının birinci yılında New Yorklular, doğal felaketler konusundaki eksikliklerini masaya yatırırken, Federal Acil Durum Yönetim Ajansı (FEMA) geçen yıl  yaşanan Sandy felaketinde çok yetersiz kaldığı yönünde eleştirildi. Barış Adacıkları Enstitüsü (PII) ev sahipliğinde gerçekleşen panelde, iklim değişikliği ve afet yönetimi üzerine tespitlerde bulunuldu.

New York'un Manhattan şehrinde, Barış Adaları Enstitüsü (PII) tarafından, iklim değişiklikleri ve felaket yönetimi konularında insanları daha fazla bilgilendirme ve birlikte hareket etme düşüncesiyle gerçekleştirilen organizasyonda, son yüzyılda artan doğal felaketlerin insan yaşamına etkisi ve doğal felaketler öncesinde alınabilecek önlemlerin nasıl artırılabileceği konuları masaya yatırıldı.

Moderatörlüğünü Birleşmiş Milletler Uluslararası Doğayı Koruma Birliği Daimi Gözlemcisi Narinder Kakar'ın yaptığı panelde, Columbia Üniversitesi Afete Hazırlık Ulusal Merkezi ve Dünya Enstitüsü Araştırmacısı Thomas Chandler FEMA Bölgesel Destek Merkezi (II), Konut Hizmet Koordinatörü Andrew Martin,  Columbia Üniversitesi İklim Bilimcisi Meg Sutton ve Türkiye'den Kimse Yok mu Derneği Başkan Yardımcısı Metin Çetiner konuşmacı olarak yer aldı.

BM Gözlemcisi Kakar, dünyanın giderek doğal felaketlere daha açık hale geldiğini,  doğal felaketlerde mağduriyet yaşayan dünyanın çeşitli yerlerindeki insanlara yardım etmek için BM'nin çabalarını artırdığını belirtirken, bu alanda faaliyet gösteren vakıfların gösterdiği çabanın takdire değer olduğunu belirtti. Kakar, "Birleşmiş Milletler'in de dikkatle üzerinde durduğu İklim değişiklikeri ve doğal afetler konusu, global anlamda sürdürülebilir gelişme adına da çok önemli bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır. Toplumların öncesinde alınacak önlemler hususunda eğitilmesi ve sonrasında yapılacak ilk yardımların kusursuzca yerine getirilebilmesi insan hayatı adına çok büyük önem taşımaktadır" dedi.

Geçtiğimiz yıl ABD'nin doğu kıyısındaki eyaletlerde 92 Amerikalı'nın hayatına malolan ve 50 milyar dolardan fazla maddi hasara yol açan Sandy fırtınası sonrasında yaptığı faaliyetleri anlatan FEMA Bölgesel Destek Merkezi (II), Konut Hizmet Koordinatörü Andrew Martin program sonunda dinleyecilerden en çok soruya muhatap olan konuşmacı oldu.

Çoğunlukla Manhattan'da yaşayan çevre sakinleri, FEMA'yı görevini tam olarak yerine getirmediği ve insanları felaket öncesi yeterince bilgilendirmediği yönünde eleştirirken, felaket esnasında kimi arayacaklarını, nereye gideceklerini bilemediklerini söyledi.

-"Politikacılar, sorumluluklarını yerine getirmedi"-

Women Beyond Survival (Hayatta Kalmanın Ötesinde Kadın) isimli organizasyonun kurucusu Safiyya Sarkin, FEMA'nın Sandy fırtınasında beklenenin çok altında çaba sarfettiğini, bir yıl geçmesine rağmen hala elektriği olmayan mağdurların varlığının Amerika'nın bulunduğu pozisyonuna yakışmadığını söyledi.

Haiti depreminde de gönüllü olarak yer aldığını söyleyen Safiyya Sarkin,  aynı zamanda bir Sandy mağduru olduğunu belirtirken, FEMA ve politikacıları sorumluluklarını yerine getirmediğini şu sözlerle eleştirdi:

"New York Üniversitesi'nde birçok hasta elektrik kesintisi yüzünden hayatını kaybetti. Jeneratörler neden bodrum katlarda tutuldu. Bu sorumluluk şehrin belediye başkanına aittir. Neden New York'a jeneratör ve yakıtını taşıyan birçok kamyon sırf sendika üyesi olmadığı için geri çevrildi. FEMA yiyecek dağıtmanın ötesinde fazla bir şey yapmadı. Staten Island'a bugün hala elektriğin olmadığı yerler var. Evini kaybeden insanlara sadece 1200 dolar verildi, bu bir suçtur. Biz 10. dünya ülkesi miyiz yoksa gelişmiş bir ulus muyuz? Felakete hazırlık kadar, politikacıların yardımcı olma arzusu da çok önemli."

Panele Columbia Üniversitesinden katılan bir diğer konuşmacı İklim Bilimcisi Meg Sutton, özellikle son 40 yılda, iklimlerin çok daha hızlı değişmeye başladığını, deniz seviyesinin normalden daha hızlı yükselmeye başladığını belirtirken, doğal felaketlerin yaşanma sıklığının artacağı ve insanları bu konuda ciddi bir eğitime tabi tutmanın  zorunluluğu konuları üzerinde durdu.

Panelin son konuşmacısı Kimse Yok mu Derneği  Başkan Yardımcısı Metin Çetiner ise doğal felaketlerde uluslararası insani yardım derneklerinin her nerede olursa olsun, insanların yardıma ihtiyacı olan bölgeye ulaşması ve orada aynı alanda faaliyet gösteren kurumlar ile işbirliği içinde yardım faaliyetlerine katılmasının önemine vurgu yaptı.

Türkiye'nin BM nezdinde tanınırlılığı olan ve 2010'dan bu yana BM organizasyonu ECOSOC'a üyeliği bulunan Kimse Yok mu Derneği'nin  Başkan Yardımcısı Çetiner, Türkiye içindeki yardım faaliyetlerinin dışında, Asya ve Afrika ülkeleri dahil, dünyanın birçok yerinde yaşanan doğal afetlerde ihtiyaç sahibi insanlar ulaştıklarını, Haiti depreminde ise BM'ye bağlı OCHA (İnsani İşler Koordinasyon Ofisi) ile birlikte yardım organizasyonu düzenlediklerini belirtti.

Sandy felaketi sırasında New York'ta yaptıkları yardım faaliyetlerinden de bahsedern Çetiner, "Bu sahada çalışan bir dernek olarak, uluslararası alanda partnerlik teklifleri alıyoruz. Sevindirici olan, Kimse Yok mu olarak yaptığımız faaliyetlerin takdir görmesi. Dünyanın 103 ülkesinde faaliyet gösteren bir yardım kuruluşu olarak varlığımızı BM nezdinde de hissettiriyoruz. Buradaki varlığımız Türkiye adına da bir artıdır. Ülkemiz adına bir şeyler yapmış olmaktan çok memnunuz" dedi. - New York

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Birleşmiş Milletler Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title