Haberler

Myanmar'da Arakanlı Müslümanlara Karşı Verilen Dilekçe Reddedildi

Myanmar'da Göç Bakan Yardımcısı Win Myint, ülkenin batısındaki Rakhine (Arakan) eyaletinde yaşayan bazı Müslümanlara verilen vatandaşlığın geri alınması talebini geri çevirdi.

Myanmar'da Göç Bakan Yardımcısı Win Myint, ülkenin batısındaki Rakhine (Arakan) eyaletinde yaşayan bazı Müslümanlara verilen vatandaşlığın geri alınması talebini geri çevirdi.

"The Myanmar Times" gazetesinin haberine göre, Myint, parlamentoda yaptığı konuşmada geçen yıl hükümet tarafından başlatılan pilot uygulama kapsamında vatandaşlık hakkı verilen Arakanlı Müslümanlara karşı imza toplayanların yasaları yanlış anladığını belirtti.

Geçen yıl hükümet, 200'den fazla Arakanlı Müslümana kendilerini "Bengalli" olarak tanımlamaları koşuluyla vatandaşlık hakkı tanımıştı. Ekim ayında bir grup milliyetçi, karara karşı çıkmış ve Müslümanlara artık geçerli olmayan yasalarla vatandaşlık hakkı tanındığını ileri sürmüştü. Grup, bin 100 kişinin imzaladığı dilekçeyi parlamentoya sunmuştu.

Birleşmiş Milletler de Arakanlı Müslümanların kendilerini "Bengalli" olarak tanımlamaya zorlandığına dikkati çekerek, hükümetin uygulamasını kınamıştı.

Uygulama çerçevesinde vatandaşlık hakkı tanınan Müslümanlar da Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) yetkililerine "vatandaşlık almalarına karşın durumlarında herhangi bir iyileşme olmadığını" söylemişti.

Myanmar hükümetince Bangladeş'ten gelen göçmenler olarak görülen, "Bengalli" olarak nitelenen Arakanlı Müslümanlar, 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybetikleri için "devletsiz" sayılıyor. Birleşmiş Milletler tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, yaklaşık 50 yıl süren cunta rejiminin ardından 2011'de iktidara gelen Tein Sein hükümetinin başlattığı reform sürecinden hiçbir şekilde yararlanamamıştı. Arakanlı Müslümanlar hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor.

Arakanlı Müsmümanların dramı, 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çıkan çatışmalarla dünyanın gündemine gelmişti. Myanmar'ın 60 milyonluk nüfusunun büyük bir kısmını oluşturan Budistler tarafından düzenlenen saldırılarda çoğunluğu Müslüman çok sayıda kişi yaşamını yitirmişti. Yüzlerce ev ve iş yerinin ateşe verildiği çatışmalar yüzünden 125 bin kişi bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Myanmar Arakan Times Politika Güncel Haberler

CHP lideri Özgür Özel: Kobani davası her yönüyle siyasi bir dava

CHP lideri Özgür Özel: Kobani davası her yönüyle siyasi bir dava

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

2017 yılında, 'Tutuksuz yargılanmalı' demişti! Bahçeli'nin Ahmet Türk'e verilen cezayla ilgili ne diyeceği merak konusu

2017 yılında, "Tutuksuz yargılanmalı" demişti! Bahçeli'nin Ahmet Türk'e verilen cezayla ilgili ne diyeceği merak konusu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yozgat ve Şanlıurfa'yı işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yozgat ve Şanlıurfa'yı işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title