Haberler

Mülteci Hakları İçin Medya ve Sivil Toplum İş Birliği Projesi

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr.

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Başak Yavçan, Suriyeli sığınmacılar konusunda Avrupa ile kıyaslandığında Türkiye'de halkın çok sağduyulu davrandığını belirterek, "Bunu sağlayan, insanların diyalog ve iletişim içinde olabilmesiydi." dedi.

İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM) önderliğinde, Ankara Gazeteciler Cemiyeti ortaklığıyla hayata geçirilen ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından finanse edilen "Mülteci Hakları için Medya ve Sivil Toplum İş Birliği Projesi" kapsamında Hatay'ın İskenderun ilçesinde bir otelde düzenlenen eğitim toplantısı sona erdi.

Yavçan, toplantının kapanışında yaptığı konuşmada, Türkiye'ye kabul edilen Suriyeli sığınmacılara yönelik bakış açılarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Bu noktada insanların birbirlerine temkinli yaklaşımının daha kötüye taşınmaması için medyaya büyük bir sorumluluk düştüğünü anlatan Yavçan, "Biz biliyoruz ki bütün dünyada bu böyle. Negatif ve olumsuz haberler insanları çok daha kolay etkiliyor. Suriyeli sığınmacılar özellikle bir tehdit algısı yaşadıklarında ikna olmakta zorlanıyorlar." diye konuştu.

Yavçan, özellikle tehdit algısı veya korkuyu bir şekilde körüklemeyecek, birbirini daha iyi tanıma hissini uyandıracak ve daha çok insan temelli haberlere odaklanılmasının Türk halkının da olaya kendi kafasında artıları ve eksileri dengeleyerek bakmasını sağlayacağını vurguladı.

Suriyeli sığınmacılar konusunda Türkiye ile Avrupa ülkelerinin bakış açılarını kıyaslayan Yavçan, şunları kaydetti:

"Avrupa ile kıyaslandığında Türkiye halkı çok sağduyulu davrandı. Bunu sağlayan, insanların diyalog ve iletişim içinde olabilmesiydi. Avrupa'ya baktığımızda olay daha çok tehdit ve korku salan bir olaymış gibi lanse edilmişti. Bundan ders almayız ve kendi başlattığımız doğru uygulamayı devam ettirmeliyiz. Burada bütün mesele dengeli haber yapabilmek ve kaynakları artırmak. Mesele bizim neye inanıp inanmadığımız değil ama diğer tarafın da görüşünü haberimize katmalıyız. Suriyeliler doğrusuyla yanlışıyla her zaman bu toplumda azınlıkta olan bir grup. Bu yüzden haber yaparken onların da görüşlerini almak lazım."

Soru cevap bölümüyle devam eden toplantı, Adana, Osmaniye, Hatay ve Mersin'den katılan 30 gazeteciye sertifikalarının verilmesiyle sona erdi.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Politika Güncel Haberler

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin yeni müfredatı onayladı

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin yeni müfredatı onayladı

İsrail saldırısında masum siviller diri diri yanarken ABD'den tek cümlelik açıklama geldi

İsrail saldırısında masum siviller diri diri yanarken ABD'den tek cümlelik açıklama geldi

10 kişinin öldüğü kazanın tanığı: Muavinin 'Bir aracı solladık ve direksiyon hakimiyetini kaybettik' dediğini duydum

10 kişinin öldüğü kazanın tanığı: Muavinin 'Bir aracı solladık ve direksiyon hakimiyetini kaybettik' dediğini duydum

Rasim Ozan Kütahyalı, yeni sevgilisiyle sarmaş dolaş fotoğraf paylaştı

Rasim Ozan Kütahyalı, yeni sevgilisiyle sarmaş dolaş fotoğraf paylaştı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title