Haberler

Marmara Belediyeler Birliği Kocaeli'de Toplandı

Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen Belediye Başkanları Değerlendirme Toplantısı, 104 belediye başkanının katılımı ile Kartepe Green Park Hotel'de gerçekleştirildi.

Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen Belediye Başkanları Değerlendirme Toplantısı, 104 belediye başkanının katılımı ile Kartepe Green Park Hotel'de gerçekleştirildi. Program kapsamında Marmara Denizinin Temizliği ve Kentsel Dönüşüm konuları masaya yatırılırken Birlik Başkanı ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanı Cevat Yaman birer sunum gerçekleştirdi.

Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, denizlerdeki kirlenmenin inkar edilemez bir gerçek olduğunu belirttiği konuşmasında, "Denizlerdeki kirlenmeden Marmara da nasibini almakta. Hızlı şehirleşme ve sanayileşme Marmara Denizi'nin kısa zamanda kirlenmesine sebep olurken, Marmara'da yaşayan onlarca balık ve deniz canlısı türü zaman içinde yok oldu. Birçok sahilde denize girmek, insan sağlığı için tehlikeli hale geldi. Son dönemde üye belediyelerimiz tarafından gerçekleştirilen atık su arıtma yatırımlarının, Marmara Denizi'nin kirlenmesini önemli ölçüde engellediğini söyleyebiliriz" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmalarıyla Haliç'e balık girdiğini belirten Altepe, şöyle konuştu: "Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmalarıyla Körfez'de gözle görülebilir bir temizlik var. Bunlar önemli çalışmalar. Ancak, bu yatırımların Marmara'ya kıyısı olan bütün belediyeleri kapsayacak şekilde genişletilmesi gerekli." Başkan Altepe, ayrıca başta Tuna nehri olmak üzere Karadeniz'e dökülen birçok nehrin sebep olduğu kirliliğin

Marmara'yı tehdit ettiğini Marmara'nın karşı karşıya kaldığı bir diğer tehdidinde katı atıkların yol açtığı kirlilik olduğunu belirterek, "Bu konuda da insanımızın bilinçlenmesi ve belediyelerin etkili önlem alması gerekli. Marmara Belediyeler Birliği olarak belediyelerimizi ve halkımızı bilgilendirme çalışmalarına aralıksız devam edeceğiz" dedi.

Daha sonra konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da, şunları söyledi: "Marmara Belediyeler Birliği'ne yakışan belediyecilik alanında Türkiye'ye öncülük etmek bunuda en iyi şekilde yapıyorlar. Kocaeli sanayiden dolayı tahrip olmuş çok büyük oranda zarar görmüş. Kocaeli'de yaşamak zorlaştı.Çevre çok büyük tahrip oldu. En büyük tahribatıda Marmara Körfezi gördü. Adeta bir lağım çukuruna dönüşen bir duruma geldi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin sınırlarının genişlemesi çok önemli bir karardı. Model bir karardı. Tüm sınırlarda yetkimiz var. Bu karardan sonra önce planlama yaptık. Kocaeli metrekarelik planlanmamış alan yok. 2004 yılında planlama çalışmalarına başlattık. Tam 3,5 yıl ev ödevimize çalışır gibi çalıştık. Kenttekilerin görüşlerini aldık. Önce altyapı dedik ve tüm kentteki altyapıyı yeniledik."

Sanayi ve çarpık yapılaşmanın İzmit Körfezi'ni tükettiğini anlatan Karaosmanoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Sanayicilerimiz ile görüştük onlarla ortak hareket ederek çalışma başlattık. Sanayiyi çevreye, çevreyi sanayiye feda etmedik. Denizden, kara ve havadan çok sıkı bir kontrol sistemi getirdik. Kocaeli halkını denizle buluşturduk. Kocaeli genelinde İzmit Körfezinde 17

arıtma tesisi var. Köylerimizde bile atık suları toplayıp arıttık. Körfez genelinde yüzde 98 oranında arıtma sağladık. Sadece Darıca'da biraz sıkıntımız var. Onuda çözdüğümüzde Marmara Denizine yüzde yüz arıtılmış su bırakacağız. 770 kilometre kanalizasyon hattı yaptık. Arıtma tesislerimizden hergün 150 ton çamuru alarak bir çimento fabrikasında yakıyoruz. Körfez'in 11 plajı olan noktasında Sağlık Bakanlığı tarafından yaptırılan tahlilerde 9 plaj alanında denize girilebilir raporu verildi. Biz körfezin her noktasında denize girilmesi için çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz."

Toplantının ilk bölümünün konuşmasını ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanı Cevat Yaman yaptı. Yaman, 515 kilometrelik bir kıyı şeridinden hem kontrol hemde atık toplama işini yaptıklarını Marmara denizini temiz tutmak için kesintisiz görev yaptıklarını söyledi. Konuşmaların ardından toplantının ilk bölümü sona ererken ikinci bölümde ise Kentsel dönüşüm konuşulacağı belirtildi. - KOCAELİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İbrahim Karaosmanoğlu Marmara Denizi Recep Altepe Politika Güncel Haberler

Kulisleri hareketlendiren iddia: Asgari ücret temmuz ayında 21 bin 320 liraya çıkacak

Kulisleri hareketlendiren iddia: Asgari ücret temmuz ayında 21 bin 320 liraya çıkacak

Sokak köpekleriyle ilgili düzenleme Meclis'e geliyor

Sokak köpekleriyle ilgili düzenleme Meclis'e geliyor

Çocuk istismarı şüphelisinin ölümünde 2 polis ve bekçiye hapis cezası

Çocuk istismarı şüphelisinin ölümünde 2 polis ve bekçiye hapis cezası

Bakmadan Geçme

Ergin Ataman kimdir? Ergin Ataman kaç yaşında, nereli? Ergin Ataman hayatı ve biyografisi! LoL çöktü mü? 23 Mayıs LoL giriş ekranı neden açılmıyor? Vedat Zorba kimdir? Şehit Piyade Sözleşmeli Er Vedat Zorba nereli, memleketi neresi? Valorant Gece Pazarı ne zaman? Gece Pazarı başladı mı? 23 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 23 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 23 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 23 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 23 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 23 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 23 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 23 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 23 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 23 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! UEFA Avrupa Ligi kupasını kim kazandı 2024? Atalanta Bayer Leverkusen maçı ne oldu, UEFA'yı kim aldı?
Erdoğan'ın 34 yıl sonra gelen 'seferberlik' hamlesi ne anlama geliyor? AK Parti'den açıklama var

Erdoğan'ın 34 yıl sonra gelen "seferberlik" hamlesi ne anlama geliyor? AK Parti'den açıklama var

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title