Haberler

Manisa Tarım İl Müdürlüğünden Kuş Gribi Açıklaması

Önce Kastamonu ardından Balıkesir’de ortaya çıkan kuş gribi vakası sonrası Manisa’da tüm tedbirler alındı.

Önce Kastamonu ardından Balıkesir'de ortaya çıkan kuş gribi vakası sonrası Manisa'da tüm tedbirler alındı. Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, bin 800 kümes ve 35 milyon kanatlı hayvan varlığıyla Türkiye'nin önemli kanatlı hayvan kapasitesine sahip Manisa'da bugün itibariyle kuş gribiyle ilgili bir vaka veya ihbarın olmadığını söyledi.

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Balıkesir bölgesinde yeniden görülen kuş gribi sonrası hastalık ve Manisa'nın genel durumuna dair önemli açıklamalarda bulundu. Hasan Çebi, 100 yıldan beri tavuklarda görülen kuş gribi diye bilinen Avian Influenza (Tavuk vebası) hastalığının 1997 yılından itibaren dünyanın muhtelif ülkelerinde insanlara bulaşma özelliği gösterdiğini söyledi. Ülkemizin göçmen kuşların göç yolları üzerinde bulunması nedeniyle sürekli olarak hastalık bulaşma riskiyle karşı karşıya olduğunu anlatan Çebi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hastalık ülkemizde ilk olarak Ekim 2005 tarihinde Balıkesir'in Manyas İlçesi Kızıksa beldesinde ortaya çıkmış, Ocak 2006 tarihinden itibaren muhtelif illerde görülmüştür. İlimizde de 2006 yılında Gölmarmara İlçemiz Kayaaltı köyünde köy tavukçuluğu yapan bir işletmede görülmüş mahallinde alınan idari ve fenni tedbirler ile söndürülmüştür. İlimizde bulunan ticari entegre işletmelere herhangi bir bulaşma olmamış hastalık görülmemiştir."

35 MİLYON KANATLI HAYVAN

Hastalık etkeni virüsün, göçmen kuşlar, yaban ördekleriyle köy tavuklarına veya açıkta beslenen kanatlı hayvanlara bulaştığına dikkat çeken Çebi, şunları söyledi: "Kuş gribinin görülme riskini artıran en önemli etmen açıkta yapılan kanatlı yetiştiriciliğidir. Ülkemizin sosyoekonomik yapısı ve alışkanlıkları nedeniyle köy tavukçuluğu yaygın şekilde yapılmaktadır. Hastalığın hayvandan insana bulaşması; enfekte canlılarla aynı ortamı paylaşmak, hasta hayvanın ağız, burun akıntıları ve dışkısı ile temas etmekle olmaktadır. Manisa, kanatlı varlığı açısından ülkemizin önde gelen illerinden olup (Damızlık-Yumurtacı-Etlik Piliç-Hindi) bin 800 kümes ve 35 milyon kanatlı kapasitesine sahiptir."

Bakanlığın Yönetmelik ve Genelgeleri uyarınca kanatlı işletmelerin kuş gribi diğer kanatlı hastalıklar ve biyogüvenlik önlemleri açısından düzenli olarak denetlendiğini belirten Çebi, sözlerini şöyle sürdürdü: "2014 yılı Temmuz-Aralık döneminde İl ve İlçe Müdürlüklerimizce 153 damızlık, bin 506 ticari etlik, 142 yumurtacı olmak üzere toplam bin 801 kümeste denetim faaliyeti yürütülmüş olup herhangi bir olumsuzluğa rastlanmamıştır. Ayrıca, ilimizdeki ticari kümeslerin klinik olarak tavuk vebası taramaları hem resmi olarak hem de firmalar bazında hızlı test biçiminde düzenli olarak yapılmaktadır. Tarama sonuçları her ay sonunda bakanlığımıza gönderilmekte olup şu ana kadar herhangi bir pozitif olguya rastlanmamıştır."

KANATLI DENETİM EKİBİ YILDA İKİ KEZ EĞİTİMDEN GEÇİYOR

Yılda iki defa İl Müdürlüğü bünyesinde, İlçe Müdürlüğü Kanatlı Denetim ekiplerinin çağrılarak hastalığa karşı hazırlıklı olma konusunda eğitim verildiğini kaydeden Çebi, şunları söyledi:

"En son 5 Mart tarihinde İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsünden gelen Uzman Veteriner Hekim Fethiye Çöven'in katılımıyla ilçelerden gelen 49 teknik personele kuş gribi hastalığı, bulaşma ve korunma yolları ve hazırlıklar konusunda eğitim verilmiştir. Bakanlığımız bünyesinde ülke genelinde her yıl Kuş Gribine karşı gerçek zamanlı tatbikatlar yapılmaktadır. En son Kasım 2014 tarihinde Bolu İlinde tatbikat yapılmış olup İl Müdürlüğümüz Kanatlı Birim Sorumlusunun tatbikata katılımı sağlanmıştır. Kastamonu İli Küre İlçesi İkizciler köyünde 23 Nisan ve Balıkesir İli Bandırma İlçesi Edincik mahallesinde 28 Nisan tarihinde kuş gribi hastalığı çıkmış olup varlığı Bakanlığımız tarafından teyit edilmiştir."

Manisa'da 5 Mayıs tarihi itibariyle kuş gribi hastalığı ile ilgili gelen herhangi bir ihbar ve vaka bulunmadığının altını çizen Çebi, "Olası hastalık vakalarına karşı Kuş Gribi Acil Eylem Planı hazırlanmış olup, İlçe Müdürlüklerimizde yeterli sayıda eğitimli personel bulunmaktadır. İlçe müdürlüklerimizde imha-itlaf, biyogüvenlik ve dezenfeksiyon malzemeleri mevcut olup kullanıma hazırdır" dedi. - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Hasan Çebi Balıkesir Kastamonu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title