Haberler

Manisa Muradiye Fidanlığı Göz Kamaştırıyor

Manisa Muradiye Orman Fidanlığı'nda 2010 yılında 300 türde 3 milyon fidan üretimi yapıldı.

Manisa Muradiye Orman Fidanlığı'nda 2010 yılında 300 türde 3 milyon fidan üretimi yapıldı. Çevre ve Orman İl Müdürlüğü Ağaçlandırma Şube Müdürü Fatma Yıldız, hedeflerinin çok fidan üretimi gerçekleştirmek değil, Türkiye'nin yurt dışından fidan ithal etmesinin önüne geçmek olduğunu söyledi.

Manisa-Menemen yolu üzerinde 1945 yılından beri bin dönümlük arazi üzerinde faaliyet gösteren Muradiye Orman Fidanlığı, Türkiye'nin ve bazı ülkelerin fidan ihtiyacını karşılamaya devam ediyor. Türkiye'deki 130 fidanlık üretim tesisi içinde 'alan ve fidan üretimi' konusunda ilk beşin arasında yer alan fidanlıkta 300 türde fidan bulunuyor.

Muradiye Orman Fidanlığı'ndan Sorumlu Çevre ve Orman İl Müdürlüğü Ağaçlandırma Şube Müdürü Fatma Yıldız, geçen yıl 3 milyon fidan üretimi yaptıklarını ve 450 bini hariç geri kalanını belediyelere, kurumlara, köylere, özel teşebbüse sattıklarını söyledi. Yıldız, "450 bin adet fidanımızı ise Çevre ve Orman Bakanlığı'nın başlattığı 'Ağaçlandırma Seferberliği' kapsamında birçok belediye, köye ve beldeye dağıttık. Türkiye'nin büyük bir bölümünün fidan ihtiyacını biz karşılıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda Cumhurbaşkanlığı Tarabya Köşkü'nün, TBMM'nin bünyesindeki bahçelerin fidanları bizim tesisimizden gitti. Ayrıca geçtiğimiz yıllarda Bulgaristan, Romanya gibi ülkelerin Ürdün Kralı'nın bahçesinin fidanlarını biz karşıladık. Türk cumhuriyetlerinin fidanlarını da karşılar hale geldik" diye konuştu.

SÜPERMARKET GİBİ ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ

Fidanlığın bir süpermarket gibi ürün çeşitliliğine sahip olduğunu belirten Yıldız, "Bu nedenle yurt dışından bir çok ziyaretçimiz var. Türkiye'de bulunan 130 fidanlığın içinde 300 çeşidi içinde barındıran ilk beş yerden biriyiz. Evine, tesisine, kurumuna veya bahçesine fidan arayan yabancılar bizim burayı tercih ediyorlar. Fidanlığımız bir nevi süper marketler gibi ürün çeşitliliği konusunda önemli bir hizmet veriyor" dedi. Yıldız, geçen yıl ürettikleri fidanlardan yaklaşık 1 milyon 500 bin lira gelir elde ettiklerini de belirterek, böylece devlete önemli bir katkı sağladıklarını anlattı.

AMAÇ, İTHALATIN ÖNÜNE GEÇMEK

Fatma Yıldız, en önemli hedeflerinin Türkiye'nin yurt dışından fidan ithal etmesinin önüne geçmek olduğunu kaydederek, "Artık öyle bir yere geldik ki diğer ülkeler bizden fidan alımı yapıyorlar. Amacımız fazla fidan üretiminden ziyade ürün çeşitliliğini artırmak ve yurt dışından fidan ithal edilmesinin önüne geçmek. İnanıyoruz ki önümüzdeki yıllarda Muradiye Orman Fidanlığı Türkiye'nin fidan üretim merkezi haline gelecek" dedi.

TBMM'DE İKRAM EDİLEN ÇAY

Yıldız ayrıca, fidan üretiminin yanı sıra bahçe süs bitkisi üretimi de yaptıklarını belirterek, süs bitkisi çeşitliliğinde ellerinde bol ürün olduğunu ve Türkiye'deki belediyelerin birçoğunun bu konuda kendilerini tercih ettiğini vurguladı. Fatma Yıldız son olarak, Muradiye Orman Fidanlığı'nın 12 çeşit bitkiden yapılan özel bir çayı bulunduğunu dile getirerek, "Ürettiğimiz bitkisel çayı sadece kurumlara veriyoruz. Çayımız ayrıca TBMM'de yabancı misafirlere ikram ediliyor" diye konuştu. - Manisa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Norveç, İrlanda ve İspanya Filistin devletini resmen tanıma kararı aldı

Norveç, İrlanda ve İspanya Filistin devletini resmen tanıma kararı aldı

Filistin'i tanıma kararı alan ülkelere İsrail'den ilk tepki! Büyükelçileri geri çağırdı

Filistin'i tanıma kararı alan ülkelere İsrail'den ilk tepki! Büyükelçileri geri çağırdı

Kırmızı bültenle aranan suç örgütü lideri Barış Boyun, İtalya'da yakalandı

Kırmızı bültenle aranan suç örgütü lideri Barış Boyun, İtalya'da yakalandı

Valilikte 'akraba kayırma' skandalı! Müdürlerden biri kızını diğeri ise kuzenini işe aldırdı

Valilikte 'akraba kayırma' skandalı! Müdürlerden biri kızını diğeri ise kuzenini işe aldırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title