Haberler

Manisa Dededen Toruna Çancılık Mesleğini Yaşatıyorlar Hd

Manisa'nın Demirci ilçesinde, 3'üncü kuşak olarak çan üretimi yapan 52 yaşındaki Nevzat Çancı, ürettikleri ürünlerin İspanya'daki boğa güreşi festivallerinde de kullanıldığını söyledi.

Manisa'nın Demirci ilçesinde, 3'üncü kuşak olarak çan üretimi yapan 52 yaşındaki Nevzat Çancı, ürettikleri ürünlerin İspanya'daki boğa güreşi festivallerinde de kullanıldığını söyledi. Mesleğini ayakta tutmaya çalışan ve çocukları ve yakınlarına da öğreten Çancı, Yunanistan'a ihraç ettikleri çanların, buradan da İtalya ve İspanya'ya gibi ülkelere gönderildiğini kaydetti.

Manisa'nın çan üretimiyle ünlü Demirci ilçesinde atölyelerden çan sesleri yükselirken, ustalar da mesleği ayakta tutmaya çalışıyor. Dededen toruna çan üretiminin sürdüğü ilçede, çan ustaları da çocuklarına bu mesleği sevdirip, kaybolmaya yüz tutan meslek dalını yaşatmak adına çabalıyor. Demirci Sanayi Sitesi'ndeki çan atölyesinde çalışan ve soy adını da mesleğinden alan 40 yıllık çan ustası Nevzat Çancı, bu mesleğin ilçedeki sayılı isimlerinden. 12 yaşında başladığı mesleğini, 2 oğlu ve akrabalarıyla birlikte sürdüren Çancı, "Dededen toruna bu işi devam ettiriyoruz. Çok zahmetli, sabır isteyen bir mesleğimiz var. Küçüklüğümden beri bu işi yaptığımdan zor gelmiyor, paramızı da kazanıyoruz. Dedemiz 1800'lü yıllarda çan yapmaya başlamış. Soyadı Kanunu çıktığında mesleğinden esinlenip, 'Çancı' soyadını almış. Kardeşlerimin çocukları da bu mesleği devam ettiriyor" dedi.

"32 KEZ ELDEN GEÇİYOR"

Çanların çeşitli boyutlarda yapıldığını ve 32 kez elden geçtiğini dile getiren Çancı, yaptıkları ürünlerin fiyatlarının 4 liradan başlayıp 130 liraya kadar çıktığını söyledi. Çan üretiminin zahmetli olduğunu dile getiren Çancı, "Çanın hammadesi demir. Biz demire bakır kaplama yapıyoruz, ses özelliği veriyoruz. Saçları çan boyutunda demir makasında kesip içine doğru büküyoruz. Yaklaşık 200 derecelik ısıya sahip ocakta ateş üzerinde tutuğumuz bu saçları ardından saatlerce dövüp çan haline getiriyoruz" dedi.

FESTİVALLERDE DE KULLANILIYOR

Üretiminin yanında ihracat belgesini de aldıklarını anlatan Çancı, hayvanlar için yaptıkları çanların turizm sektöründe de hediyelik eşya olarak kullanıldığını söyledi. Çancı, "Türkiye genelinde müşterilerimiz var. Yaptığımız çanların yüzde 50'sini yurtdışına gönderiyoruz. Yaptığmıız çanları genelde Yunanistan'a satıyoruz. Yunanistan'ın da bizden aldığı bu çanları birçok ülkeye gönderildiğini biliyoruz. Yaptığımız çanlar festivallerde boğalara takılıyor. İspanya'da yapılan boğa festivalinde de çanlarımız kullanılıyor. Yunanistan üzerinden İspanya, İtalya gibi ülkelere gönderiliyor" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu: Reisi'nin düşen helikopterinin sinyal sistemi kapalıydı

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu: Reisi'nin düşen helikopterinin sinyal sistemi kapalıydı

Erdoğan'dan İmamoğlu'na gönderme: Belediyelerin görevi gazetecileri şarap festivaline götürmek değil

Erdoğan'dan İmamoğlu'na gönderme: Belediyelerin görevi gazetecileri şarap festivaline götürmek değil

Kocaeli'de genç kızın ölümüyle mide bulandıran gerçek emniyette gün yüzüne çıktı

Kocaeli'de genç kızın ölümüyle mide bulandıran gerçek emniyette gün yüzüne çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İran'daki helikopter kazası nedeniyle 1 günlük milli yas ilan ediyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İran'daki helikopter kazası nedeniyle 1 günlük milli yas ilan ediyoruz

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title