Haberler

Kofi Annan'ın İstifası

İstifa eden BM ve Arap Birliği'nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan, BM Güvenlik Konseyi'nin kendisini "tam anlamıyla" desteklemediğini söyledi."Suriye'de artan askerileşmenin ve Güvenlik Konseyi'nde açıkça birliğin sağlanamamasının, rolünü"...

İstifa eden BM ve Arap Birliği'nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan, BM Güvenlik Konseyi'nin kendisini "tam anlamıyla" desteklemediğini söyledi.

Annan, Cenevre'de istifa kararını açıkladığı basın toplantısında,

"Suriye'de artan askerileşmenin ve Güvenlik Konseyi'nde açıkça birliğin sağlanamamasının, rolünü etkili biçimde yerine getirmesi için gereken koşulları temelinden değiştirdiğini" kaydetti.

Kofi Annan, "Suriye'de şiddetin büyük ölçüde Suriye hükümetinin inatçılığından ve 6 maddelik planını uygulamayı reddetmeyi sürdürmesinden, aynı zamanda muhalefetin giderek büyüyen askeri kampanyasından dolayı devam ettiğini, bütün bunların uluslararası toplumun bölünmüşlüğüyle bir araya geldiğini" bildirdi.

Suriye'de yönetimin geçiş hükümetine devredilmesi konusunda 30 Haziran'da Cenevre'de yapılan toplantıda, Rusya ve Çin dahil olmak üzere büyük güçlerin fikir birliğine varmasında başarılı olan Annan, BM Güvenlik Konseyi'nin planı asla resmen desteklemediğini, bunun kendisini hayal kırıklığına uğrattığını ve çabalarını baltaladığını belirtti.

Annan, bölge güçlerinin işbirliği dahil olmak üzere uluslararası birlik olmadan, "kendisinin veya herhangi birinin, siyasi süreci başlatmak için gerekli adımların atılması yönünde ilk önce Suriye hükümetini, aynı zamanda muhalefeti zorlamasının imkansız olduğunu" söyledi.

Bazılarının "imkansızı başarmak" olarak gördüğü görevini, Suriye'deki krize çözüm bulunmasında, BM Güvenlik Konseyi'nin liderliğindeki uluslararası topluma yardımcı olmak amacıyla kabul ettiğini ifade eden Kofi Annan, "bir temsilci olarak, bu mesele için başoyunculardan, Güvenlik Konseyi'nden ya da uluslararası toplumdan barışı daha fazla isteyemeyeceğinin" anlaşılması gerektiğini bildirdi.

Annan son olarak, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in ülkesinin iyiliği için görevinden ayrılmak zorunda olduğunu sözlerine ekledi.

Muhabir: Gamze Türkoğlu Oğuz/ AP

Yayıncı: İbrahim Uyar - CENEVRE

Kaynak: AA / Güncel

Kofi Annan Cenevre Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title