Haberler

Kara Harp Okulu'nda Mezuniyet Töreni

Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Çiçek, Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel'in katıldığı törende 164. dönem teğmenler diplomalarını aldı

Kara Harp Okulu'ndan mezun olan 164. dönem teğmenler törenle diplomalarını aldı.

Kara Harp Okulu Orgeneral Cemal Tural Stadyumu'ndaki törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile kuvvet komutanları, bazı ülkelerin Ankara büyükelçileri, askeri ateşeler ve diğer davetliler katıldı.

Kara Harp Okulu'ndan mezun olan 17'si kadın, 23'ü kardeş ve dost ülkelerden olmak üzere toplam 621 Harbiyeli, stadyuma, "Harbiye Marşı"nı söyleyerek girdi.

Tören Cumhurbaşkanı Gül'ün şeref tribününden Harbiyelileri, "Kara Harp Okulu, merhaba" diyerek selamlamasının ardından başladı.

İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan Kara Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Yılmaz Uyar, teğmenlerin kuşandıkları kılıçların askerlik yeteneklerinin, diplomalarının çağdaş ve bilimsel donanımlarının, yıldızlarının ise başarılarının sembolü olduğunu belirtti.

Uyar, Kara Harp Okulu olarak en büyük Harbiyeli Başkomutan ve ulu önder Atatürk'ün gösterdiği hedefler doğrultusunda yetişen, yüreği hizmet aşkı ile dolu, gerektiğinde vatanın bağımsızlığı, ülkenin bölünmez bütünlüğü, milletin birlik ve beraberliği için gözünü kırpmadan canını feda edebilecek teğmenleri mezun etmekten büyük onur ve gurur duyduklarını söyledi.

Kara Harp Okulu'nun, her geçen gün daha karmaşık hale gelen güvenlik ortamında, doğru karar verip birliğini en mükemmel şekilde sevk ve idare edebilecek subaylar yetiştirmek için kendini geliştirip, yenilediğini ifade eden Tümgeneral Uyar, bu kapsamda lisans programlarının sayısını ve içeriğini geliştirdiklerini belirtti.

"Kılıcınız keskin olsun"

Daha sonra mezun olan teğmenlere seslenen Tümgeneral Uyar, "Burada edindiğiniz bilgi ve beceriler, hayatınız boyunca her türlü engeli aşmanızda size yardımcı olacak, Atatürk'ün ilke ve inkılapları daima yolunuzu aydınlatacak, akıl ve bilim rehberiniz olacaktır" dedi.

Uyar, dost ve kardeş ülkelerden mezun olan teğmenlere de "Türkiye'yi ikinci vatanınız olarak görmenizi diliyorum. Sizler, ülkelerimiz arasında mevcut iyi ilişkilerin daha da güçlendirilmesinde, bölgemizde ve dünyada huzur ve barışın korunması için dostluk, güven ve işbirliği köprüleri olacaksınız. Sizleri buradan uğurlarken gönlümüz ve kapımız sizlere daima açık olduğunu belirtmek istiyorum" diye seslendi.

Tümgeneral Uyar, yeni teğmenleri iyi birer komutan olacakları inancıyla Harbiye'den uğurladıklarını belirterek, "Yolunuz ve bahtınız açık, kılıcınız keskin olsun" dedi.

Harbiyelilerin ailelerini de tebrik eden Uyar, konuşmasının sonunda ulu önder Atatürk, silah arkadaşları, vatan uğruna canlarını feda eden şehitler ve kahraman gazileri şükranla andı.

Dönem birincisi Teğmen Özsoy

Dönem birincisi Topçu Teğmen Mehmet Özsoy da Türk Silahlı Kuvvetlerine ve yüce Türk milletine başta ebedi komutan Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, nice büyük komutan ve devlet adamı yetiştiren Harbiye'den mezun olmanın gururunu ve heyecanını yaşadıklarını söyledi.

Ulu önder Atatürk'ün belirlediği "çağdaş medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmak hedefi"nin temel hedefleri olduğunu belirten Özsoy, şöyle konuştu:

"Asil milletimizin bağrından çıkan ve bu milletin kahraman evlatlarından oluşan silahlı kuvvetlerimizin birer mensubu olarak ülkemize, milletimize, milli birlik ve beraberliğimize yönelecek her türlü tehlike karşısında verilecek mücadelede üzerimize düşen görevi canımız pahasına gerçekleştireceğimize söz veriyoruz."

Daha sonra teğmenlere ant içtiren Özsoy, mezunlar adına yaş kütüğüne yıldız ve plaket çaktı.

- Gül'den birinciye diploma

Törende, daha sonra diplomalar dağıtıldı. Dönem birincisi Topçu Teğmen Özsoy diplomasını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den aldı. Bu sırada özgeçmişi okunan Özsoy'un İngilizce ve Rusça bildiği belirtildi.

Dönem ikincisi Piyade Teğmen Mehmet Kutay Kutlu ise diplomasını TBMM Başkanı Cemil Çiçek'ten aldı. Kutlu'nun Yozgatlı olduğu ve İngilizce bildiği ifade edildi.

Okul üçüncüsü Tank Teğmen Gökhan Kılınç da diplomasını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan aldı. Kılınç'ın İngilizce ve Arapça bildiği kaydedildi.

Okul dördüncüsünün ABD'de doktora eğitimine başlamasından dolayı Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, dönem 5'incisi Tank Teğmen Burak Çelik'e diplomasını verdi.

Dereceye giren diğer teğmenlerin diplomalarını da diğer protokol üyeleri verdi. Daha sonra misafir teğmenler ve yeni mezun teğmenler diplomalarını aldı.

Öğrenci alayı sancağının devir tesliminin yapıldığı törende, sancaktar ve sancak muhafızlarına kılıç ve diploma verildi.

Sancak töreninin ardından yeni teğmenler Harbiye Marşı'nı okudu. Bu sırada Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel'in de şeref tribünündeki yerinden teğmenlere eşlik ettiği gözlendi. Tören, mezun olan Harbiyelilerin geçişiyle sona erdi. Teğmenlerin geçişi sırasında davetliler uzun süre alkışladı. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Abdullah Gül Cemil Çiçek Necdet Özel Politika Güncel Haberler

title