Haberler

Kadınlardan Yönetimde Eşitlik İçin İşbirliği

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın Eşi Oya Talat, Hedefin Yönetimde Kadın Erkek Eşitliğinin Sağlanması Olması Gerektiğini Belirterek, Bunun İçin İşbirliği Çağrısı Yaptı.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın eşi Oya Talat, hedefin yönetimde kadın erkek eşitliğinin sağlanması olması gerektiğini belirterek, bunun için işbirliği çağrısı yaptı.

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği’nce, TBMM’de düzenlenen ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Konferansı’nın eski Devlet Bakanı İmren Aykut’un yönettiği ‘Siyasette Kadın’ başlıklı oturumunda konuşan Talat, yönetimde temsil açısından tüm dünyada kadınların kaderinin aynı olduğunu, buna yönelik göstergelerin iyi olmadığını söyledi.

Talat, hedefin yönetimde kadın erkek eşitliğini sağlamak olduğunu ifade etti. İletişimde sağlanan ilerlemelerin işbirliğini çok daha mümkün hale getirdiğini belirten Talat, “işbirliğini çoğaltalım” çağrısında bulundu.

KKTC’deki durum hakkında da bilgi veren Talat, kadınların beklenen düzeyde temsil edilmediğini ifade etti. Talat, “Yüzde 10’larla başladık. Bugün yüzde 30’lara geldik. Hedefimiz yüzde 50” diye konuştu.

Organize olun

CHP Ankara Milletvekili Nesrin Baytok ise, kadınların siyasete katılımındaki zorluklara işaret ederek, kadınların sivil toplum kuruluşlarında da yeterince temsil edilmediğini söyledi.

MHP Milletvekili Şenol Bal da, kadınların yeterince temsil edilmediği demokrasinin meşruiyet sorununun bulunduğunu ifade etti. Bal, “Bu siyasi partiler ve seçim yasaları ve toplumdaki zihinsel yapı devam ettiği sürece bu sorunlarla karşılaşmaya devam ederiz” diye konuştu. Kadın siyasetçilerin organize olamadıklarını vurgulayan Bal, kadınların şuurlu olması gerektiğini kaydetti.

Erkekcil yapı

Avrupa Kadın Lobisi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Selma Acuner, toplantı salonunu bulmakta zorluk çektiğini belirterek, “Kadınlar olarak Mecliste olmadığımız için yolu da bulamıyoruz” dedi.

Türkiye’de 550 milletvekilinin 50’sinin kadın olduğunu anımsatan Acuner, “Avrupa’da hala sonuncuyuz. Dünyada ise sanırım sondan 5 ya da 6. sıradayız” diye konuştu.

Ailede eşitlik sorunu çözülmeden kamusal alanda çözülemeyeceğini dile getiren Acuner, “Parti yapıları erkekcil. Siyasi partiler ve seçim yasaları değiştirilmeden Türkiye’de kadınların daha fazla temsili mümkün değil” diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title