Haberler

İspanyol Meclisi İpotek Mağdurlarının İsteklerini Görüşme Kararı Aldı

İspanyol Meclisi, ekonomik krizden dolayı ipoteklerini ödeyemeyecek duruma gelerek evlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan binlerce İspanyol'un isteklerini görüşme kararı aldı.

İspanyol Meclisi, ekonomik krizden dolayı ipoteklerini ödeyemeyecek duruma gelerek evlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan binlerce İspanyol'un isteklerini görüşme kararı aldı.

İpotek Mağdurları Platformu'nun (İMP) topladığı 1,4 milyon imzanın bulunduğu halk girişimi Meclis'te tartışıldı. Söz konusu girişimde, ipoteğini ödeyemeyecek durumda olanlar için evlerini kaybetmeyecekleri şekilde yeni ödeme planı ve moratoryum talep edilirken, ayrıca ucuza kiralık sosyal konut isteniyordu. İspanya'da iktidarda olan Halk Partisi (PP) son anda karar değiştirerek, bu taleplerin Meclis'te görüşülmesine onay verdi. Halk girişimiyle ilgili yapılan oylamada, İspanya'daki tüm siyasi partiler "evet" oyu verdi.

PP adına konuşan milletvekili Teodoro Garcia, İMP ile yaptıkları toplantıdan sonra bu girişime destek verme kararı aldıklarını belirterek, bu platformla

"aynı yolda ilerlediklerini" savundu. Ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi'nden (PSOE) Leire İglesias, "Yaşama mal olan bir sorun için sürekliliği olan bir çözüm istiyoruz" derken, bu halk girişimine hep destek veren muhalefetteki diğer siyasi partilerin temsilcileri de "Bu girişime imza atan vatandaşlara saygı duyuyoruz. Bu küçük zafer onların" diye konuştu.

Bu arada, Meclis'teki oturum sırasında genel kurul salonunun konuk bölümünde bulunan İMP'ye bağlı bir grup, sloganlar atarak, iktidar partisine hakaret edince Meclis Başkanı Jesus Posada'nın talimatıyla salondan çıkartıldı. Posada'nın güvenlik görevlilerini İMP üyelerini çıkartma talimatını verirken, ağzından küfürlü bir söz çıkması dikkati çekti. İMP üyelerinden bir kişinin de gözaltına alındığı açıklandı.

Ayrıca sürpriz bir şekilde kabul edilen halk girişiminin, ipotek mağdurlarını sevindirdiği ancak temkinli oldukları görüldü. İMP Başkanı Ada Colau, "Bu, vatandaşların zaferidir. Halk baskının sonucunda iktidar partisi fikir değiştirmek zorunda kaldı" derken, buna rağmen her şeyin bitmediğini, Meclis'te yapılan görüşmelerde tüm isteklerinin kabul edilmesi için çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.

Öte yandan, İspanya'da bugün ipotek mağdurlarının yeni bir dramı yaşandı. Mayorka kentinde ipoteğini ödeyemeyip evden çıkarılma yazısı alan 68 ve 67 yaşlarındaki bir çift intihar etti. İspanya'da geçmiş dönemlerde de depresyona giren bazı ipotek mağdurları canlarına kıymıştı.

Muhabir: Şenhan Bolelli

Yayıncı: Tarkan Demir - MADRİD

Kaynak: AA / Güncel

İspanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title