Haberler

Irak'taki Gelişmeler

Ülkede alıkonulan Türklere ilişkin her türlü girişimin yapıldığı bildirildi.

Irak'ta alıkonulan Türklerin serbest kalmalarına ilişkin her türlü girişimin yapıldığı bildirildi.

Diplomatik kaynaklar, Türk vatandaşlarının kurtarılması yönünde Irak merkezi hükümeti ile yapılan görüşmelere ilişkin, "Merkezi hükümet ile başından beri görüşmelerimiz var. En üst düzeyde temaslar gerçekleştirildi. Ancak, Irak merkezi hükümetinin oradaki vatandaşlarımızın durumuyla ilgili çok fazla yardımda bulunabileceğini tahmin etmiyoruz çünkü onlar Bağdat ile ilgili tedbirlerini almakla ve mevcutları kurtarmakla uğraşıyor. Öyle bir çalışma yapacak durumda değiller. Ama başka kanallardan her türlü girişim yapılıyor" ifadelerini kullandılar.

Tır şoförleri ve konsolosluk çalışanlarına ilişkin olumsuz bir gelişme olmadığını dile getiren kaynaklar, tır şoförlerinin ailelerinin perşembe günü Dışişleri Bakanlığı'na toplu şekilde gelerek gelişmelerle ilgili bilgi alacaklarını kaydetti.

Telafer'de ordu ile Irak Şam İslam Devleti örgütü (IŞİD) arasındaki çatışmaların devam ettiğini, bölgedeki havaalanlarının IŞİD'ın kontrolünde bulunduğunu hatırlatan kaynaklar, Anbar'daki barajın IŞİD'in eline geçmesi halinde ise çevrenin elektrik ihtiyacının karşılanamayacağı yönünde bilgiler alındığını belirtti.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry'nin dün Irak ziyareti çerçevesinde yetkililerle görüştüğünü hatırlatan kaynaklar, görüşmelerin ardından ABD'nin tutumunda bir değişiklik olup olmadığının hep birlikte görüleceğini ifade etti.

Irak'taki durumun kötüye gittiğini ve Bağdat'ın güvenlik durumuyla ilgili de bazı tedirginlikler olduğunu dile getiren kaynaklar, "Tüm ülkeler gibi biz de olumsuz bir durum olması halinde tedbirlerimizi alacağız" dedi.

Irak'ta 11 Haziran itibariyle ortaya çıkan yönetim zafiyetinin ülkedeki tüm unsurlar tarafından görüldüğünü vurgulayan kaynaklar, Türkiye'nin Irak'ın bölünmesini arzu etmediğinin altını çizdi.

Türkiye'nin IŞİD'e destek verdiği yönündeki iddiaları değerlendiren kaynaklar, Türkiye'nin çalışanlarının iki haftadır bu örgütün elinde tutulduğunu hatırlatarak, iddiaları "mantıksız" olarak niteledi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Bağdat Işid Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title