Haberler

'İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi'nde 'deprem' konuşuldu (2)

Güncelleme:

PROF. DR. ÖVGÜN AHMET ERCAN: DOĞA ASLA AFFETMEZİzmir'de, 'Doğamıza Davet' sloganıyla gerçekleştirilen 'İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi'nde konuşmacı olarak yer alan İstanbul Teknik Üniversitesi'nden jeofizik mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "Depremin biz hep korku boyutuyla ilgilendik.

PROF. DR. ÖVGÜN AHMET ERCAN: DOĞA ASLA AFFETMEZ

İzmir'de, 'Doğamıza Davet' sloganıyla gerçekleştirilen 'İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi'nde konuşmacı olarak yer alan İstanbul Teknik Üniversitesi'nden jeofizik mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "Depremin biz hep korku boyutuyla ilgilendik. Depremin üç bileşeni vardır. Sarsıntı, ısı ve ışık. 60 yıldır bilimle uğraşıyorum, yaradılışta toplu iğnenin ucu kadar hata görmedim. Deprem Tanrı'nın öcü değil, nimetidir. Deprem olmasa Gediz Irmağı, jeotermal alanlar, kaplıcalar, ılıcalar, maden yatakları, petrol yatakları olmazdı. Depremleri bir öcü gibi görüyoruz. Hata depremde değil. İnsanoğlu olmadan depremler vardı. İnsanoğlu geldiği zaman depremden korktu. Güneşten, kışın gelmesinden korkuyor muyuz? Kahramanmaraş, bütün yer bilimiyle ilgilenen jeolog ve jeofizikçilerin deprem beklediği yerdi. Bizler depremlerin nerelerde olacağını ve hangi büyüklükte olacağını biliriz ama zamanını bilemiyoruz" dedi.

Prof. Dr. Ercan, şöyle devam etti:

"Doğada öyle bir denge var ki, imar barışıyla kendinizi affettirebilirsiniz, evinizin içinde bir dikmeyi kesersiniz, kimse fark etmez ama doğa asla affetmez. Tarım alanlarına yapılan yapıları doğa bir gün mutlaka yıkar. Sisam depremi İzmir'in olağanüstü zamanlarında tarım alanı olarak kullanılabilecek Melez Ovası'ndaki yapıları vurdu. Gelecekte de aynı böyle olacak. Nereden geçtiği çok önemli değil, kırık yıkmıyor. Sarsıntı dalgaları yıkıyor."

'İZMİR'DE 300 BİN KİŞİNİN GÖÇÜK ALTINDA KALMASI ŞAŞIRTICI OLMAZ'

Prof. Dr. Ercan Kahramanmaraş merkezli depremlere de değinip, "İlk deprem saniyede 5.6 kilometre hızla Malatya ve Elazığ'a gitti. Diğer yerleri sarstı. İkinci deprem ise Kahramanmaraş'ı, Elbistan'ı, Adıyaman'ı yıktı. Bu arada bölgedeki bütün yapıları yıprattı. Üçüncü deprem Hatay'ı yerle bir etti. Üç türlü yıkım gördük. Yapısal sorunlu yıkımlar, yer sorunlu yıkımlar ve deprem işleyişli yıkımlar. Kahramanmaraş depreminde yer sorunlu yıkılmaların oranı yüzde 60'dır. Tarım alanlarında yapılaşma olduğu için yerden gelen sorunlarla yıkıldı. Göçük yapıdan sağ çıkma oranı yüzde 17'dir. Yoğruk yapıdan sağ çıkma oranı daha yüksektir. Esnek yapıda ise herkes kurtulur. Depremin etkilediği konutların yüzde 11'i ağır yaralı ya da göçük, yüzde 18'i orta yaralıdır. Bana göre hasarsız atlatanlar bile onlar artık çekinceli yapılardır. İzmir'de ise eğer depremin süresi 5 saniye uzasaydı, şu anda Karşıyaka, Bostanlı, Mavişehir'de 11 ilde gördüğümüz yıkıntıların benzerini yaşayacaktık. O yapılar şu anda çok yorgun. Deprem gördüler. Yer de deprem gördü ve çok yorgun. İzmir'de gelecek bir depremde o deprem görmüş konutlar aynı dirençle karşılık veremeyecek. İzmir'de büyük bir depremde 300 bin kişinin göçük altında kalması şaşırtıcı olmaz" ifadelerini kullandı.

Hande NAYMAN/İZMİR,


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Teknik Üniversitesi Övgün Ahmet Ercan Ahmet Ercan Deprem Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

Bakmadan Geçme

Yeni seferberlik kanunu tam metni OKU İNDİR - PDF 2024! Seferberlik mi çıktı, seferberlik nedir? Sefer görev emri nedir? Sefer görev emri e-devlet üzerinden nasıl sorgulanır? Seferberlik Kararnamesi 22 Mayıs Salı 2024! Yeni seferberlik kararları neler? 22 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 22 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 22 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 22 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 22 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 22 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 22 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! HSK atama kararnamesi 22 Mayıs Çarşamba yayınlandı! Hakim ve Savcılar atama kararları PDF indir, OKU! 22 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 22 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 22 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri!
Manken Tuğba Özay'dan milli yas kararına tepki: Ateşleri bol olsun

Manken Tuğba Özay'dan milli yas kararına tepki: Ateşleri bol olsun

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title