Haberler

Hyogo Türkiye Deprem Afetine Hazırlık Projesi

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, bugün ekonomik boyutları çok artmış, yıkıcı, yok edici yeni bir afet olgusuyla karşı karşıya olunduğunu belirterek, "Afet ve ac...

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, bugün ekonomik boyutları çok artmış, yıkıcı, yok edici yeni bir afet olgusuyla karşı karşıya olunduğunu belirterek, "Afet ve acil durum sorununu geçmişin deneyimlerinden yararlanarak yeni ve daha güvenilir modeller üzerinde inşa etmemiz gerekiyor" dedi.

Oktay, AFAD, Türk Japon Vakfı ve Hyogo Eyaleti Valiliğince Türk Japon Vakfı Kültür Merkezinde düzenlenen Hyogo- Türkiye Depreme Hazırlık Semineri'nin açılışı ve Deprem Afetine Hazırlık Projesi imza töreninde, tarih boyunca var olan Türk Japon işbirliğinin son dönemde hizmete geçirilen mega projelerle çok daha güçlendiğini söyledi.

Önceki gün açılışı yapılan Marmaray ile Sinop'ta yapılacak nükleer santral için atılan imzaların Türk Japon işbirliğinin geldiği noktayı gösterdiğini anlatan Oktay, Türkiye ile Japonya ilişkilerinin stratejik ortaklık seviyesine yükseltildiğini de hatırlattı.

Geldiği ileri teknoloji nedeniyle nükleer santral projesini Japonya ile gerçekleştirdiklerini dile getiren Oktay, bu projelerin uzun soluklu olduğunu vurguladı.

Türkiye'de ilk olan Akkuyu Nükleer Santralinin kurulumundan, hatta inşaatının başlamasından önce nükleer santral güvenliği ve halkın güvenliği açısından alınması gereken bazı tedbirler bulunduğuna işaret eden Oktay, ülkedeki tüm kurumlarla bunların belirlenmesi ve her bir tedbirin proje süresince hangi evrelerde devreye gireceğine ilişkin çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.

Oktay, nükleer santrallere ilişkin dünya genelinde edinilmiş tecrübelerden yola çıkarak nükleer güvenlik ve halkın korunması konularındaki uluslarası standartları takip eden bir hazırlık dönemi içinde olduklarını bildirdi.

Güvenlik kültürünün kendileri için "önce insan" demek olduğunu ifade eden Oktay, "Gerçekleşme ihtimali ne kadar düşük olursa olsun en küçüğünden en büyüğüne herhangi bir acil durumda tüm vatandaşlarımızın korunması için çalışmalarımızı büyük titizlikle yürütüyoruz. Özellikle nükleer santrallerde yaşanabilecek her türlü acil duruma müdahale esasları ve müdahalenin sıfırıncı dakikadan itibaren etkin yönetilmesi kurumumuzun başlıca görevlerinden" diye konuştu.

-Afet riskinin azaltılmasına yönelik çalışmalar

Depremler konusunda ortak kaderi paylaşan Japonya ve Türkiye'nin sadece afetler sonrası değil öncesinde de bu felaketle başa çıkmak amacıyla birçok ortak çalışmalar ve projeler yürüttüğünü dile getiren Oktay, Japon İşbirliği Kalkınma Ajansı ile gerçekleştirilen projeler hakkında bilgi verdi.

Türkiye'nin, BM'ye üye 168 ülke tarafından kabul edilen ve 2015'e kadar dünya genelinde afet risklerini en aza indirmek için yol haritası olarak hazırlanan Hyogo Çerçeve Eylem Planı kapsamında yaptığı çalışmaları anlatan Oktay, afet risklerinin azaltılması konusunda yapılan çalışmaların önemine değindi.

Oktay, AFAD'ın Eylem, Türkiye Afet Müdahale ve 2013-2017 Stratejik planlarıyla afetlerin yönetimine ilişkin yol haritasını planladığını ifade etti. Bütünleşik Afet Yönetim Sistemi hakkında bilgi veren Oktay, standart geliştirme çalışmalarının da son aşamaya geldiğini bildirdi.

Eğitimin önemine işaret eden Oktay, "Afete Hazır Türkiye" projesini başlattıklarını dile getirdi. Bu kapsamda yürütülecek "Afete Hazır Okul" projesi için Milli Eğitim Bakanlığı ile protokol imzalama noktasında olduklarını belirten Oktay, ayrıca "Afete Hazır Aile", "Afete Hazır İşyerleri" ve gönüllülüğü teşvik edici çalışmaların yapılacağını kaydetti.

-"Öncü rol oynamak kaçınılmaz görev"

Oktay, bugün modern toplumların boyutları hızla artan bir riskle yaşadıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Bugün geçmişte yaşadığımız daha dar alanlarda veya daha az yoğun yerleşmelerde etkili olan afet ve acil durum olgusu yerine özellikle ekonomik boyutları çok artmış, yıkıcı, yok edici yeni bir afet olgusuyla karşı karşıyayız. Bu nedenle risk kavramını daha fazla öne çıkarmanın zamanı gelmiş gibi görünmektedir. Bu durumda afet ve acil durum sorununu geçmişin deneyimlerinden yararlanarak yeni ve daha güvenilir modeller üzerinde inşa etmemiz gerekiyor."

Çağdaş devletlerin, iletişim ve bilgi teknolojilerinin çok geliştiği günümüzde bu alanda yeni yapılanmalara giderek yeni görevler üstlendiğini ve bütünleşik yönetim sistemi üzerine afet politikalarını yeniden tanımladığını vurgulayan Oktay, "Türkiye ve Japonya için bu süreçte sahip olduğu deneyimler ve elde ettiği derslerle uluslararası alanda öncü rol oynamak kaçınılmaz bir görevdir" dedi.

Daha sonra, Türk Japon Vakfı Başkanı Tayyar Sadıklar ile Japonya Hyogo Eyalet Valisi Toshizo İdo, Hyogo-Türkiye Deprem Afetine Hazırlık Projesi'ni imzaladı.

-ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Acar'a ödül

İmza töreninin ardından Vali Toshizo İdo, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar'a "Uluslararası İşbirliği Alanında Hyogo Eyaleti Liyakat Ödülü"nü takdim etti.

Prof. Dr. Acar, yaptığı konuşmada, Hyogo Valiliği ile halkının 1999 Marmara depremi sonrasında örnek duyarlılık ve dayanışma anlayışıyla depremzedelere destek olmak üzere fon oluşturduğunu söyledi.

Hyogo halkına Türkiye'ye zor durumda verdikleri destek için teşekkür eden Acar, "Üniversite olarak bu örnek girişimde sağlanan yardımın en iyi şekilde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması ve fonun yönetilmesinde memnuniyetle görev yaptık. Bu projenin parçası olmak ODTÜ'nün misyonu açısından da son derece anlamlıdır" dedi.

Programa, Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Yutaka Yokoi de katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Acar Japonya Türkiye Politika Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

Bakmadan Geçme

Yeni seferberlik kanunu tam metni OKU İNDİR - PDF 2024! Seferberlik mi çıktı, seferberlik nedir? Sefer görev emri nedir? Sefer görev emri e-devlet üzerinden nasıl sorgulanır? Seferberlik Kararnamesi 22 Mayıs Salı 2024! Yeni seferberlik kararları neler? 22 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 22 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 22 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 22 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 22 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 22 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 22 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! HSK atama kararnamesi 22 Mayıs Çarşamba yayınlandı! Hakim ve Savcılar atama kararları PDF indir, OKU! 22 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 22 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 22 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri!
İmamoğlu'ndan Erdoğan'ın 'Şarap festivali' eleştirisine yanıt: Kendisine bilgi veren muhtemelen akşamdan kalmaydı

İmamoğlu'ndan Erdoğan'ın "Şarap festivali" eleştirisine yanıt: Kendisine bilgi veren muhtemelen akşamdan kalmaydı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title