Haberler

Güzel Olayım Derken, Sağlığınızdan Olmayın

Güncelleme:

Diyarbakır'da güzellik merkezleri kentte mantar gibi türedi. Birçoğunun ruhsatsız olduğu öğrenilen sözde güzellik merkezleri kentti adeta kanserli hücre gibi sardı.

Denetimi Sağlık Bakanlığı'ndan belediyelere geçen yüzlerce güzellik salonunda sadece kliniklerde ve doktor denetiminde yapılması gereken bir çok uygulama sağlıksız ellerde ve ruhsatsız mekanlarda yapılmaya devam ediyor. Güzellik merkezlerine getirilen klinik kriteri nedeniyle kapatılması merdiven altı sektörü büyüttü. Sayıları binlerle ifade edilen güzellik salonlarında doktor uygulamaları eğitimsiz kişiler tarafından yapılıyor.


Güzellik mi sağlık mı? Yada ikisi birden


Diyarbakır'da ilk açılan güzellik merkezlerinden biri Tunalı Estetik ve Güzellik Merkezi Estetisyeni Meryem Tosun, genelinde son yıllarda sayıları oldukça artan ve sayıları 100'ü bulan birçok güzellik merkezlerinin büyük kısmının korsan olabileceğini ve bu sözde işletmelerin Sağlık Bakanlığı tarafından yasaklanan bazı cihazları da hala kullanıyor olabileceği uyarısında bulundu. Konuyla ilgili gerekli kontrollerin yapılması gerektiğini dile getiren Meryem Tosun, merkezlerin sağlık vermesi gerekirken, insanları sağlıklarından edebileceğine de dikkati çekti.

Ucuz Maliyete Kuşkuyla Bakın


Bir diğer hassas noktanın da maliyet olduğunu söyleyen Estetiysen Meryem Tosun, "Bazı sağlık ve güzellik uygulamalarının belli bir maliyeti vardır. Bunu çok ucuz fiyatlara elde etmek günümüz teknolojisiyle mümkün değildir. Piyasadaki ortalama fiyatların çok altına teklif edilen tedavilere kuşkuyla bakılmalıdır" uyarısında bulundu. "İnsan sağlığı her şeyden önemlidir" diyen Tosun, 'İki kuruş ucuz olsun, bütçemi zora sokmayayım' diye sağlıksız ve gayrısıhhi şartlarda yaptırılan bir takım işlemler umulmayan sonuçlar doğurabiliyor. Güzellik Salonları'nda insan sağlığını etkileyecek aslında insan bedeni üzerinde hekimlik gerektiren uygulamalar halk sağlığı üzerinde ciddi tehdit yaratmaktadır" dedi.


"Para hırsı ile bu işe soyununlar var"


Daha önce birçok güzellik merkezine gidip de istediği sonuçları alamayan ve sağlığını riske eden birçok müşterisinin bulunduğunu dile getiren Estetisyen Tosun, "Yanık vakaları ve sonuç alamayanlarla çok karşılaşıyoruz. Daha önce başka yerde işlem yapıp sonuç alamadığı için İkinci kez bize gelip daha önce sorunu halledilmediği için tekrar işlem yapılmak zorunda kalanlar var. Başka yerlere birkaç bin lira ödeyip sonuç alamamış olanlar var. Para hırsı ile bu işe soyununlar var. Bu tarz yerler işi layıkıyla yapanları da töhmet altında bırakıyor. Güzellik merkezi piyasasının ele alınması gerekir. İşi bilmeyenler karşılaşan müşteriler, her yer böyle düşüncesi ile güzellik merkezlerine artık uğramaz oluyor. Bazı kişiler de, bu işlerde para var diye düşündüğü için ustalık belgesi olan birini buluyor onun adına güzellik merkezini açıyor ama başkalarını çalıştırıyor. Bu sisteme bir şekilde son verilmesi lazım. Burada görev, Sağlık Bakanlığı'na onlara bağlı sağlık il müdürlüklerine ve belediyelere düşüyor. Önlem alınmaması durumunda hem gerçekten işini düzgün yapanlar mağdur oluyoruz, hem de müşteriler mağdur oluyor, mağdur olmaya devam edecek. Gerekilen işlemler yapılırsa dürüst ve sağlıklı bir şekilde bu işi yapanlarda zor durumda kalmamış olacak" dedi.

Diyarbakır'da mantar gibi türediler


Estetisyen Meryem Tosun, "Dürüst olmak gerekirse ülkemizde olduğu gibi bölgemizde de güzellik merkezi piyasası alt üst olmuş. İşi bilen bilmeyen herkes bu işleri yapmaya başlamış. Her köşe başında bir güzellik merkezi var. Önemli olan bilinçli bir şekilde güzellik merkezlerinde gerekli işlemleri yapmaktır. Bu işi ehillerine bırakmak gerekiyor. Güzellik salonu denince sadece güzelliğin akla gelmemesi lazım aslını sorarsanız bu sektör bir sağlık sektörüdür. Bizim mesleğimiz sağlık alanına girer. Bire bir kişilerin cildine temas ediyor, müdahale ediyoruz. Sadece Diyarbakır merkezinde 100'den fazla güzellik merkezi var. Artık kuaför salonlarında dahi lazer cihazları var, piyasa gerçekten alt üst oldu diyebilirim. Bazı şeylerin sadece ticaret olarak görülmemesi lazım kişilere sağlıklı bir şekilde işlem yapıp alınan paranı da hak edilmesi lazım" dedi.


Yetkilileri denetime davet


Diyarbakır'daki güzellik merkezleriyle ilgili olarak çok ciddi sağlık sorunları baş göstermeden önce Sağlık Bakanlığı tarafından gerekli denetimlerin yapılması gerektiğini anlatan Tosun, "Denetimler yapılırsa zaten bu sorunlarda çözülmüş olur. Kesinlikle bireysel temizliğe önem verilmesi gerekiyor. Kullanılan malzemelerin ikinci bir kişiye kullanılmaması lazım bu işleri ve denetlemeleri gerekli bilirkişilerin yapması gerekiyor. Ben bütün evraklarım bütün cihazlarım ve sertifikalarım, diplomalarım mevcut iken, dünya kadar vergi verirken ve işin ehli iken, birilerinin daha önce bir başka kişinin yanında çalışarak öğrendiği birkaç şeyi insanlar üzerinde uygulaması, vergiden uzak olması merdiven altı olması bizleri üzdüğü gibi vatandaşların da sağlığını tehdit ediyor" diye konuştu.

Sağlık hizmeti almak isteyenlere uyarılar

Daha önce Diyarbakır'da vücudundaki istenmeyen tüylerden kurtulmak için gittiği güzellik salonunda uygulanan işlem sırasında vücudunda ikinci derece yanık oluşan erkeği hatırlatan Tosun, estetik hizmeti almak isteyenlere şu uyarılarda bulundu:


"Eğer kendinizi ve sağlığınızı düşünüyorsanız lütfen ehil olanları seçin. Bazı kişiler, bu işlerde para var diye düşündüğü için ustalık belgesi olan birini buluyor onun adına güzellik merkezini açıyor ama başkalarını çalıştırıyor. Bu durumda ustalık belgesi olan kişi ile uygulamayı yapan kişinin aynı kişi olduğundan emin olun. Eski sağlığınıza kavuşturamayacak kadar kötü duruma getirilebilirsiniz yanlış kişilerin ve yanlış cihazların elinden. Bu hizmet basit bir güzellik hizmeti değil, bu hizmet göz gibi, kulak burun boğaz gibi, iç ve dış hastalıklar gibi bir sağlık hizmetidir. Yani Göz doktorunun bakması gereken bir rahatsızlık karşısında siz gidip kendinizi rahatsızlıkla alakası olmayan bir esnafa kendinizi emanet ediyorsunuz. İş bu kadar ciddi ve bunun farkına varılması gerekiyor"


Hizmet vermekten mutluluk duyarım


Tosun, Diyarbakır halkının işinin ehli olan ve işini bilerek, severek ve asla para hırsıyla hareket etmeyen Güzellik Merkezlerini seçmesi gerektiğini bir kez daha yenileyerek, Diyarbakır'da ilk açılan güzellik merkezlerinden biri olan Tunalı Estetik ve Güzellik Merkezi olarak Diyarbakır'a hizmet vermekten mutluluk duyacağını de sözlerine ekledi.

Kaynak: Temsilci / Güncel

Sağlık Bakanlığı Diyarbakır Sağlık Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title