Haberler

Güney Sudan'da Askerler Yargılanacak

Güney Sudan'da çatışmalar sırasında cinayet, tecavüz ve yağmacılık gibi suçlara karışmış askerlerin yargılanacağı açıklandı.

Güney Sudan'da çatışmalar sırasında cinayet, tecavüz ve yağmacılık gibi suçlara karışmış askerlerin yargılanacağı açıklandı.

Güney Sudan Ordu Sözcüsü Lul Ruai Koang, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sivillere karşı suç işleyen ordu mensuplarının yargılanacağı askeri bir mahkemenin kurulduğunu bildirdi.

Yargılamaların perşembe günü başlayacağını söyleyen Koang, suçlu bulunanların askeri mahkemede gerekli cezayı alacağını kaydetti.

Cuba'da askerler tarafından çok sayıda kadının cinsel istismara uğradığına yönelik haberlerin çıkması üzerine Birleşmiş Milletler (BM) açıklama yapmış, tüm taraflara, "sorumluluklarını yerine getirmeleri" çağrısında bulunmuştu.

Güney Sudan'ın başkenti Cuba'da, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'e bağlı güvenlik güçleri ile eski yardımcısı Riek Machar yanlıları arasındaki çatışmaların 8 Temmuz'da yeniden başlamasıyla aralarında 30'dan fazla sivilin de bulunduğu 270 civarında kişi yaşamını yitirmişti. Taraflar, 11 Temmuz'da ateşkes ilan etmişti.

Güney Sudan, Cumhurbaşkanı Mayardit'in, 16 Aralık 2013'te yardımcısı Machar'ı "darbe teşebbüsü" suçuyla görevden almasının ardından iç savaşa sürüklenmişti.

2005'te varılan Kapsamlı Barış Anlaşması gereği, 9 Ocak 2011'de düzenlenen referandumda Sudan'dan ayrılma kararı alarak 9 Temmuz 2011'de bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, BM ve Afrika Birliği üyesi olmuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Sudan Ordu Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title