Haberler

Görmez'den Entegrasyona Yardım Çağrısı

Güncelleme:

Danimarka'ya giden Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, din görevlilerinden Türkler'in entegrasyonuna destek istedi.

Danimarka'da 3 gün temaslarda bulunmak ve cami açılışı yapmak üzere Kopenhag'a gelen Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Mehmet Görmez, Danimarka Türk Diyanet Vakfı binasında Kutlu Doğum Platformu üyeleri, işadamları, din görevlileri ve dernek temsilcileri ile akşam yemeği yedi.

Yemekten sonra bir konuşma yapan Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Mehmet Görmez, Avrupa ülkelerinde görevli Din Hizmetleri Müşavirlikleri ve sivil toplum örgütlerine, tek bir grup tarafından düzenlenmesi durumunda Kutlu Doğum Haftası kutlamaları davetlerine katılmayacağını ancak toplumun her kesimini kucaklayan bir organize yapıldığında katılacağını bildirdiğini söyledi. Göreve başladıktan kısa bir süre sonra Avrupa'nın bir yerinde kutlu doğum programı yapılması ve benim de şahsen oraya katılmam için çok ısrarlar olduğunu belirten Görmez, " Hepsine, eğer DİTİB veya yalnız Müşavirlik olarak düzenlerseniz ben katılmam ama eğer ki her hangi bir ülkede, oradaki bütün sivil toplum örgütleri Müşavirliğimizle biraraya gelirlerse vatandaşlarımızın tamamının katılımı sağlanırsa ben o zaman bu daveti emir telakki ederim dedim. İlk toparlanan Danimarka oldu. O kadar ısrarcı oldu ki ama sizin de aylar öncesinde başlayan çalışmalarınız ve gayretleriniz her gün bana iletildi. Burada Hz. Peygamberimizin sevgisi etrafında bir birliğin, bir beraberliğin oluşturulduğunu öğrendim. Burada büyük bir sevinçle bulunuyorum. Norveç'ten, İsveç'ten, Finlandiya'dan kardeşlerimiz gelecek hep birlikte kutlu doğumun en büyük coşkusunu yaşayacağız inşallah. Önce, kutlu doğum öncesinde çok önemsediğim bir hususa değinmek istiyorum. Sizin burada tüm sivil toplum örgütleri olarak Kutlu Doğumu organize etmiş olmanız, Danimarka'da çalışan arkadaşlarımızın bu platforma destek vermesi, peygamber sevgisi etrafında birleşmiş olması, yarınki toplantımızdan daha anlamlı ve önemli. Bu platformu kalıcı yapmanız, sadece Kutlu Doğum kutlaması için değil, aynı zamanda Danimarka'da yaşayan 65 bin vatandaşımızın, manevi hayatları, kimliği, entegrasyon sorunları varsa o sorunları çözmek için bir istişare kuruluna dönüştürmeniz gerekir. Platformun Danimarka'da yaşayan 65 bin vatandaşımızı ne kadar güzel kucaklamış olduğunu hepimiz birlikte göreceğiz. En büyük istirhamım bu" dedi.

NEFRET SUÇU NEDEN ORTAYA ÇIKTI?

Prof Dr. Mehmet Görez konuşmasına şöyle devam etti:

"Doğrusu artık Avrupa'da kurulmuş olan sivil toplum örgütlerimizin sadece buradaki vatandaşlarımızın sorunlarına değinmesi yeterli değildir. Sivil toplum kuruluşlarının, bu topraklara yerleşmiş, aydın münevver, insanlarımızın içinde yaşadıkları toplumla burada yaşayan Müslümanların barış içinde yaşamalarına yardımcı olmalıdır. Şimdilerde yeni bir suç ifade ediliyor bütün ülkelerde. Buna "Nefret Suçları" deniliyor. Öncelikle İslam merkezli böyle bir suçun ortaya çıkmasından büyük bir üzüntü duymamız lazım. Ama nefrete nefretle yaklaşmak, kötülüğe, kötülükle karşılık vermek bize yakışmaz. Kutlu Doğumunu kutlayacağımız Hz. Muhammet bize bunu öğretti. Sizi öldürmeye gelen insan bile sizde hayat bulsun. O kendisine öfke duyan bir kalpte nefretin kalıcı olmaması için de çaba gösterdi. Müslümanlar kendimize şu soruyu soralım. Nefret suçu neden ortaya çıktı. Bizim sadece bu insanları kınamamız doğrumu acaba'Başka sebepleri yok mu? Danimarka kurulan sivil toplum örgütlerinin, artık bir vazifesi daha var, sevgi tohumları ekerek, kalplerdeki nefretleri ortadan kaldırarak, insanlara yardımcı olmak. Bu sizin inancınız da, kültünüzde var. Siz birlikte hareket ederseniz, sizin çalışmalarınız sadece Danimarka'da yaşayan 65 bin Türk değil, aynı zamanda beraber yaşamaya karar verdiğimiz Danimarka'daki bütün insanlara, onlarda sizin yaşatacağınız sevgi onlarda her hangi bir korku ve endişe olmamasını sağlayacak. Bizim İslam fobisini tamamen ortadan kaldırma gücümüz olmayabilir ama bir gücümüz var. Yüreklerden o korkuyu söküp atacak gücümüz olduğuna inanıyorum."

KARDEŞLİK KURUMU İHMAL EDİLDİ

Danimarka denilince güzellikleri saymakla bitirilemeyeceğini söyleyen Görmez, "Hepinize ev sahipliği yapmış, dünyanın muhtelif yerlerinden insanları kabul etmiş. İslam dünyasının bir ilim ve medeniyet coğrafyasından bir zulüm ve mazlumiyet coğrafyasına dönüşmesinin, en büyük sebeplerinden birisi, hepimiz ibretle izliyoruz kardeşlik kurumunun ihlal edilmesidir. Mezhepçilik, ırkçılık, cemaatçilik, fırkacılık almış başını gidiyor, bizi birleştiren en yüce değerlerin başındaki İslam kardeşliğinde buluşmak varken, o bize yetmiyormuş gibi her birimiz bir parça ve o parçalar arasında bir ihtilaf. İşte bu nedenle biz kutlu doğum haftasında kardeşlik hukuku ve ahlakı üzerinde duracağız. Bu sene ilk kutlu doğul haftasını Danimarka'da başlatmış olacağız"dedi. Mehmet Görmez, bütün meselelerin birlikte ele alınacağını, Diyanet İşleri Başkanlığının herkesin diyanet işleri başkanlığı olduğunu belirterek. "Herkes kendi yoluna ben kendi yoluma olmaz. Bundan önce zaman, zaman bu hatalar yapılmış ama bundan sonra asla yapılmayacak" dedi.

Mehmet Görmez, ezan okunması ve akşam namazının ardından, Danimarka İslam Konseyi üyeleriyle biraraya geldi.

Prof.Dr.Mehmet Görmez, bugün Danimarka'da yaşayan Müslüman Ülkelerin Dini Temsilcileri ile çay sohbeti yaptıktan sonra, 8 bin kişilik Brondby Spor Salonunda Kutlu Doğum etkinliklerine katılarak bir konuşma yapacak. Aynı günün akşamına da din görevlileri, dernek başkanları, kadın ve gençlik kolları temsilcileri ile çay sohbeti yapacak. 9 Nisan pazartesi günü ise saat 13.00'de Arhus şehrinde Selimiye Camii'nin açışını yaptıktan sonra, saat 16.00'da daha önce Horsens şehrinde açılan Yunus Emre Camii'nin sembolik açılışını yapacak. Aynı günün akşamı da Büyükelçimiz Berki Dibek ve eşi Sefire Ceyda Dibek'in onuruna vereceği akşam yemeğine katılacak. 10 Nisan salı sabahı ise Danimarka'nın ilk göçmen asıllı Kilise Bakanı Manu Saren ve ardından Dinler Arası İlişkiler Genel Sekreteri Karen Schelde Christensen ile ve daha sonra Roskilde şehri Bishop'u ile görüşecek.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Diyanet İşleri Başkanlığı Mehmet Görmez Danimarka Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title