Haberler

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Begaj ile görüştü

Güncelleme:

Arnavutluk'ta temaslarda bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Cumhurbaşkanı Bajram Begaj ile bir araya geldi.

Arnavutluk'ta temaslarda bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Cumhurbaşkanı Bajram Begaj ile bir araya geldi.

Arnavutluk Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile mevkidaşı Begaj, basına kapalı görüştü.

Görüşmede, Arnavutluk'un Avrupa entegrasyonu ve bölgesel gelişmeler ele alındı.

Cumhurbaşkanı Begaj, ziyaretin ikili ilişkilerin güçlendirilmesinin yanı sıra Batı Balkanlar bölgesinin barış, güvenlik ve kalkınması yönündeki ortak çıkarı da ortaya koyduğunu ifade etti.

Begaj, Fransa ve Macron'un, Berlin Süreci aracılığıyla Arnavutluk ve Batı Balkanlar bölgesindeki diğer ülkelerin genişleme ve Avrupa entegrasyonu sürecine verdiği destekten dolayı minnettar olduğunu söyledi.

Macron tarafından geçen yıl başlatılan bir girişime atıfta bulunan Begaj, Arnavutluk ve Avrupa Birliği'ne (AB) aday diğer ülkelere yönelik başlatılan, başta üniversite ve öğrenci değişimleri alanında olmak üzere AB projelerine daha fazla erişime sahip olmalarına olanak sağlayan Avrupa Siyasi Topluluğu'nu memnuniyetle karşıladığını ifade etti.

Macron'a, Kosova ile Sırbistan arasındaki diyaloğa destek yönündeki katkılarından dolayı teşekkür eden Begaj, özellikle Fransız-Alman planı olarak adlandırılan plan aracılığıyla, Kosova-Sırbistan diyaloğunun daha fazla desteklenmesi ihtiyacının yanı sıra Kosova'nın kuzeyindeki belediyelerde şiddet eylemlerinin ve provokasyonların kınanması ve caydırılmasının gerekliliğini kaydetti.

Begaj, iki ülke arasında 5 yıl önce imzalanan Stratejik Ortaklık Anlaşmasının ardından Arnavutluk ve Fransa ilişkilerinin yeni ve daha dinamik bir evreye girdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Begaj, iki ülke arasındaki sağlam kültürel ilişkilerin ötesinde, Fransız şirketlerinin özellikle yenilenebilir enerji alanına olan büyük ilgisinin, ilişkileri daha yüksek bir seviyeye taşımasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Diğer yandan, açıklamada, "Kosova egemen ve bağımsız bir ülkedir. Zveçan'daki Banjska terör saldırıları gibi saldırılar, Kosova'nın, bölgenin ve tüm Avrupa kıtasının güvenliği için kabul edilemez ve kınanması gerekmektedir." ifadeleri kullanıldı.

İkili ilişkilerde tarihi bir olay olarak nitelendirilen ziyaret, bir Fransa cumhurbaşkanı tarafından Arnavutluk'a yapılan ilk ziyaret olması açısından önem taşıyor.

Macron'un, Arnavutluk'taki temasları kapsamında Başbakan Edi Rama ile iki ülke arasında işbirliği anlaşmasını imzalaması bekleniyor.

Kaynak: AA / Güncel

Emmanuel Macron Fransa Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title