Haberler

Fatih Sultan Mehmet'in annesinin memleketinde 'fetih' coşkusu

Güncelleme:

Fatih Sultan Mehmet'in annesi Hatice Alime Hüma Hatun'un doğduğu Kastamonu'nun Devrekani ilçesinde İstanbul'un fethinin 570'inci yıl dönümü, coşkuyla kutlandı.

Fatih Sultan Mehmet'in annesinin memleketinde 'fetih' coşkusu

KASTAMONU - Fatih Sultan Mehmet'in annesi Hatice Alime Hüma Hatun'un doğduğu Kastamonu'nun Devrekani ilçesinde İstanbul'un fethinin 570'inci yıl dönümü, coşkuyla kutlandı.

Fatih Sultan Mehmet'in annesi Hatice Alime Hüma Hatun'un doğduğu ve gelin olduğu Devrekani'de, İstanbul'un fethinin 570'inci yıl dönümü şölenle kutlandı. Devrekani Kaymakamlığı ve Devrekani Belediyesi öncülüğünde düzenlenen şölen, mehter takımının görkemli gösterileriyle başladı. Şölen, güreş turnuvası ve halk oyunları ekiplerinin gösterisi ile devam etti. Milli güreşçilerin maçlarının tamamlanmasının ardından dereceye giren güreşçilere Kastamonu Valisi Vali Avni Çakır tarafından madalya takdim edildi. Saatlerce süren etkinlik vatandaşlara unutulmaz anlar yaşattı.

"Büyük Fatih'in annesinin buradan çıkması için büyük bir övünç kaynağıdır"

Programda konuşan Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç, "Osmanlı padişahlarından, Çelebi Mehmet'in 1421 yılında ölmesinden sonra Osmanlı Devletinin tahtına hedefi bütün Anadolu'yu Osmanlı topraklarına katmak isteyen 2. Murat geçiyor. 1422 yılında Bolu yakınlarında karşılaşan ve Osmanlı Candaroğulları'nın savaşından İsfendiyarbey yenik ayrılıyor ve Sinop'a çekiliyor. Osmanlı ordusuna karşı gelmekten pişmanlık duyan İsfendiyar Bey, Sultan 2. Murat'tan affını isteyerek oğlu Tacettin Beyin güzelliği ile ünlü kızı Hatice Alime Hüma hatunun nikahla kabulünü rica eder. Bunun üzerine 2. Murat, İsfendiyar Bey'den gelen mektup ve hediyeleri kabul ederek düğün hazırlıklarını başlatır ve 1423 yılında Kastamonu'ya bir heyet gönderilir. İlçemiz Çayırcık Mahallesi'ne gelen heyet Hatice Alime Hüma Hatun'un düğün merasimini yaparlar. Hatice Alime Hüma Hatun, Çayırcık Mahallemizde bulunan ve restorasyonu 2008 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan, Gelin Hamamı ismiyle anılan bu hamamda gelin banyosu yaparak Bursa'ya gelin olarak gönderilir. Yine Çayırcık Mahallemizde bulunan o döneme ait İsmailbey Camiinin restorasyonu ise 2006 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından tamamlanmıştır. Ayrıca ilçemiz merkezinde bulunan İsmailbey Camiinin restorasyonu bitmiş. İsmailbey Hamamının ise projesi tamamlanmış, yatırım programına alınmış önümüzdeki günlerde restorasyonuna başlanacaktır. Büyük Fatih'in annesinin buradan çıkması için büyük bir övünç kaynağıdır" dedi.

"Milattan önce 29 defa kuşatılan, fakat kapıları bir türlü açılamayan İstanbul'un fethi Hüma hatunun evladı Sultan Mehmet'e nasip olmuştur" ifadelerine yer veren Altıkulaç, "Hüma Hatun, Mehmet'ine daha beşikteyken fetih ufkunu aşılıyor, kulaklarına bu müjdeye dair güzel sözler fısıldıyordu ve beşiğin yanında hep, 'ben seni kelime-i tevhitlerle sallıyorum, sen de Bizans surlarını sallayacaksın' diyordu. Fatih Sultan Mehmet Han, hocasından aldığı eğitimle kendisinde çok farklı haller görülüyordu. Hocasından aldığı ödevlerin haricinde, kağıt üzerinde geceleri çalışıyordu. Hüma Hatun da evladına hep, 'şiddet göstermeksizin kuvvet sahibi olmak, zayıflığa düşmeksizin şefkat sahibi olmak' sözlerini aşılıyordu. İlçemizden gelin giden, Hatice Alime Hüma Hatun'un yetiştirdiği o büyük Fatih, İstanbul'u fethedecek, o kutlu müjdeye eren komutan olacaktır" diye konuştu.

"Hüma Hatun Kastamonu'luların annesi, hemşehrimiz, bizim içinde mutluluk kaynağı"

Kastamonulular adına gurur veren bir programda bir araya geldiklerini Vali Avni Çakır da, "Fatih Sultan Mehmet Han, çağ açıp çağ kapatıp dünyanın gözbebeğ,i tabiri caizse o dönemin nazar boncuğu İstanbul'u fethetti. Biz Kastamonulular da buradan çok büyük bir gurur duyuyoruz. Değerli konuşmacılarımız da bahsetti, Hüma Hatun Kastamonuluların annesi, hemşerimiz, bizim için de mutluluk kaynağı. Devrekani Belediyemiz ve Kaymakamlığımız, bu gururu nesillerden devir aldılar, bundan sonraki nesillere de inşallah devretmek noktasındadır. Bu gururu yaşamak için her sene mütevazi bir programla bu etkinlikler yapılıyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Fatih Sultan Mehmet Fatih Sultan Mehmet Devrekani Kastamonu İstanbul Hatice Fatih Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title