Haberler

Ezo Gelin Çorbası Dünyaya Tanıtılacak

Güncelleme:

Sofraların vazgeçilmez lezzeti Ezo Gelin çorbası, tüm dünyaya tanıtılacak.

Tüm Türkiye’de ‘Ezo Gelin Çorbası’ ile bilinen efsanevi hayat hikayesi ve güzelliği olan ‘Ezo Gelin’in Oğuzeli Kaymakamlığı’nın çalışmaları ile kültür turizmine kazandırılması hedefleniyor. ‘Ezo Gelin’in kültür turizmine kazandırılmasıyla bölgenin canlanması ve ciddi anlamda ekonomik gelir elde edilmesi bekleniyor.

Proje ile bilgi veren Oğuzeli Kaymakamı Arif Gül, ‘Ezo Gelin Uluslararası İmge Tasarım Yarışması’ düzenliyoruz. Yaptıkları araştırmalar neticesinde Ezogelin’in bir görseline ulaşamadıklarını belirten Arif Gül, “ Ezogelin ile ilgili elimizde video kaydı ve görsel yok. Sadece biz Ezo Gelin’i akrabaları tarafından anlatılanlarla biliyoruz. Her gün çorbasını içtiğimiz filmini seyrettiğimiz müziğini, türküsünü dinlediğimiz Ezo Gelin herkes tarafından biliniyor ama kişilerin aklında bir görsel oluşamıyor. Bizde bu noktaya açıklık getirmek için böyle bir yarışma düzenlemeye karar verdik. Biz istedik ki Ezo Gelin’in belirli bir görseli olsun. Ezo gelin dediğimizde aklımızda tasavvur edecek bir görsele ulaşmak için böyle bir yarışma düzenlemeye karar verdik. Yarışmamız herkese açık bir yarışma. Biz istiyoruz ki yapacağımız bu yarışma herkes tarafından kabul görsün, herkesin içine sinen bir yarışma olsun, işin açıkçası kollektif bir çalışma olsun istiyoruz. Yerli yabancı herkese açık bir yarışma olacak. Herkese açık tutmamızdaki amaç genel kabul görmesini amaçladığımızdan dolayıdır. “ diye konuştu.

"EZO GELİN’İ KÜLTÜR TURİZMİNE KAZANDIRMAYI AMAÇLIYORUZ”

Düzenleyecekleri yarışma ile ‘Ezo Gelin’i kültür turizmine kazandırmayı amaçladıklarını belirten Gül, “Yine bu görsel imge yarışmasında amacımız ‘Ezo Gelin’i kültürel turizme kazandırmaktır. Evet ‘Ezo Gelin’ diye bir şey var. Ancak kafamızda tasavfur eden bir şey yok. Biz istiyoruz ki; Ezo Gelin maskotlarını satalım, ezo gelin bebeklerini yapıp buradaki hem yöre halkına da bir geçim kaynağı olsun. Bilindiği üzere dünyada ve ülkemizde çoğu beldeler, ilçeler, iller belirli kültürel ve ekonomik değerleriyle ön plana çıkıyorlar. Bu ekonomik ve kültürel değerleri kullanarak yöre halkı müreffeh bir seviyeye ulaşabiliyor” dedi.

“EZO GELİN KÜLTÜR KÖYÜ KURULACAK”

Projenin ikinci aşamasında ‘Ezo Gelin Kültür Köyü’nin kurulacağı müjdesini veren Gül, “Ezo Gelin Kültür Köyü’nü hayata geçirmeyi düşünüyoruz.

Amacımız bu kültür köyünü kurduğumuzda gelen yerli ve yabancı turistler hem barak kültürü adına birşeyler öğrenebilsinler , Ezo Gelin’in hayatı hakkında bilgi edinebilsinler. Böyle bir amacımız var. Bu anlamda da biz kültür ve Turizm Bakanımızdan desteklerini talep edeceğiz. İnşallah bu yarışmayı tamamladıktan sonra da bakanlığımızın ve bizim böyle bir hedefimiz olacaktır” dedi.

Asıl adı Zöhre Bozgeyik olan ''Ezo Gelin'' 1909 yılında Gaziantep'in Oğuzeli ilçesine bağlı Dokuzyol (Uruş) Köyü’nde doğdu. Büyüdükçe güzelliği dillere destan olan ve çevre ilçelerden herkesin görebilmek için Dokuzyol Köyü’ne geldiği ‘Ezo Gelin’ 20 yaşına geldiğinde, aynı köyden Hanefi Açıkgöz ile berdel usulüyle evlendirildi. Daha sonra Suriye’de başka birisi ile evlendirilen ‘Ezo Gelin’ memleketinden uzak, vatan hasretiyle suriye'de verem hastalığına yakalandı. Suriye’de hayatını kaybeden ‘Ezo Gelin’ 43 yıl sonra devlet yetkililerinin girişimleri sonrasında kendi köyüne getirilerek defnedildi.

AHMET ÖZER

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Oğuzeli Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

Komşu ülkeden atılan roketler İsrail'i cehenneme çevirdi

Komşu ülkeden atılan roketler İsrail'i cehenneme çevirdi

Esenyurt'ta mide bulandıran görüntüler! Dükkanına gelen çocuğu dövdü, yetmedi annesini taciz etti

Esenyurt'ta mide bulandıran görüntüler! Dükkanına gelen çocuğu dövdü, yetmedi annesini taciz etti

Eşini evde başkasıyla yakaladı! İkisini de öldürüp intihar etti

Eşini evde başkasıyla yakaladı! İkisini de öldürüp intihar etti

Bakmadan Geçme

Emekliye bayram ikramiyesi artacak mı? 3 bin TL emekli ikramiyesi ne kadar olacak? Organ bağışı caiz mi? Diyanete göre Organ bağışı günah mı? #129300 4 Haziran Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 4 Haziran İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 4 Haziran 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 4 Haziran Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 4 Haziran Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 4 Haziran İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 4 Haziran Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 4 Haziran 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 4 Haziran Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 4 Haziran Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 4 Haziran Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 4 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 4 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Almanya Ukrayna maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Almanya Ukrayna maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Almanya Ukrayna maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Almanya Ukrayna maçı kaç kaç, canlı maç skoru!
Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Akış görevden alındı, yerine kayyum atandı

Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Akış görevden alındı, yerine kayyum atandı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title