Haberler

Eta'nın Sembolik Silah Teslimi

İspanyol mahkemesine ifade veren ulusalararası komisyon üyeleri, ETA'nın, ''kullanım dışı'' olarak gösterdiği silahları geri götürdüğünü söyledi.

İspanya'da ETA örgütünün geçtiğimiz Cuma günü yaptığı sembolik silah bırakma eyleminin perde arkası ortaya çıktı.

2011 Ekim ayından bu yana silahlı faaliyetlerini bırakan ETA'nın silahsızlanma sürecini teyit için oluşturduğu uluslararası komisyonun üyeleri, 21 Şubat Cuma günü açıkladıkları "ETA'nın verdiği sözleri yerine getirdiği ve bazı silahları teslim etttiğine" ilişkin bildirinin ardından, Madrid'e gelerek Ulusal Mahkeme Savcısı İsmael Moreno'ya ifade verdi.

Hangi ETA üyeleriyle, ne zaman, nerede görüştükleri hakkında bilgilerine başvurulmak üzere, şahit olarak Madrid'e ifade vermeye çağırılan uluslararası komisyon üyelerinin söyledikleri, mahkeme kaynaklarınca basına yansıtıldı. Uluslararası komisyon adına ETA ile görüşen ve cuma günü yayınlanan görüntüde 2 ETA üyesiyle görünen Ram Manikkalingham ve Ronnie Kasrils'in, mahkemeye verdikleri ifadede, söz konusu videonun Fransa'nın güneyindeki Toulouse kentindeki bir binada, 3. bir ETA üyesi tarafından çekildiğini söyledikleri belirtildi.

ETA'nın Toulouse'daki toplantıyı geçen Ocak ayında gönderdiği bir mektupla kendilerini bildirdiğini aktaran Manikkalingham ve Kasrils'in, İspanya'dan trenle Toulouse'ye geçtiklerini, burada gözlüklü ve şapkalı biri tarafından karşılanıp garajlı bir binaya götürüldüklerini ve odaya çıktıklarında video görüntüsünde olduğu gibi yüzleri maskeli ETA üyelerinin ve masadaki silahların bulunduğunu anlattıkları bildirildi.

Komisyon üyeleri, ETA'nın "silahlarının kullanım dışı" olduğunu duyuran bildirisini alıp, hiçbir şeye dokunmadan odadan ayrıldıklarını söylerken, silahların ETA tarafından geri götürüldüğü ifade ettikleri kaydedildi. Komisyon üyeleri her şeye rağmen, söz konusu silahların üzerlerinin damgalı ve kullanım dışı olduklarını savundu. ETA'nın sembolik silah tesliminde masa üzerinde 4 silah, 2 küçük bomba, 300 adet mermi, 16,5 kilogramlık patlayıcı yapımında kullanılan malzeme, 9 zaman ayarlayıcı ve bombalara eklenen kordon gösterilmişti.

Bu arada komisyon üyelerinin, savcıya verdikleri ifadede, ilk kez 2011 haziran ve temmuz aylarında ETA tarafından gönderilen bir mektupla örgütle irtibata geçtiklerini anlattıkları belirtildi. Bu andan sonra, aralarında bazı Basklı siyasetçilerin de olduğu bazı kişilerin katıldığı toplantıları Bilbao kentinde yaptıklarını dile getiren komisyon üyelerinin, görüştükleri Basklı siyasetçiler, işadamları ve Katolik Kilisesi temsilcileri hakkında da bilgi verdikleri vurgulandı. 6 kişiden oluşan komisyon üyeleri, Hollanda'nın Amsterdam kentindeki Dialogue Advisory Group'a bağlı olduklarını ve çalıştıkları iş günü başına kendilerine 750 avro ödeme yapıldığını bildirdi.

İspanyol hükümeti, bu uluslararası komisyonu tanımazken, ETA'nın silah teslimini de "tiyatro" olarak nitelendiriyor. - Madrid

Kaynak: AA / Güncel

İspanya Madrid Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title