Haberler

Enstitüsüden Türkçe Seferberliği

Güncelleme:

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi, Türkçe kursları düzenlemekle yetinmediklerini belirtti.

Enes Kaplan - Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi, Türkçe kursları düzenlemekle yetinmediklerini belirterek,

"Bosna Hersek ve Gürcistan'da Türkçe ilk ve orta öğretimde ikinci yabancı dil olarak müfredata girdi ve biz buna uygun Türkçe kitapları hazırladık. Tarihi coğrafyamızda Türkçenin okul müfredatında yer alması taleplerini de karşılamaya çalışıyoruz" dedi.

Enstitü'nün yeni başkanı Develi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yunus Emre Enstitüsü'nün yurt dışındaki merkezlerinde, dört bine yakın öğrencinin Türkçe eğitimi aldığını bildirdi.

Merkezlerde Avrupa Birliği Dil Çerçevesi normlarına uygun standartlarda eğitim verildiğini belirten Develi, bu standartlara uygun ders kitabı ve yardımcı malzemenin geliştirilmesinin öncelikli hedeflerinden olduğunu ifade etti.

Develi, şunları söyledi:

"Merkezlerimizde Türkçe kursları düzenlemekle yetinmiyoruz. Tarihi coğrafyamızda Türkçenin okul müfredatında yer alması taleplerini de karşılamaya çalışıyoruz. Bosna Hersek ve Gürcistan'da Türkçe ilk ve orta öğretimde ikinci yabancı dil olarak müfredata girdi ve biz buna uygun Türkçe kitapları hazırladık. Bu dersleri verecek Türkoloji mezunu ve o ülkenin vatandaşı öğretmenlere hizmet içi eğitimleri veriyoruz."

Batı Avrupa'da dil sorunu yaşayan yeni neslin Türkçeyi öğrenebilmeleri için yeni projeler geliştirdiklerini ve kurumsal işbirlikleri oluşturduklarını anlatan Develi, çok dilli insanların dünyanın daha demokratik ve barışçı bir yer haline gelmesine yardımcı olacağına inandıklarını kaydetti.

-İnternetten ve uzaktan Türkçe eğitimi-

"Biz 'Türkçe öğrenmek istiyorum' diyen uzak yakın her sese yetişmek azmindeyiz" ifadesini kullanan Develi, "Bunun için dil bilimsel ölçütlere uygun farklı programlar ve malzemeler geliştiriyoruz. Yakın zamanda kurumsal olarak internet ortamında ve uzaktan eğitim yoluyla da Türkçe eğitimine başlayacağız" diye konuştu.

Yunus Emre Enstitüsü'nün faaliyetlerini Türkçe öğretimi dışında da sürdürdüğünü vurgulayan Develi, bu faaliyetler arasında Türkiye'nin ve kültürünün tanıtılması ve Türk insanın zengin birikiminin dünya halkları tarafından bilinmesini ve paylaşılmasını sağlamaya yönelik olduğunu dile getirdi.

Develi, Balkanlar, Orta Asya, Ortadoğu ve Afrika gibi coğrafyalara gittiklerinde, ortak kültür değerlerinin fark edildiğini vurgulayarak şöyle devam etti:

"Bu ortaklıkları vurgulamak, bilinmeyen güzelliklerimizi göstermek, ortak noktalarımızı geliştirerek bu coğrafyalarla sağlam dostluklar kurmak zorundayız. Balkanlar'da Türk El Sanatlarının İhyası konulu projemizin birkaç yıl içinde somut etkilerini göreceğimize inanıyorum. Yine Balkanlar'da yakın zamanlardaki çatışma ortamında tahrip olmuş yazma eserlerin kurtarılması, elde bulunanların kataloglanması ve dijital ortama aktarılması çalışmaları devam ediyor. Çağdaş Türk edebiyatının, tiyatrosunun, musikimizin, hasılı bütün kültürel zenginliklerimizin uygun vasıtalarla her coğrafyada tanıtılması için etkinlikler düzenledik, düzenlemeye devam edeceğiz. Bütün dünyada Türkiye'nin siyasi varlığını temsil eden ve tanıtan devlet adamlarımızın, Türk insanın üretim gücünü taşıyan iş adamlarımızın yanında dilimizle, kültürümüzle var olacağız, halkımızın onurunu ve yüksek kültürünü bütün dünyada temsil etme gayretinde olacağız."

Yayıncı: Tolga Özgenç - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Hayati Develi Enes Kaplan Gürcistan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title