Haberler

Diyarbakır'da Kültür ve Karpuz Festivali

DİYARBAKIR (İHA) – Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Televizyonların toplumların hayatına etkili olmaya başladığı günden itibaren Diyarbakır bütün görüntüleri kavga, bitme, terör, taş atma, gözyaşı, acı ve ıstırap oldu.

DİYARBAKIR (İHA) – Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Televizyonların toplumların hayatına etkili olmaya başladığı günden itibaren Diyarbakır bütün görüntüleri kavga, bitme, terör, taş atma, gözyaşı, acı ve ıstırap oldu. Şimdi barış zamanı" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Diyarbakır Valiliğinin ortaklaşa düzenlediği Diyarbakır Kültür ve Karpuz Festivali'nin 2. günü düzenlenen etkinliklerle devam etti. Kortej yürüyüşünün ardından sanatçı Rojin konser verdi, Anadolu Ateşi de dans gösterisi yaptı. Festivale katılmak üzere Diyarbakır'a gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, festivalin kortej yürüyüşüne katıldı. Sanat Sokağı'ndan Atatürk Stadyumuna develer, faytonlar, erbane ve davul zurna eşliğinde yapılan yürüyüşe Bakan Eker'in yanı sıra Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, AK Parti Diyarbakır Milletvekilleri Cuma İçten, Oya Eronat, Süleyman Hamzaoğulları, kamu kurum kuruluş yöneticileri ve çok sayıda davetli katıldı. Yürüyüşün son bulduğu Atatürk Stadyumunda festival sanatçı Rojin konseri ve Anadolu Ateşi'nin gösterimiyle devam etti.

"BU KENTTE MUAZZAM BİR KÜLTÜREL BİRİKİM VAR"

Konser etkinliği öncesinde bir konuşma yapan Bakan Eker, 10 binlerce yıldır bu topraklarda insanlığın yerleşik hayata geçtiği ilk dönemden itibaren bu topraklarda medeniyetler inşa edildiğini vurgu yaparak bu kentte muazzam kültürel bir birikimin olduğunu söyledi. Bakan Eker, bugün yeryüzünde insanlığın çok büyük bir kısmını temel gıda maddesini teşkil eden buğday başta olmak üzere bir çok tarımsal ürünü ana vatanı Karacadağ'ın etekleri ve Diyarbakır'ın da içinde yer aldığı bu bölgesi olduğuna dikkat çekti.

"BİZ BİNLERCE YILDIR, BİR MEDENİYET TASAVVURUNUN UNSURU OLARAK BARIŞI BURADA İHYA ETTİK"

Diyarbakır'ın barış kenti olduğunu vurgu yapan Bakan Eker, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Onlarca medeniyeti büyütmüş olan bu şehir mimari değerleriyle, bazalt taşından yapılmış dünyanın en seçkin en güzel örneklerinin bulunduğu bu şehirde hem mimarlık felsefesi açısından hem sosyal barışı mimari projeler aracılığıyla hayata nasıl geçirilebileceğine dair eşsiz örnekleriyle Diyarbakır özelinde karşımızda duruyor. Bu şehirde binlerce yıl Kürt, Türk, Süryani, Ermeni, Keldani, Arap, Musevi barış içinde yaşadı. Hiçbir problem olmadı. Dinleri ayrı olan bu şehirde yaşayan insanlar bile kirvelik gibi bir akrabalık bağı kurmak suretiyle, birbirlerine akrabalık geliştirdiler. Biz binlerce yıldır, bir medeniyet tasavvurunun unsuru olarak barışı burada ihya ettik. Ne zaman ki biz barışın şifrelerini unuttuk, o zaman farklılıklarımızı tekleştirmeye, ortadan kaldırmaya ne zaman başladık, o zaman bu topraklarda gözyaşı, hüzün, ıstırap oldu. Barış bitti, kavga geldi."

"BU ŞEHİR BARIŞI ÇOK ÖZLEDİ"

Konuşmasında çözüm sürecine de değinen Bakan Eker, Diyarbakır, barışı özlediğini söyledi. Çözüm sürecinin bir barış süreci olduğuna aktaran Bakan Eker, "Bu şehrin özellikle son 30 yılında çok acılara şahit olmuş, gözyaşı dökmüş, insanlarısınız. Sizler herkesten daha iyi bilirsiniz barışın ne demek olduğu. Biz 30 yıldır bu şehrin değerlerini hatırlayamaz olduk, güzelliklerini unuttuk. Çünkü bu şehrin gündeminde hep bir tane madde oldu. Televizyonların toplumların hayatına etkili olmaya başladığı günden itibaren Diyarbakır bütün görüntüleri kavga, bitme, terör, taş atma, gözyaşı, acı ve ıstırap oldu. Şimdi barış zamanı. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 2005 yılında Diyarbakır'a gelip, 'Kürt sorunu vardır ve bu benim sorunumdur. Bu sorunu ben çözeceğim' dediğinde arkasından gelen günlerde hep adım adım barışı inşa ettik. Yaklaşık iki yıldır bir sürecin içindeyiz. Bu süreç barış ve çözümün sürecidir. Biz artık şehrin güzellikleriyle anlatılması ve tanıtılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu şehir barışı çok özledi. Çünkü bu şehir barışın lezzetini herkesten daha iyi biliyor. Bu süreci hiçbir sabotaj ve provokasyona önem veremeden biz güzel bir geleceğe doğru hep birlikte götüreceğiz" şeklinde konuştu.

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy ise, Son yıllarda Diyarbakır'da günübirlik siyasi gündemin ötesine geçilerek turizme yönelik çalışmaların stratejik bir yaklaşımla ve belli bir program çerçevesinde ele alındığını görmekten mutlu olduklarını söyledi. Turizm konusunda kentteki kamu ve özel sektör ile sivil toplumun asgari müştereklerde bir araya gelmeye başlamaları, ilerideki çok önemli çalışmaların temelini oluşturacağını ifade eden Vali Aksoy, "Çözüm sürecinin de etkisiyle, gelişme ve kalkınma yolunda yeni bir hava yakalayan Diyarbakır, geçmişte olduğu gibi, Bölgesinin merkezi olma konumunu giderek güçlendirmektedir. Son yıllarda Diyarbakır'da ve Bölgede çok önemli ve büyük alt yapı yatırımları gerçekleştirilmekte ve projeler uygulanmaktadır. Bunun sonucu olarak, son yıllarda yakalanan muazzam sosyal ve ekonomik kalkınma dinamizminin artarak devam edeceği kolaylıkla öngörülebilir" dedi.

Konuşmaların ardından 64 kilogram 200 gram ağırlığındaki karpuz sahibine ödül verildi. Festival, Rojin'in konseri ve Anadolu Ateşi'nin gösterimiyle devam ediyor. - DİYARBAKIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Mehdi Eker Hüseyin Aksoy Diyarbakır Rojin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title