Haberler

Dha Yurt Bülteni-6

1)ALADAĞ'DA 2 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI 3 KİŞİ SERBEST BIRAKILDIADANA'nın Aladağ İlçesi'nde 12 kişiye mezar olan yurt yangınıyla ilgili haklarında gözaltı kararı olan 2 kişi daha gözaltına alındı.

1)ALADAĞ'DA 2 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI 3 KİŞİ SERBEST BIRAKILDI

ADANA'nın Aladağ İlçesi'nde 12 kişiye mezar olan yurt yangınıyla ilgili haklarında gözaltı kararı olan 2 kişi daha gözaltına alındı. İfadeleri tamamlanan 3 kadın eğitici ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Yangında yaralanan aralarında sivillerin de bulunduğu 24 kişiden 15'i taburcu edildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da yarın yurt binasına karanfil bırakacak. Aladağ'a en yakın Ağır ceza mahkemesinin bulunduğu Kozan İlçesi Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında haklarında gözaltı kararı olan 2 kişi daha yakalandı. Aladağ İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde sorgulanan 14 şüphelinin ifadelerinin alınmasına devam ediliyor. İfadeleri tamamlanan 3 eğitici kadın, adliyeye sevk edildi. Kadınlar, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Kalan 11 şüphelinin de peyder pey adliyeye sevk edilmesi bekleniyor. Yangında yaralanan ve Adana'daki hastanelerde tedavi edilen 24 kişiden bugüne kadar 15'i taburcu edildi. 1'i yetişkin 9 kişinin de tedavisi sürüyor. Tedavi edilen çocukların dumandan etkilendikleri için solunum yolu sıkıntısı çektiği bazı çocukların da yüksekten düşme nedeniyle kırıklarının olduğu bildirildi.

KAZA DEĞİL CİNAYET

Öte yandan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Ali Kuzu, Adana Aladağ'da meydana gelen kız öğrenci yurdu yangınıyla ilgili TMMOB'ye bağlı odaların Adana şube başkanları ve İKK Yürütme Kurulu üyeleriyle toplantı düzenledi. Burada bir değerlendirme yapan Kuzu, "Bu facia bir kaza ya da kader değildir. Bu, denetimsizliğin yol açtığı, sorumlusu belli olan bir cinayettir" dedi.

ELEKTRİK KONTAĞI ÖNLENEBİLİR FELAKETTİR

Yangının elektrik sayacından çıktığı ya da elektrik kontağı olduğu yönünde açıklamalar yapıldığını ancak yangının nedeninden daha önce gerekli önlemlerin alınmamış olmasına bakmak gerektiğini ifade eden Kuzu, "Elektrik kontağı önlenemez bir felaket kaynağı değildir. Elektronik algılama ve söndürme sistemleriyle önlenebilen bir felakettir. Çıkış sebebi ne olursa olsun, günümüz teknolojisi yangın felaketlerinin önlenmesine ve büyümesine engel olacak olanaklara sahiptir ancak ülkedeki uygulamalar, denetim eksikliği ve yetersiz mevzuat düzenlemeleri yangınların katliamlara dönüşmesine yol açmaktadır. Yangın felaketlerinde sıklıkla yaşanan yangın merdiveninin kapalı tutulması, yangın tüplerinin boş olması veya yangın dolaplarının kilitli tutulması gibi ihmalkarlıklar can kayıplarının artmasına neden olmaktadır. Çocuklarımızın, gençlerimizin kaldıkları yurtların büyük bir kısmı, Aladağ örneğinde olduğu gibi projelendirme ve imalat sırasında yurt olarak tasarlanmamış ve kullanım izni alırken de uygunluk kriterleri aranmamıştır" diye konuştu. Kuzu, yurtta TMMOB heyetinin eknik incelemeleri devam ettiğini de hatırlattı.

KILIÇDAROĞLU, KARANFİL BIRAKACAK

Adana'da yarın miting yapacak olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da yarın sabah Aladağ'a gideceği açıklandı. Kılıçdaroğlu'nun 12 kişinin yanarak öldüğü yurt binasına saat 11.00'da kırımızı karanfil bırakacağı bildirildi.

ADANA, -

=====================================================

2)CHP'Lİ BİNGÖL, YURT YANGININDAN KURTULAN ÇOCUKLARI ZİYARET ETTİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, 12 kişinin yaşamını yitirdiği 24 kişinin yaralandığı Adana'nın Aladağ İlçesi'ndeki yurt yangınından yaralı kurtulan öğrencileri hastane ziyaret etti.

Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, beraberindeki milletvekilleri Zülfikar İnönü Tümer ve Mevlüt Dudu, Çukurova İlçe Belediyesi Başkanı Soner Çetin ve CHP Adana İl Başkanı Ayhan Barut'la birlikte Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne geldi. Yurt yangınında dumandan etkilendikleri için solunum sıkıntısı ve yüksek düşme sonucu ayaklarında kırık olan 2 öğrenciyi ziyaret eden Tekin, geçmiş olsun dileklerini iletti. Hastane çıkışında bir değerlendirme yapan Bingöl, Aladağ'da yaşanan facianın tüm Türkiye'nin acısı haline geldiğini söyledi. Bingöl, "Çok dramatik bir olay yaşandı. 11 çocuğumuz hayatlarını baharında yaşamlarını yitirdiler. Acı sade onların ailelerinin acısı değil hepimizin acısı, tüm Türkiye'nin acısıdır. Ümit ederim ki, bu facia bir daha yaşanmasın. Maalesef bu tür olaylar yaşadığında yapılan açıklamalarda tedbirlerin alınacağı söyleniyor. Ancak ne yazık ki bir süre sonra hiç bir önlem alınmadığı gibi, yeni olaylarla karşı karşıya kalıyoruz"dedi.

Yangından kurtulan çocuklardan birinin kendisine avukat olmak istediğini söyleyen Bingöl sözlerini şöyle sürdürdü:

"8 yıl önce bir yurtta facia yaşanmıştı. 18 çocuğumuzu kaybetmiştik. Üzerinden tam 8 yıl geçti. O facianın davası devam ediyor. O facianın sorumluları hala elini kolunu sallayarak dolaşıyor. Yukarıda tedavi gören çocuklardan birine sorduğumda büyüyünce avukat olmak istediğini söyledi. Bunun çok önemsiyorum. Çünkü küçücük bedeninde yaşadığı olumsuzluğu, kaybettiği arkadaşlarının acısını yüreğinde derinden hissettiği için hukukçu olmak istiyor. Hukukçu olup bu tür olumsuzlukları, yanlışlıklarla mücadele etmeyi şimdiden kafaya koymuş."

Görüntü Dökümü

--------------

CHP heyetinin hastane gelişi

Yangında yaralanan ögrencilerin hastane odasındaki görüntüsü

CHP Genel Başkan Yardımcısının açıklamalarını

SÜRE: 04'21" BOYUT: 487 MB

Haber : Murat KİBRİTOĞLU-Kamera: Çağlar ÖZTÜRK/ADANA,

===========================================================

3)GAZİANTEP'TE, 3 NOKTADA SİLAHLI SALDIRI: 1 ÖLÜ, 2 YARALI

GAZİANTEP'te, kimliği belirsiz kişi ya da kişiler, sürücüsünü tabancayla yaralayıp gasp ettikleri otomobille gittikleri üç ayrı noktada saldırı düzenledi. Saldırganlar 1 kişiyi öldürdü, 2 kişiyi yaralayıp kaçtı.

Sabah saatlerinde kimliği belirsiz kişi ya da kişiler, İncilipınar Mahallesi'nde plakası öğrenilemeyen otomobiliyle kırmızı ışıkta bekleyen Naci İ.'ye tüfekle ateş açtı. Naci İ. yaralanırken, şüpheli veya şüpheliler ise otomobili gasp ederek kaçtı. Olayı görenler durumu polise bildirirken, yaralanan Naci İ. ise çağırılan ambulansla tedavi için Şehitkamil Devlet Hastanesi'ne götürüldü.

FIRIN ÇALIŞANINI DA VURDULAR

İddiaya göre, gasp edilen otomobille kaçan şüpheli veya şüpheliler, Kavaklık Mahallesi'nde ekmek fırınında çalışan Hacı Mustafa Y.'ye av tüfeğiyle ateş açtı. Av tüfeğinden çıkan saçmalara hedef olan Hacı Mustafa Y., silah sesini duyanların çağırdığı ambulansla 25 Aralık Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedaviye alındı. Kimliği belirsiz saldırgan veya saldırganlar, son olarak gasp ettikleri otomobille Gatem Nakliyatçılar Sitesi'ne geldi. Saldırgan veya saldırganlar burada da kahvehane işleten 54 yaşındaki Arap Özkoyuncu'ya av tüfeğiyle ateş açarak kaçtı. Çevredekilerin ihbarıyla çağrılan ambulansla Şehitkamil Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Özkoyuncu, doktorların müdahalesine rağmen kurtarılamayarak yaşamını yitirdi. Özkoyuncu'nun cesedi otopsi için Adli Tıp Kurumu morguna gönderildi.

Polis, bir saat içerisinde gasp edilen otomobille 1 kişiyi öldürüp, 2 kişiyi yaralayarak kaçan saldırgan veya saldırganların kimliklerinin belirlenip yakalanmasına yönelik çalışmasını sürdürüyor.

Görüntü Dökümü

-----------------------------

Olay yeri

Ölen şahsın iş yeri

Ekiplerin incelemesi

Ölen kişinin yakınları

Genel ve detay görüntüler

Haber : Metin Faruk TAMER - Kamera: Ahmet SOYDOĞAN -GAZİANTEP-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 60 MB

=========================================================

4)KARŞIYAKA'DA BOMBA PANİĞİ

İZMİR'in Karşıyaka ilçesinde, Karşıyaka Adliyesi'nin icra müdürlüklerinin de bulunduğu bir iş hanındaki bomba paniği yaşandı. Önlem alan polis çarşının giriş ve çıkışlarını kapatırken, yapılan aramalarda herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadığı bildirildi. Bugün sabah saatlerinde, Karşıyaka ilçesindeki çarşıda, Karşıyaka Adliyesi'nin icra müdürlüklerinin de bulunduğu bir iş hanında bomba bulunduğu ihbarı üzerine hareketli anlar yaşandı. İzmir'in en yoğun noktalarından birisi olan çarşıdaki iş hanı ve çevresindeki binalarda bulunanlar ile yoldaki vatandaşlar bölgeden uzaklaştırıldı. Çarşının bulunduğu yolun her iki tarafında ve sokak başlarında da önlem alındı. Olay yerine bomba imha uzmanları sevk edildi. Polis ekipleri, bomba dedektörü köpekler yardımıyla binalarda arama yaptı. apılan aramalarda herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadığı bildirildi.

İZMİR, (DHA

==================================================

5)BAŞKALE'DE KAR ESARETİ

VAN'ın Başkale İlçesi'nde etkili olan kar yağışı ulaşımı olumsuz yönde etkilerken, okullar bugün için tatil edildi. 119 mahalle yolunun kapandığı Başkale'de kar kalınlığı yaklaşık 20 santimetreyi buldu.

Bölgede dün başlayan yoğun kar yağışı Başkale İlçesi'nde eğitim ve ulaşımı olumsuz yönde etkiledi. Dün başlayan ve gece boyunca aralılklarla devam eden yoğun kar yağışı sonucu ilçe merkezi ve bağlı mahallerde ilk ve orta dereceli okullar bugün için tatil edildi. Yoğun kar yağışı ilçe merezindeki ulaşımı olumsuz yönde etkilerken, ilçeye bağlı 119 mahalle yolunun da kapanmasına neden oldu. Kar kalınlığının ilçe merkezinde 20, yüksek kesimlerde ise 30 santimetreyi bulduğu Başkale'de karla mücadele çalışmaları ise sürüyor.

Görüntü Dökümü

--------------------------

-Kar yağışından detay

-Kar temizleme çalışması yapan grayder

-Kar tatili nedeniyle evlerine dönen öğrenciler

-Kar temizleme çalışması yapan vatandaşlar

-Yoldan geçen araçlar ve çevreden detaylar

VAN-DHA

========================================================

6)HAKKARİ'DE KARLA MÜCADELE ÇALIŞMASI

HAKKARİ'de dün etkili olan kar yağışı nedeniyle il genelinde 14 köy ve 36 mezranın yolu ulaşıma kapandı. Köy yollarını açılması için çalışmalara başlanırken, Hakkari Belediyesi ekipleri ise kent merkezinde kar temizleme çalışması yaptı.

Hakkari'de dün etkili olan kar yağışı ulaşımı olumsuz yönde etkiledi. Özellikle yüksek kesimlerde etkili olan kar yağışı il genelinde 14 köy ve 36 mezranın yolunu ulaşıma kapattı. İl Özel İdaresine bağlı karla mücadele ekipleri kapalı olan köy ve mezra yollarının açılması için çalışma başlatırken, Hakkari Belediyesi karla mücadele ekipleri de, kent merkezindeki caddelerde kar temizleme çalışması yaptı. İki iş makinesi ile sürdürülen kar temizleme çalışmasında belirli noktalara toplanan kar kütleleri, kamyonlarla kent dışına taşınıyor.

Görüntü Dökümü

----------------

-Valilik binası önünde yapılan karla mücadale çalisması

-Hakkari kent merkezinde kar temizleme çalısması yapqan iş makineleri

-Çalışmalardan genel ve detaylar

-İş yerlerinin önlerindeki kar kütlelerini temizleyen esnaf

(HABER-KAMERA: BEHÇET DALMAZ/HAKKARİ-DHA)

BOYUT: 177 MB

SÜRE: 2 DK 39 SN

======================================================

7)KAR ÜZERİNDE DOĞUM GÜNÜ PASTASI

KAHRAMANMARAŞ'ın Andırın İlçesi'nde ekiplerin yol açma çalışmalarını takip eden gazetecilerden DHA Andırın Muhabiri İskender Zengin için kar üstünde doğum günü pastası kesti.

İlçenin 1800 rakımlı Çığşar Mahallesi'nde yoğun kar yağışı nedeniyle yollar kapandı. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ile Andırın Belediyesi'ne bağlı ekipler bölgeye giderek yolu açtı. Ekiplerin çalışmasını takip eden gazetecilerden doğum günü 1 Aralık olan İskender Zengin için arkadaşları bir sürpriz yaparak kar üzerine kırmızı boyayla 'İyi ki doğdun İskender. Mutlu yıllar' yazıp yanlarında getirdikleri doğum günü pastasını kestirdi. Gazeteciler ayrıca bir kardan doğum günü pastası yapıp üzerinde çıra yaktı.

46 yaşına giren İskender Zengin ise pastadan arkadaşlarına ikram ederken, "Benim için unutulmaz bir doğum günü oldu. Arkadaşlarıma bu güzel sürpriz için çok teşekkür ediyorum" dedi.

Görüntü Dökümü

------------------

Yol açma çalışmaları

İskender Zengin'e doğum günü süprizi

Pastanın kesilerek yenilmesi

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: KAHRAMANMARAŞ-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 115 MB

===========================================================

8)POLİS MÜDÜRÜ BEYLİK TABANCASIYLA İNTİHAR ETTİ

SİVAS Polis Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı 3'üncü Sınıf Emniyet Müdürü 56 yaşındaki Yusuf Altundağ, beylik tabancasıyla başına ateş ederek yaşamına son verdi.

Olay, saat 06.00 sıralarında Mehmet Akif Ersoy Mahallesi, Halfelik Caddesi üzerindeki Hasan Akın Apartmanı'nda meydana geldi. Apartmanın birinci katında oturan 3'üncü Sınıf Emniyet Müdürü Yusuf Altundağ, sabah uyandıktan sonra salonda beylik tabancasıyla başına dadayıp ateş etti. Evli ve 2 çocuk babası Altundağ olay yerinde yaşamını yitirdi. Polis ekipleri olay yerinde inceleme yaparken, Altundağ'ın cenazesi otopsi yapılmak üzere Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi morguna kaldırıldı. Altundağ'ın neden intihar ettiği araştırılırken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Görüntü Dökümü:

-----------------------

-Evinin önünden görüntüler

-Polis Meslek Yüksekokulu görüntüsü

-Hastane morgundan görüntü

-Ölen emniyet müdürünün fotosu

Haber-Kamera: Gökhan CEYLAN/SİVAS,

============================================================

9)GAZİANTEP'TE, PKK OPERASYONUNA 9 TUTUKLAMA

GAZİANTEP'te, polisin terör örgütü PKK'ya yönelik 250 polisin katılımıyla düzenlediği operasyonda gözaltına alınan 16 kişiden 9'u tutuklandı.

Geçen hafta perşembe günü, terör örgütü PKK adına korsan gösteri düzenleyip, propaganda yaptığı ve kepenk kapatılması için işyerlerine baskı yaptığı saptanan kişilere yönelik polis operasyon kararı aldı. Havadan drone aracı ile görüntü alınan ve zırhlı araçlarla 250 polisin katılımıyla düzenlenen operasyonda, çok sayıda ev ve işyerine baskın düzenlendi. Operasyonda polis ekipleri 16 kişiyi gözaltına alırken, bu kişilerin ev ve işyerlerinde 5 tabanca, çok sayıda mermi, 1 av tüfeği, 1 kurusıkı tabanca, 2 bıçak, PKK/KCK terör örgütü içerikli kitap, dergi, fotoğraf, örgütsel dokümanlar, bazı elektronik malzemeler ile FETÖ/PDY terör örgütü elebaşının yazdığı 1 kitap ve 1 CD ele geçirildi.

Gözaltına alınarak götürüldükleri Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde sorgulamalarının ardından adliyeye sevk edilen 16 şüpheliden 9'u çıkarıldıkları nöbetçi mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Görüntü Dökümü

-----------------------------

Şüphelilerin emniyetten çıkarılması

Şüphelilerin adliyeye getirlimesi

Şüphelilerin adliye binasına götürülmesi

Genel ve detay görüntüle

( Haber - Kamera: GAZİANTEP-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 20 MB

=============================================

10)ANKARA'DA OTİZMLİ ÇOCUKLAR YARARINA SERGİ

İLGİ Otizm Derneği ve Manisa Otistik Bireyler ve Engelsiz Aileler Derneği, Çankaya Belediyesi Çağdaş sanatlar Merkezi (ÇSM) Abidin Dino Sergi Salonu'nda otistik çocuklar yararına sergi düzenledi. Türkiye genelinden 80 ressamın bağışladığı resimler; 1-7 Aralık 2016 tarihlerinde açık kalacak. Sergiden satılarak eserler, otistik engelli çocukların yararına kullanacak.İlgi Otizm Derneği ve Manisa Otistik Bireyler ve Engelsiz Aileler Derneği Başkanı Mahperi Serpil Dede sergi açılışında yaptığı konuşmada, "2011 yılında hayata geçirdiğimiz İlgi Otizm Derneği ve Manisa Otistik Bireyler ve Engelsiz Aileler Derneği ile otistik engelli çocuklara maddi ve manevi destekler sağlamaya çalışıyoruz. Ankara'da Çankaya Belediyesi'nin katkıları ile "Otizm Değil, "O" Bizim Resim Sergisi düzenleyerek otistik çocuklara farkındalık yaratarak ilgi çekmeye çalıştık. Bu sergide Türkiye genelinden 80 sanatçının 90'dan fazla eserleri sergilenerek satılmasını bekliyoruz. Satılmayan eserler ise açık artırma ile satarak elde edilecek gelirin otistik çocukların eğitim yararına kullanılacak" dedi.

Görüntü dökümü

-------------------------

Otistik çocuklar yararına düzenlenen sergide eser bağışlayan ressamlardan ve eserlerinden detay görüntüler,

Sergiye satılması için eser bağışlayan ressamlara katılım ve teşekkür belgesi verilirken detay görüntüler,

Çankaya Belediyesi Başkan Yardımcısı Gülsün Güner'in konuşmasından detaylar,

Resim sergisini organize eden ressam Nuray Çelik Aker'in açıklamaları,

İlgi Otizm Derneği ve Manisa Otistik Bireyler ve Engelsiz Aileler Derneği Başkanı Mahperi Serpil Dede'nin sergi hakkında açıklamaları

Hüseyin ÖZBALI/ANKARA,

====================================================

11)TEKİRDAĞ'DA FETÖ'DEN 8 HAKİM VE SAVCI GÖZALTINA ALINDI

TEKİRDAĞ'ın 3 ilçesinde FETÖ/PDY soruşturması kapsamında ikisi kadın 8 hakim ve savcı gözaltına alındı.

Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı'nın FETÖ/PDY soruşturması kapsamında, İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri dün gece Çorlu, Çerkezköy ve Saray ilçelerinde operasyon düzenledi. Operasyonlarda Çorlu'da 4, Çerkezköy'de 3 ve Saray İlçesi'nde 1 olmak üzere ikisi kadın 8 hakim ve savcı lojmanlarında gözaltına alındı. Gözaltına alınan 8 hakim ve savcı sağlık kontrolünden geçirildikten sonra soruşturmalarının yürütüleceği Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

Haber: Mehmet YİRUN/ÇORLU(Tekirdağ),-

=======================================================

12)KOPAN ELİ 15 SAATTE YERİNE DİKİLDİ

EDİRNE'nin Uzunköprü İlçesi'ne bağlı Çöpköy'de 58 yaşındaki Bahattin Özgen'in tavanı tamir etmek isterken spiral makinesiyle keserek kopardığı sol eli Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 15 saat süren operasyonla yerine dikildi. Prof. Dr. Hüsamettin Top, operasyonun çok başarılı geçtiğini ve Özgen'in kısa sürede parmaklarını oynatmaya başladığını söyledi.

Uzunköprü Çöpköy'de oturan evli ve 2 çocuk babası Bahattin Özgen, 15 gün önce evinin tavanını tamir etmek isterken, elindeki spiral makinesiyle yanlışlıkla sol elini bileğinden keserek kopardı. Ambulansla Uzunköprü Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Özgen ilk müdahalesinin ardından Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildi. Hastanede Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi kliniğinde Prof. Dr. Hüsamettin Top ve ekibi tarafından ameliyata alınanan Özgen'in yaklaşık 15 saat süren operasyonun ardından sol eli bileğine dikildi.

Hastanın geldiğinde elinin tamamen koptuğunu anlatan Prof. Dr. Hüsamettin Top, 15 gün içerisinde Bahattin Özgen'in parmaklarını hareket ettirmeye başladığını söyleyerek, "Hasta bize geldiğinde sol eli bileğinden tamamen kopmuştu. Olayın üzerinde de 3 saat geçmişti. İlk muayenemizde bileğin tamamen koptuğunu gördük. Hemen ameliyata aldık, tüm yapılar birleştirilerek el yerine dikildi. Operasyonda damar, tendon ve sinir yapıları ile yumuşak dokular bir araya getirilerek ameliyatı gerçekleştirdik. Yaklaşık 15 saat sürdü. Şuanda hastamız sorunsuz olarak parmaklarını hareket ettirebiliyor" dedi.

"ELİMİN KURTULMASI İMKANSIZDI"

Evinin tavanını tamir etmek isterken sol elini spiral makinesiyle kestiğini anlatan Bahattin Özgen, doktorların titiz çalışması sonucu elinin kurtulduğunu söyledi. Şuanda kendisini çok iyi hissettiğini anlatan Özgen, "Evde tavanı tamir ediyordum. Elimde spiral makinesi vardı. Her şey bir anda oldu, anlayamadım. Tavanda bir parça vardı onu almaya çalışırken, yanlışlıkla sol elimi bileğimden itibaren kesti ve koptu. Hiç bir acı hissetmedim sadece kanama olduğunu gördüm. Ondan sonrasını çok hatırlamıyorum. Önce Uzunköprü daha sonra da üniversite hastanesine getirilmişim. Operasyondan sonra çok iyiyim. Hocalarıma teşekkür ederim, bu kadar titiz davranmasalar bu elin kurtulması imkansızdı. Şuada parmaklarımı oynatabiliyorum" şeklinde konuştu.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi kliniğinde 15 saat süren operasyonda Prof. Dr. Hüsamettin Top'un yanı sıra doktorlar Abdalreza Khash, Ufuk Erdem ve Devran İğrek de yer aldı.

Görüntü Dökümü

--------------------------

-Doktorun el muayenesi

-Bahattin Özgen ve yerine dikilen el

-Elden detay görüntü

-Hüsamettin Top'un açıklaması

-Bahattin Özgen'in olayı anlatması

-Özgen ve doktorlar

-Elden görüntüler

-Genel görüntüler

(Haber-Kamera: Engin ÖZMEN/EDİRNE,-

===========================================================

13)MANİSA'DA KISA DÖNEM ACEMİ ERLER YEMİN ETTİ

MANİSA İl Jandarma Komutanlığı'nda temel eğitimlerini tamamlayan kısa dönem 127 er, törenle yemin etti. Aileleri ise o önemli anı fotoğraf makinesi ve kameralarla ölümsüzleştirmek için birbiriyle yarıştı.

Manisa İl Jandarma Komutanlığı'nda daha önceleri engelliler için gerçekleştirilen sembolik yemin törenleri haricinde yaklaşık 5 yıl aradan sonra ilk kez yemin töreni düzenlendi. İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde temel eğitimlerini tamamlayan 365/1 Kısa Dönem 127 erin hazır bulunduğu törene; acemi askerlerin aileleri, Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Yılmaz Gençoğlu, 1'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanı Albay Şefik Güvenç, Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adnan Erbil, Manisa OSB Yönetim Kurulu Başkan Danışmanı Nihat Akyol da katıldı. Kısa dönem erler, Türk bayrağıyla piyade tüfeğine ellerini koyarak yemin etti. Jandarma Kısa Dönem Er Muhlis Aydemir ise yaş kütüğüne ismini çaktı.

Törende konuşma yapan ve askerlere seslenen İl Jandarma Komutanı Albay Özcan Kaplan, "Ulu Önder Atatürk'ün belirttiği gibi dünyanın hiçbir ordusunda yüreği seninkinden daha temiz ve sağlam bir askere rast gelinmemiştir. Milletimizin ve bağımsızlığımızın sembolü olan şanlı bayrağımızın gölgesinde namus ve şerefiniz üzerine içtiğiniz bu ant vatan ve millet sevgisi, vazife, namus ile şeref anlamında olup dürüstlüğün, emirlere itaatinizin birer göstergesidir. Hürriyet ve bağımsızlığımızın toprak bütünlüğümüzün laik, demokratik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türk Cumhuriyeti'nin inançlı, kararlı bir savunucusu ve her an göreve hazır olan kanun ordusu Jandarma Teşkilatı'nın bir ferdi olarak birlik, beraberlik ruhu içerisinde yemininize bağlı kalarak her türlü suç ve suçlulara karşı mücadele edeceksiniz. Atatürkçü düşünce sistemi ışığında, aklı ile bilimi rehber edinen karşılıksız yurt sevgisiyle dolu milli ahlak ve mesleki değerlere bağlı, hukuka ve insan haklarına saygılı, haklı bütünleşen duyarlı bireyler olacağınıza inancımız tamdır" diye konuştu.

Konuşmanın ardından Vali Güvençer ile beraberindeki protokol üyeleri temel eğitim döneminde başarılı olan erlere hediyelerini takdim etti. Hediye takdiminden sonra yemin eden erler, tören geçişi yaptı. Törenin sona ermesiyle birlikte yemin eden erler aileleri, eşleri ve çocuklarıyla hasret giderdi.

Jandarma olarak temel eğitimini tamamlayan askerler daha önce, 1'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı'nda yemin törenine katılıyordu.

Görüntü Dökümü:

-------------------------------

Yemin töreninden görüntü

Kısa dönem erlerin yemin ederken görüntü

Manisa İl Jandarma Komutanı Albay Özcan Kaplan'ın konuşması

Erlerin tören yürüyüşü ve aileleriyle buluşması

Genel ve Detay görüntü

(Haber-Kamera: İlker KILIÇASLAN / MANİSA,

====================================================

14)BİR GECE 3 HIRSIZLIK YAPAN ŞÜPHELİ POLİSTEN KAÇINCA YAKALANDI

ADANA'da bir gecede 3 ayrı evden hırsızlık yapan 36 yaşındaki Seyhan Sözütek, polis ekiplerinden kaçınca yakalandı.

Merkez Seyhan İlçesi'nde devriye gezen polis ekipleri, Yeşilyuva mahallesinde kendilerini görünce kaçmaya başlayan 36 yaşındaki Seyhan Sözütek'i kovalamaca sonrasında yakaladı. Hırsızlık suçundan çok sayıda kaydı bulunan Sözütek sorgulanmak üzere Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Sözütek'in üzerinden çalıntı saat ve cep telefonu çıktı. Ekiplerin yaptığı araştırmada kol saatinin aynı mahallede oturan Tolga K.'nin, cep telefonunun ise Okan K.'nin evinden çalındığı belirlendi. Cep telefonunu teslim almaya gelen Okan K., içerisindeki hafıza kartının kendisine ait olmadığını belirterek polise iade etti. Bu konuda araştırma yapan polis, hafıza kartının da aynı gün Yasin Ç.'nin evinden çalınan başka bir cep telefonuna ait olduğu saptadı. Üzerinden 3 ayrı hırsızlık olayının kanıtları ele geçirilen Sözütek, emniyetteki sorgusunun ardından adliyeye sevk edildi. Sözütek, çıkartıldığı mahkemece tutuklandı.

Görüntü Dökümü

-------------------------

Zanlının polis aracından indirilmesi

Adli Tıp Birimi'ne getirilmesi

Adli Tıp Birimi genel görüntüsü

SÜRE: 27" BOYUT: 52 MB

Haber: Fatih KARAÇALI-Kamera: ADANA,

========================================================

15)'YAŞLI ÜNİVERSİTESİ'NDE DERSLER BAŞLADI

TÜRKİYE'de ilk kez Akdeniz Üniversitesi'nde (AÜ) kurulan ve 60 yaş üstü kişilerin kayıt yaptırabildiği 'Tazelenme Üniversitesi'nde geçen yıl hazırlık okuyan 'öğrenciler', bu yıl birinci sınıfta eğitime başladı. Eğitimlerde erkek öğrenciler yıl sonuna kadar kendi kazaklarını örecek, kadınlar tamir dersleri alacak.

AÜ Gerontoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan tarafından 2000 yılında başlatılan Türkiye Gerontoloji Atlası Projesi meyvelerini vermeye devam ediyor. 2023 yılında sona erecek projede yaşlanmanın sübjektif ve objektif gelişimi ile değişimi ele alınıyor. Proje kapsamında 16 yıldır Türkiye'nin 7 bölgesinde araştırmalar yürütülüyor. Araştırmalar sonunda yaşam boyun öğrenmenin Türkiye'de büyük bir ihtiyaç olduğunun tespit edilmesi üzerine AÜ bünyesinde GeroAtlas+60 yaş üstü Tazelenme Üniversitesi kuruldu.

385 KİŞİ KAYIT YAPTI

Geçen yıl hazırlık okuyan 60 yaş üstü öğrenciler bu yıl birinci sınıfta ders başı yaptı. 385 öğrencinin kayıt yaptırdığı Tazelenme Üniversitesi'nde öğrenciler, amfide işlenen dersler öncesi egzersiz yapıyor. Gönüllü öğretim üyelerinin katılımı yapılan derslerde ise yaşlı öğrenciler hocalarını ilgiyle dinliyor, not tutuyor.

TÜRKİYE'DE İLK

Gerontoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan, Tazelenme Üniversitesi'nin bu ülkenin bir ilki olduğunu belirterek, Yükseköğretim Kurumu'nun (YÖK) projenin gelecekte üniversitelere model olması için bir dizi çalışma başlatacağını söyledi. Projenin sağlık giderlerini azaltmada önemli bir katkı sağlayacağını belirten Prof. Dr. Tufan, "Proje beden, ruh, zihin sağlığının korunmasında destek olacak. Yeterliliklerin geliştirilmesi ve uyum sağlama açısından yarar getirecek. Dönüşleri topluma, ülkeye olumlu etkiler yaratacak özgün ve özel bir çalışma" dedi.

AŞIRI İLGİ KAYITLARI DONDURTTU

Bu eğitim programının 4 yıl süreceğini kaydeden Prof. Dr. Tufan, yaşlıların anatomi, psikoloji, nöroloji, tarih, güzel sanatlar, ekonomi, işletme, hukuk, maliye, sosyoloji gibi farklı disiplinlerde dersler aldığını söyledi. Prof. Dr. İsmail Tufan, şöyle devam etti:

"Temel amaç yaşlılarımızın yeterliliklerini artırmak, gelişimlerinin devam etmesini sağlamak ve 'ben artık yaşlıyım' duygusunu kenara bırakmak. 'İşleyen demir pas tutmaz' bizim felsefemiz. Katılım çok yüksek olduğu için kayıtları dondurmak zorunda kaldık. Ege Üniversitesi'nde ikinci bir kampüsümüz var. Orada da 150 öğrencimiz var. Kayıtları dondurmasak, öğrencilerimizi dolduracağımız dersliğimiz olmayacaktı. Çok büyük rağbet gördük."

ERKEKLER KAZAK ÖRECEK, KADINLAR TAMİR

Üniversitede aynı zamanda beyin jimnastiği yaptıklarını aktaran Prof. Dr. İsmail Tufan, derslerden önce bedensel hareketlerle zihin egzersizleri yaptıklarını söyledi. Beden, ruh ve zihin olarak derslere hazırlandıklarına dikkati çeken Prof. Dr. İsmail Tufan, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Ayda bir defa erkekler aşçılık kursundan geçmek zorunda. Bu zorunlu dersle erkeklerin kendi yaşamlarını eşlerinin vefatının ardından sürdürmelerini sağlayacağız. Erkekler için 'kendi kazağını ör' dersimiz var. Erkek öğrenciler bir yıl boyunca kazağı örerek bitirmek zorunda. Kadın öğrenciler için tamirat kursları var. Okulumuza devam zorunluluğu var. Haftada 3 gün eğitimler devam ediyor. Dersler 40 dakika, üniversitedeki müfredatın aynısını uyguluyoruz."

ÖĞRENCİLER ÇOK MUTLU

Öğrencilerden 61 yaşındaki Naim Kurt, geçen yıl hazırlık aldığını belirterek, "Yaşlılıkta sağlıklı yaşam için buradayız. Japon hocanın eşliğinde fiziksel aktiviteler yaptık. Burada olmaktan mutluyuz" dedi. 74 yaşındaki Sevinç Turan Öner, her yaşta eğitimin olabileceğini gördüklerini söyledi. Donanımlı hocalardan bilgi aldıklarını belirten Öner, yaşlılığı geciktirmek için buraya geldiklerini kaydetti.

'SADECE TORUN BAKMAYACAĞIZ'

62 yaşındaki Habibe Kalyoncuoğlu da Tazelenme Üniversitesi'nin adını çok beğendiğini söyledi. Kalyoncuoğlu, "Burası yaşlıların önlerine çıkabilecek engelleri aşabilecekleri ve yardım alabilecekleri bir üniversite. İlk derste bunu gördük. Denge sistemini uyardık. Yalnız kalabiliriz diye farklı kurslar alacağız. İnşallah yaşlı olup sadece torunlarına bakmak zorunda kalmayan bireyler olacağız" diye konuştu.

65 yaşındaki Yüksel Yağan ise "Burası bana olumlu şeyler düşündürüyor. Öğrendiklerimi arkadaşlarımla paylaşacağım" dedi.

Görüntü Dökümü

-------------------------

Üniversiteye giden yaşlılardan detay

Yaşlı öğrencilerle röp

Haber- Kamera: Hasan DEMİRBAŞ/ANTALYA, -

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Aladağ Politika Güncel Haberler

title