Haberler

Musul'a 600 Askerlik Türk Üssü! Irak'tan Sert Tepki

Güncelleme:

Türkiye, Musul'un Başika kentinde 600 askerle üs kuruyor. Mutabakat, eski Dışişleri Bakanı Sinirlioğlu'nun 4 Kasım'da Barzani'yi ziyaretinde imzalandı. Irak'tan tepki gecikmedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), iki yılı aşkın süredir Musul'un 32 kilometre kuzeyindeki Başika'da peşmerge güçleri ve diğer IŞİD karşıtı grupları eğiten komando birliği ve tank gücünde nöbet değişimi, Kuzey Irak yönetimi ile varılan bir mutabakatı ortaya çıkardı. Başika'ya Siirt 3. Komando Tugayı'ndan 400 komando gönderildi. Kampta daha önce 90 kadar komando bulunuyordu. Türk askerinin Musul civarında konuşlandırıldığı haberine en sert tepki Irak'tan geldi. Irak Parlamentosu Güvenlik Komisyonu Başkanı Hakim el-Zamili Türk askerine "işgalci" dedi.

BARZANİ İLE MUTABAKAT

25 tanktan oluşan zırhlı birlikte de nöbet değişimi yapıldı. Tanklar, Trakya'daki zırhlı birliklerden sevk edildi. Başika'ya yerleşen toplam asker sayısı 600'ü buldu. Bölgedeki askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre Başika'daki görev değişimi 2 gün önce yapıldı. Takviyeli görev değişimine ilişkin mutabakata, geçici hükümet döneminde dışişleri bakanı olan Feridun Sinirlioğlu'nun Kuzey Irak'a 4 Kasım'da yaptığı ziyaret sırasında Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani ile görüşmesinde varıldı.

BAMERNİ ÜSSÜ GİBİ

Başika'daki Türk askeri gücü Dohuk'un Bamerni kentindeki Türk üssü gibi kalıcı olacak. Başika'nın, terör örgütü IŞİD'in kontrolünde olan bölgeye 10 kilometre uzaklıkta olduğu biliniyor.

EĞİTİME TAKVİYE

Başika'daki görev değişiminin takviye yapılarak gerçekleşmesi, "Musul'da IŞİD'e yönelik bir kara operasyonunun ön hazırlığı" olarak da değerlendiren yorumlar yapılıyor. Başika'da asker sayısının artırılmasıyla birlikte eğitilen peşmerge ve IŞİD'e karşı savaşan güçlerin sayısının da artması bekleniyor.

ABD: KOALİSYON İÇİN DEĞİL

Suriye ve Irak'ta IŞİD'e yönelik hava operasyonları yapan koalisyon güçleri görev değişimiyle ilgili bilgilendirildi. Reuters ajansına konuşan ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi, bu faaliyetlerin ABD liderliğindeki IŞİD'e karşı uluslararası koalisyonun faaliyetlerinin bir parçası olmadığını açıkladı.

IRAK'TAN SERT TEPKİ

Türk askerinin Musul yakınlarında bir üsse yerleştiği haberleri üzerine Irak'tan açıklama geldi. Irak Parlamentosu Güvenlik Komisyonu Başkanı Hakim el-Zamili, binlerce Türk askerinin Musul civarında bir üsse yerleştirildiği haberin doğru olduğunu kaydetti. Zamili açıklamasının devamında Türk askerine "işgalci" dedi. Askerlerin Irak'ın egemenliğini hedef aldığını söyleyen Zamili, Irak Hava Kuvvetlerine bağlı savaş uçaklarının bu güçleri vurmak için Başbakan Haydar El-İbadi'ye bildirdiklerini, harekete geçmek için emir beklediklerini söyledi.

MUSUL NEDEN ÖNEMLİ?

IŞİD'in 2014 yılının Haziran ayında Musul'u kontrolü altına almasıyla dünya ve Türkiye için Musul oldukça önemli hale geldi.

IŞİD terörü Suriye'ye sıçramadan önce Irak'ta, El Kaide'nin bir uzantısı olarak doğmuştu. Irak'ın kuzeyindeki Musul, bu ülkenin Suriye bağlantısı için stratejik bir öneme sahip.

Musul'un IŞİD'den temizlenmesi halinde hem terör örgütünün imajına, hem de Suriye ve Irak'ı bağlayan lojistik ağına darbe vurulacak.

Bu yüzden aralarında Türkiye'nin de olduğu Uluslararası Koalisyon güçleri Musul'u IŞİD'den temizleme planını şekillendirmeye başladılar. Plan kapsamında Irak Ordusu ve peşmerge ABD desteğiyle eğitiliyordu. Bölgede 2 yılı aşkın süredir peşmergenin eğitimi için de bir Türk birliği bulunuyordu.

TARİHİ BİR YERLEŞİM

Musul'un 20 km. kuzeydoğusunda bulunan ve tarihi bir Asur yerleşimi olan Başika'nın ismi, Aramice'de "Bet" (Ev) ve "Aşika" (Aşıklar) sözcüklerinden türetilmiş ve "Aşıklar Evi" anlamına geliyor. Zeytin ağaçlarıyla ünlü yerleşimde, Yezidilerin ve Şabakların yanısıra Süryaniler ve Müslüman Araplar da yaşıyor.

IŞİD bu yerleşimi Haziran 2014'te ele geçirdikten sonra ismini "Dua" olarak değiştirmişti. Dua Halil Esvad, 2007'de Başika'nın kasaba meydanında, bir iddiaya göre İslam'a geçtiği için kalabalıkça recmedilerek öldürülen bir Yezidi genç kızın adıydı. Recmi gösteren video internette yayılmış ve uluslararası kamuoyunun da tepkisini çekmişti.(Kaynak: Hürriyet)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Feridun Sinirlioğlu Türkiye Musul Irak Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı? PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda yayınlanacak? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 1 Mayıs EXXEN spor canlı izle! CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 1 Mayıs Pazar günün maçları nereden izlenir? TV8.5 canlı izle! ŞAMPİYONLAR LİGİ TV8.5 CANLI 4K İZLE! 2024 TV8.5 HD kesintisiz donmadan canlı izle linki! TV 8.5 (TV 8 Buçuk) Güncel HD frekans değerleri nedir? TV 8.5 Türksat uydu frekans, sembol oranı ve fec değerleri nedir? TV 8.5 canlı izleme linki! LA Clippers Dallas Mavericks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 1 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Boston Celtics Miami Heat NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 1 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor eleme adayları kim? 1 Mayıs Çarşamba Survivor potada kimler var? Survivor Düello oyununu kim kazandı? 1 Mayıs Çarşamba 2024? Survivor kim kazandı? 1 Mayıs Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? TRT 1 ne zaman kuruldu? TRT kaç yıldır yayında bu yıl kaçıncı kuruluş yıl dönümü? Bir Sevdadır yok mu? Bir Sevdadır neden yok, bitti mi? Bir Sevdadır final mi yaptı 1 Mayıs Çarşamba?
500

Yorumlar (131)

...TAŞOVA...:

!!!!!!!!....CHP VE HDP NİN PKK YA TERÖR ÖRGÜTÜ DEDİĞİNİ DUYDUNUZ MU? İŞTE BÜTÜN MESELE BU.........

30
59
yanıtYanıtla
zafer:

Biri teroristse demez, diğeri masaya oturması der ama oturduğu ortaya çıkar. Topunun allah cezasını versin. Sana bir şey olmasın.

yanıt4
yanıt0
ırak ve Suriye ın kuzeyi:

Türkiye olmadan hiç bir şey olmaz artık bunu böyle bilin

34
42
yanıtYanıtla
faik reyiz:

musul türktür kerkük türktür.

48
27
yanıtYanıtla
TürkMobil-IOS:

80 Osmaniye 81 Düzce 82 Irak 83 Suriye

55
10
yanıtYanıtla
...TASOVA...Mobil-ANDROID:

bu ülkede sarıklı cübbeli din tüccarları olduğu sürece Türkiye kalkinamaz

36
24
yanıtYanıtla
Vatan:

Osmanlı zamanin da vardi o dediklerin 600 yıl hükmetti dünyaya bu ülkede dürüst insanlar cogalmadikca bi halt olmaz kisaca

yanıt8
yanıt1
Yorumcu:

Bu ülkede atatürk üzerinden istismar yapıp onu yanlış kendi ameller doğrultusunda kullananlar olduktan sonra bu ülke bi hata yaramaz aslında. Kalitesiz dusuruyorsunuz sonradan gormeler

yanıt1
yanıt0
SİVEREKLİMobil-ANDROID:

MUSUL BİZİMDİR HAKKIMIZI ALACAGIZ IRAKTAN ...HELAL REIS HELALLLLLL

42
17
yanıtYanıtla
Telafer:

Telafer deyim türkm müslümanim! TC ye bagli türkler kafir olmuşdur! ve öldrlmeleri caizdir!

8
50
yanıtYanıtla
Tüm 131 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title