Haberler

Des Genel Başkanı Avcı: 6 Yıl Dersanede Çalışmış Olma Şartı 2 Yıla İndirilmeli

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı yeni eğitim tasarısında devlette öğretmen olabilmek için getirilen 6 yıl dersanede çalışmış olma şartının 2 yıla indirilmesi gerektiğini savundu.

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı yeni eğitim tasarısında devlette öğretmen olabilmek için getirilen 6 yıl dersanede çalışmış olma şartının 2 yıla indirilmesi gerektiğini savundu.

TBMM Başkanlığına sunulan dershaneler ve MEB teşkilatında önemli değişiklikler içeren yasa taslağını değerlendiren DES Genel Başkanı Avcı yaptığı açıklamada, tasarının meclis komisyonunda ve ilgili kamuoyunca yeterince tartışılıp, olgunlaştırıldıktan sonra toplumsal uzlaşıyla çıkarılması gerektiğini belirtti. Avcı, "Tasarıda özel okul ve etütlere gidecek öğrencilerin devletçe desteklenecek olmasını önemsiyorum. Eğitimde yüzde 3'lük bir oranı temsil eden özel okulların günümüzde yarı kapasiteyle çalıştığı göz önüne alınarak, eğitim sistemimize dinamizim ve lokomotif güç kazandırması için özel okulculuğun daha kapsamlı politikalarla geliştirilmesi ve pekiştirilmesi gerektiği kanaatindeyim" dedi.

-"ÜLKEMİZDE UYGULANAN EĞİTİM SİSTEMİ SANAYİ DEVRİMİ DÖNEMİNE TAKILIP KALMIŞTIR"-

Türk eğitim sisteminin çağdaş dünyaya ayak uydurmada yetersiz kaldığını ve bu nedenle öğretmen, öğrenci, veli dahil muhalefet ve iktidarıyla herkesin eğitimden şikayetçi olduğunu vurgulayan Avcı, "Mutabakatla eğitim reformlarına tam gaz devam etmemiz gerekiyor. Eğitim sistemi ile ilgili yeni bir fikir söylediğinde "icat çıkarma' ve "eski köye yeni adet getirme' diyen statükoya ve ideolojik seslere karşı "yeni icat çıkarın' ve "yeni adet getirin' diyesim geliyor. Bugün ülkemizde uygulanan eğitim sistemi sanayi devrimi dönemine takılıp kalmıştır ve obsesiftir. Eğitim sisteminin anaokulundan üniversiteye kadar baştan sona yeniden formatlanması ve demokratikleştirilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

-"6 YIL DERSHANEDE ÇALIŞMIŞ OLMA ŞARTI ABARTILI, 2 YILA İNDİRİLMELİ"-

Avcı, dershanelerde çalışan öğretmenlerin mağduriyet yaşamamalarını sağlamak adına 6 yıldan fazla dershanelerde öğretmenlik yapanların sözlü sınavla MEB kadrolarına alınmasının yeni mağdurlar yaratmamasına özenle dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizerek şunları kaydetti:

"Aday öğretmenlere sınav şartı getirilmesi, 2 yıl üst üste sınavda başarılı olamayan öğretmenin, öğretmenlikle ilişiğinin kesilmesi birçok AB üyesi ülkede uygulanan bir sistemdir. Öğretmenlerin kendini geliştirmesi ve öğretmenlik mesleğinin nitelikleştirilmesi açısından değerlendirirsek; sınav uygulamasının objektif, adaletli ve eşitlikçi kriterler doğrultusunda planlanması kesinlikle sağlanmalıdır. Öncelikle yapılacak eleme sınavlarının hakkaniyetli ve nesnel ölçütlerle yapılması elzemdir. Öte yandan 6 yıl dershanede çalışmış olma şartı çok abartılıdır. Bu nedenle bu sürenin 2 yıla indirilmesi gerekir. Malum sebepler nedeniyle sigortasız çalıştırılmış onbinlerce dershane öğretmeni haksızlığa uğramış olacaktır. Öte yandan sigortası yıl bazında eksik yatırılmış öğretmenlerde müstakbel mağdur adayı olacaktır. Bir diğer önemli hususta çeşitli nedenlerle dershanelerde çalışmamış yahut dershanelerde çalıştığını belgeleyememiş, başka özel eğitim kurumlarında çalışan yahut özel ders ve etüt çalışmalarında bulunan öğretmenlerin mağduriyet yaşamamasının sağlanmasıdır. Bu nedenle tasarının vicdanları kanatmaması, adalet ve eşitlik prensiplerini yaralamaması çok önemlidir. Dershane öğretmenlerini mağdur etmeyeyim derken yeni ve başka mağdurlar yaratılmamalıdır."

Kaynak: ANKA / Güncel

Gürkan Avcı Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title