Haberler

Denizli'deki tütün üreticileri yeni sezon için fideleri dikmeye başladı

Güncelleme:

Denizli'deki tütün üreticileri, Tavas Ovası'ndaki tarlalara yeni sezon için yetiştirdikleri fideleri dikmeye başladı. Üreticiler, sabahın erken saatlerinde traktörün arkasındaki dikim makinesinin başına geçerek fideleri toprakla buluşturuyor. Dikim sezonu Haziran ortasına kadar devam edecek.

Denizli'deki tütün üreticileri, yeni sezon için yetiştirdikleri fideleri Tavas Ovası'ndaki tarlalara dikmeye başladı.

Tavas Ovası'nda ömürlerinin önemli bölümünü tarlada geçiren üreticilerin nisan ayında başlayan zorlu mesaisi fide dikimiyle devam ediyor.

Bölgede, "tütün ocağı" adı verilen örtü altı seralarda yetiştirilen fideler, tarlalarda toprakla buluşturuluyor.

Haziran ortasına kadar devam eden dikim sezonunda üreticiler, sabahın erken saatlerinde traktörün arkasındaki dikim makinesinin başına geçiyor.

Selelere istiflenen fideler, dikim makinesinin üzerine oturan işçilerin ellerinde tek tek toprakla buluşturuluyor.

Günde yaklaşık 12 saat yapılan dikim, tarlanın büyüklüğüne göre 5-6 gün sürüyor.

Tütünlerin büyümesiyle ekim ayına kadar devam edecek kırımda toplanan yapraklar, seralarda kurutularak sözleşme yapılan tütün işleme firmalarına satılıyor.

Bölgedeki toprak yapısı nedeniyle alternatif ürün imkanı bulamayan çiftçiler, tütünü atalarından miras kalan bir gelenek olarak görüyor.

Kiraladıkları tarlada tütün üretiyorlar

Üreticilerden Muttalip İbileme, AA muhabirine, Kale ilçesine bağlı Gülbağlık Mahallesi'nde yaşadıklarını, köylerinin dağlık arazide olması nedeniyle 50 kilometre uzaktaki Tavas Ovası'ndan tarla kiralayarak tütün ürettiklerini söyledi.

Şark tipi tütün yetiştirdiklerini anlatan İbileme, "Fidelerimizi bir gün önceden örtü altı seradan söküp tarlaya getiriyoruz ve toprağa dikiyoruz. Tavas Ovası'nda tütün dikimi haziranın ortalarına kadar devam ediyor. Geçen yıl dikim sezonunda yağışlar çok olduğundan sıkıntı yaşamıştık ama bu sene mayıs ayında yağış olmadığı için toprağın tavı çok iyi. Bu sezon iyi bir rekolte bekliyoruz." dedi.

Tarlada fide dikimi yapan 33 yaşındaki Zehra Öbelik de 5 aylık hamile olmasına rağmen tarlada çalışmaya devam ettiğini söyledi.

Yaklaşık 15 yıldır tütün tarlasında çalıştığını anlatan Öbelik, "Ben tütün tarlasında doğmuşum, annem babam da çiftçiydi. Şu an ben de tütün dikiyorum. 2 çocuğum var, ikisini de tütün parasıyla okutuyorum. Üçüncü çocuğuma hamileyim, tütün sonuna doğru doğum yapacağım. Yine de tarlada çalışmaya devam ediyorum." diye konuştu.

Öbelik, gerek işin zahmeti gerekse kazancının az olması nedeniyle çocuklarının bu işi yapmasını istemediğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Denizli Tavas Çiftçilik Tarım Yaşam Ekonomi Güncel Haberler

Eylem Tok ve oğlu nasıl yakalandı? 20 gün önce atılan imza, firarın sonunu getirmiş

Eylem Tok ve oğlu nasıl yakalandı? 20 gün önce atılan imza, firarın sonunu getirmiş

Cumhur İttifakı'nda çatlak mı var? Devlet Bahçeli'den bayram sabahı çok net mesaj

Cumhur İttifakı'nda çatlak mı var? Devlet Bahçeli'den bayram sabahı çok net mesaj

Bayram namazında Gazze protestosu! Biden ve Netanyahu'nun yer aldığı pankartı taşladılar

Bayram namazında Gazze protestosu! Biden ve Netanyahu'nun yer aldığı pankartı taşladılar

Bakmadan Geçme

Bayram tatilinde bankalar açık mı, çalışıyor mu? Kurban Bayramı haftası bankalar kapalı mı? Bayram tatilinde noterler açık mı, çalışıyor mu? Kurban Bayramı haftası noterler kapalı mı? Bayram tatilinde kargolar açık mı, çalışıyor mu? Kurban Bayramı haftası kargolar kapalı mı? Türkiye-Brezilya Voleybol Maçı Canlı İzle! Türkiye-Brezilya voleybol maçı saat kaçta? Türkiye-Brezilya voleybol maçı şifresiz canlı izle! Kurban Bayramı'nda eczaneler açık mı, kapalı mı? Bayram tatilinde nöbetçi eczane nerede? Kurban Bayramı'nda borsa açık mı, kapalı mı? Borsa bayramdan sonra ne zaman açılacak? Kurban Bayramı'nda eczaneler açık mı, kapalı mı? Bayram tatilinde nöbetçi eczane nerede? Kurban Bayramı'nda AVM'ler açık mı, kapalı mı? Bayram tatilinde alışveriş merkezleri çalışıyor mu? #128717 Kurban Bayramı'nda sağlık ocağı kapalı mı, açık mı? Bayram'da hastaneler, poliklinikler ve sağlık ocakları çalışıyor mu? Kurban eti buzdolabında saklanır mı? Kurban eti hemen buzdolabına konur mu, ne kadar bekletilir? Kurban Bayramı'nda borsa açık mı, kapalı mı? Borsa bayramdan sonra ne zaman açılacak? Kurban Bayramı'nda sağlık ocağı kapalı mı, açık mı? Bayram'da hastaneler, poliklinikler ve sağlık ocakları çalışıyor mu? Kurban Bayramı'nda nereler kapalı? 16-17-18-19 Haziran'da kargo, eczane, bankalar kapalı mı, açık mı? Kurban Bayramı'nda nereler kapalı? 16-17-18-19 Haziran'da kargo, eczane, bankalar kapalı mı, açık mı? Kurban Bayramında Toplu Taşıma Ücretsiz 2024 | 16-17-18-19 Haziran toplu taşıma bedava mı? Bayramda metro, otobüs, vapurlar kaç gün ücretsiz?
15 yaşındaki Hacer, eski sevgilisi tarafından 120 bıçak darbesiyle öldürüldü

15 yaşındaki Hacer, eski sevgilisi tarafından 120 bıçak darbesiyle öldürüldü

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title