Haberler

Demirci Mehmet Efe Mezarı Başında Anıldı

Aydın Valiliği Çevre İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü ile Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nün birlikte yürüttüğü 'Milli Mücadele Kahramanlarını Anma Projesiö kapsamında Demirci Mehmet Efe Mezarı başında anıldı.

Aydın Valiliği Çevre İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü ile Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nün birlikte yürüttüğü 'Milli Mücadele Kahramanlarını Anma Projesiö kapsamında Demirci Mehmet Efe Mezarı başında anıldı.

Proje başkanlık yapan Aydın Vali Yardımcısı Abdullah Aslan ve beraberindeki Valilik Özel Kalem Müdürü Şükrü Söylevci, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Taha Al ve İl Sosyal Etüt Müdürü Necati Doru beraberindeki heyet Nazilli Kaymakam Mehmet Okur'u makamında ziyaret etti. Ziyaret sonrası heyet, Demirci Mehmet Efe'nin mezarının bulunduğu Eğriboyun Mezarlığı'na geçti. Heyet, burada Demirci Mehmet Efe'nin yeğenleri Şükrü Şimşek ve Ziya Demirci Efe karşıladı.

Mezarlıkta yapılan duaların ardından bir konuşma yapan Ziya Demirci Efe (82) milli mücadele kahramanlarından olan amcasının Atatürk'ün sağ kolu olduğuna dikkat çekti. Demirci Efe ayrıca milli mücadele yıllarında Atatürk'ün kendi el yazısıyla amcasına yazdığı mektubu da Vali Yardımcısı Aslan'a gösterdi. Demirci Efe, 'Atatürk tarafından amcama albay rütbesi verilmiştir. Demirci Mehmet Efe, bu milletin canını, malını ve namusunu korumuştur ancak bu konular maalesef ki bazı kesimler tarafından istismar ediliyor. Demirci Mehmet Efe, yanlış anlatılıyor, milli mücadele kahramanı olan amcamıza gereken önem verilmiyor. Bu bizi son derece üzmektedirö dedi. Şükrü Şimşek (93) de dayısı Demirci Mehmet Efe'nin 15 yaşındayken nasıl efe olduğunu ve milli mücadele yıllarına kadar geçen zamanını anlattı.

Aydın Vali Yardımcısı Abdullah Aslan Şimşek de Demirci Mehmet Efe'nin milli mücadele yıllarında büyük kahramanlıklar gösteren ve Atatürk'ün övgüsüne mazhar olmuş, İstiklal Madalyası sahibi biri olduğunu hatırlatarak, yeğenlerine, 'Sizler de büyüklerinizden duyduğunuz ya çocukluk yıllarınızda yaşadığınız bu kahramanlık anıları birer arşiv haline getirin. Biz de Aydın Valiliği olarak yoğun ilgi ve emek sarf ederek değerli üniversite hocalarımızın da katkılarıyla böyle bir proje başlattık. Bu azizi, milletin her zaman böyle kahramanlara ihtiyacı vardır. Bu kahramanlarımıza sahip çıkanlara minnet ve şükranlarımızı ifade etmek isterim. Ruhu şad olsun mekanı cennet olsunö diye konuştu.

Demirci Mehmet Efe, projenin devamında 26 Eylül tarihinde Aydın İl Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda Adnan Menderes Üniversitesi'nde görevli öğretim üyeleri tarafından düzenlenecek bir konferansla anlatılacak.

DEMİRCİ MEHMET EFE KİMDİR

Demirci Mehmet Efe, 1883-1961 yılları aürasında Aydın'ın Nazilli İlçesi'nde yaşadı. Babasının mesleği nedeniyle 'Demirci' lakabını aldı. Askerliğini İzmir 5. Depo Alayı'nda demirci olarak yaparken Ermeni bir yüzbaşıdan yediği dayak üzerine firar etti. Köyüne dönen Demirci, burada rahat durmayınca Çakırcvalı mehmet Efe tarafından Ödemiş'in Fata Köyü'ne imam olarak gönderildi. Çakırcalı'nın ölümünden sonra Yanık Ali Efe çetesine katılan Demirci, cesareti, gözüpekliği sayesinde çete içinde önemli bir konum aldı ve kısa sürede Aydın ve Ödemiş havalisinde zorlu ve amansız bir efe oldu. İzmir'in işgalinden sonda 11 Temmuz'da resmen Kuvay-ı Milliye'ye katıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Abdullah Aslan Mehmet Efe Nazilli Aydın Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title