Haberler

Cumhuriyet Bayramı Kutlamalarının İptaline Karaman'da Protesto

Van'da meydana gelen deprem nedeniyle Başbakanlık tarafından yayımlanan genelgeyle 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının iptal edilmesi Karaman'da tepkiyle karşılandı.

Van'da meydana gelen deprem nedeniyle Başbakanlık tarafından yayımlanan genelgeyle 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının iptal edilmesi Karaman'da tepkiyle karşılandı. CHP İl Teşkilatı, Atatürkçü Düşünce Derneği ve Eğitim İş Sendikası üyelerinden oluşan yaklaşık 100 kişi, Karaman Cumhuriyet Meydanı Atatürk Parkı'nda ortak bir basın açıklaması yaparak kutlamaların iptal edilmesini protesto etti. Türk bayrakları ve Atatürk posterlerinin açıldığı eylemde polis geniş çaplı güvenlik önlemi aldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından açıklama yapan Atatürkçü Düşünce Derneği Karaman Şube Başkanı Şuayip Konukseven, Cumhuriyet tarihinde bir ilkin yaşandığını söyledi. Kutlamaların iptal edilmesinin kabul edilebilir olmadığını belirten Konukseven, "Başbakanlığın, Van depremini bahane ederek yayınladığı genelgeyle, her yıl düzenlenen 29 Ekim Cumhuriyet kutlamalarını iptal etmesi anlaşılır ve kabul edilebilir değildir" dedi.

Cumhuriyet Bayramı törenlerinin iptal edilmesinin doğru olmadığını belirten CHP Merkez İlçe Başkanı Mustafa Cem Kağnıcı da şunları söyledi:

"Cumhuriyetin ruhunu anlamayanlara, bu büyük millet hak ettiği dersi mutlaka verecektir. Cumhuriyet bilhassa kimsesizlerin kimsesidir. Cumhuriyetimizin 88'inci yıldönümünü kutlamaya hazırlanırken şehitler verdik. Van'da Erciş'te yüzlerce insanımızı kaybettik. Binlerce yaralımız var. Elbette acımız büyüktür. Ama bu büyük acıları gerekçe göstererek Cumhuriyet törenlerini iptal etmek doğru değildir. Çünkü Cumhuriyet tasada ve kıvançta beraber olmak demektir. Ayrıca Cumhuriyet, kimsesizlerin kimsesi olmak, Van'a Erciş'e daha fazla sahip çıkmak demektir."

Resepsiyonların iptal edilmesini anlayışla karşıladıklarını da ifade eden Kağnıcı, "Ama resmi tören geçişlerini, okullardaki Cumhuriyet etkinliklerini iptal etmek, Cumhuriyeti anlamamak demektir. Bu kararı alanlar, öğrencilerinin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenlerine hazırlayan, depremde şehit olmuş 63 öğretmenimizin aziz ruhlarını incittiklerinin acaba farkındalar mı? Unutulmamalı ki Cumhuriyet, uluslaşma yolunda attığımız en büyük adımın hatırlatılmasıdır. O adımın gerisinde yaşanmış büyük acılar, büyük felaketler vardır. O adımın gerisinde binlerce şehidin kanı vardır. Bu topraklarda hür bir şekilde onurluca yaşamanın çelik iradesi vardır. O adımın gerisinde bu ülkede yaşayan herkesin, kıvançta ve tasada birlik ve beraberlik yemini vardır. Atalarımızın ettiği o yemin, bir daha bozulmamak üzere edilmiş bir yemindir. Bize, bugün yaşadığımız acıları, ızdırapları ve felaketleri göğüsleme gücü veren işte o yemindir. Bu Cumhuriyettir. Cumhuriyet bayramları, bu andın her nesil tarafından tekrarlanışıdır. Bu törenler yeni kuşaklara millet olmanın hazzını yaşatır. Kıvançta ve tasada bir olmayı öğretir. Cumhuriyetin ruhunu anlamayanlara, bu büyük millet hak ettiği dersi mutlaka verecektir" diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından grup dağıldı. - Karaman

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

title