Haberler

Cevdet Akay: "60 Yaşın Üstündeki Bir Emekli Ağabeyimiz, Aylığı Yetmediği İçin İkinci Bir İşte Ağır Sanayide Çalışıyor"

Güncelleme:

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, 2024 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda; melerinde emeklinin durumuna dikkat çekerek, “Ziyaretlerim esnasında Karabük bölgesindeki bir emekli ağabeyimiz, emekli aylığı yetmediği için, 60 yaşının üstünde, ikinci bir işte çalışmak zorunda kalıyor, ağır sanayide, haddehanede hayatını tehlikeye atarak, kaza yapma riski olarak evine ekmek götürmek için çalışıyor. Keşke en az asgari ücret seviyesine ki 15 bin TL'ye  emeklilerimizin maaşını çıkarabilseydik ve ocak ayında da bu 15 bin TL üzerinden bunu kök ücret kabul edip gerekli zammı yapabilseydik, fakat yapamadık” dedi.

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, 2024 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda; melerinde emeklinin durumuna dikkat çekerek, "Ziyaretlerim esnasında Karabük bölgesindeki bir emekli ağabeyimiz, emekli aylığı yetmediği için, 60 yaşının üstünde, ikinci bir işte çalışmak zorunda kalıyor, ağır sanayide, haddehanede hayatını tehlikeye atarak, kaza yapma riski olarak evine ekmek götürmek için çalışıyor. Keşke en az asgari ücret seviyesine ki 15 bin TL'ye  emeklilerimizin maaşını çıkarabilseydik ve ocak ayında da bu 15 bin TL üzerinden bunu kök ücret kabul edip gerekli zammı yapabilseydik, fakat yapamadık" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve 2022 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin geneli ile Sayıştay raporları görüşülüyor. CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a borçlanma limitiyle ilgili yetki verildiğini anımsatarak, şunları söyledi:

"Çalışan emeklilerin devre dışı kalması nedeniyle aradaki 8 milyar boşluktan bahsetmiştik, buralara kullanılmasını, 15 bin TL'lik teklifimizin kabul edilmesini... Buradaki 208 milyarlık rakamın zaten 61 milyarını bu hükümetimiz, iktidarımız bulmuş, aradaki 137 milyar için de Cumhurbaşkanımız bu yetkisini emeklilerimiz için kullansaydı, emeklilerimize de 15 bin TL ikramiye verseydik. Dün kanun geçti, maalesef bunda başarılı olamadık, devam edemedik. Peki, bu 2024 yılı içerisinde bu yetki tekrar kullanılacak mı? Bu önemli bir sorun, geçici maddeyle konulmuştu, eğer bu yetki tekrar kullanılacak olursa ve 3 kat olarak da kullanılacak olursa yaklaşık 8 milyar 768 milyonluk bir rakam... Ya, bu çok ciddi bir rakam, bütçe büyüklüğümüz zaten 11,9 trilyon TL. 8 trilyon 768 milyar bütçe büyüklüğünün yani gider kalemlerinin yüzde 73'üne tekabül ediyor; vergi gelirleriyle yani bütçe gelirleriyle kıyasladığımızda da yüzde 94'üne tekabül ediyor. Böyle bir büyüklük, muazzam bir büyüklük. Önümüzdeki dönem içerisinde bu enflasyonist ortamda bu yetkiyle ilgili tekrar bir torba yasa önümüze gelecek mi veya ek bütçede bu konu gündemimize gelecek mi? Ben de merakla bekliyorum, gelmemesini temenni ediyoruz, inşallah gelmez diyoruz.

Ziyaretlerim esnasında Karabük bölgesindeki bir emekli abimiz, emekli aylığı yetmediği için 60 yaşının üstünde, ikinci bir işte çalışmak zorunda kalıyor, ağır sanayide, haddehanede hayatını tehlikeye atarak, kaza yapma riski olarak evine ekmek götürmek için çalışıyor. Emeklilerimizin de tekrar buradan mağduriyetini ifade ediyorum. Keşke en az asgari ücret seviyesine ki 15 bin TL'ye  emeklilerimizin maaşını çıkarabilseydik ve ocak ayında da bu 15 bin TL üzerinden bunu kök ücret kabul edip gerekli zammı yapabilseydik fakat yapamadık. Buradan önümüzdeki dönem içerisinde bütçedeki bakanlıklarla ilgili detay konuşmalarımızda da bizim önerilerimizin, tavsiyelerimizin dikkate alınmasını özellikle rica ediyoruz. Çünkü biz bu tavsiyelerimizi ülkemiz daha iyi noktaya gelsin, ülkemiz kalkınsın, gelişsin, gelir dağılımındaki bozukluk giderilsin diye yapıyoruz."

Kaynak: ANKA / Güncel

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Milletvekili Asgari Ücret Cevdet Akay Karabük Ekmek Ekonomi Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title