Haberler

Çankaya'da Berfo Ana Parkı'nın Temeli Törenle Atıldı

Çankaya Belediyesi tarafından yapılacak olan Berfo Ana Parkı'nın temeli düzenlenen törenle atıldı.

Çankaya Belediyesi tarafından yapılacak olan Berfo Ana Parkı'nın temeli düzenlenen törenle atıldı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, CHP İstanbul Milletvekili Müslüm Sarı, AK Parti Ardahan Milletvekili Orhan Atalay, Berfo Ana'nın kızı Fatma Gülmez ve kardeşi Torun Karakaya'nın katıldığı temel atma törenine ayrıca CHP Ankara İl ve ilçe yönetimi, Çankaya Belediyesi Meclis üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, bu parkı Berfo Ana şahsında çocuklarını kaybetmiş tüm gözü yaşlı analara ve tüm kadınlara armağan ettiklerini söyleyerek, parkın temel atma töreninin Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilmesinin özel bir anlamı olduğunu söyledi. Tanık, "Berfo Ana, yöresel anlamıyla Karçiçeği Ana, 105 yıllık ömrünün son 30 yılını büyük bir acı içinde geçirdi. Oğlu Cemil Kırbayır 12 Eylül karanlığına kurban edilen nice aydınlık, yurtsever gencimizden biriydi. Dipdiri, gepegenç elinden alınan oğlunu bir daha göremedi. Oğlunun cenazesini, kemiklerini bile esirgediler Berfo Ana'dan. Bu acının büyüklüğünü anlayabiliriz ama hiçbirimiz Berfo Ana gibi hissedemeyiz bunu. Berfo Ana'nın yaşamının son 30 yılı yalnızca büyük bir acı ile değil, aynı zamanda büyük bir mücadele ve direngenlikle de geçti. Berfo Ana, Anadolu kadınının çilekeşliğinin olduğu kadar direngenliğinin de simgesidir. Şu anda yine bir direngenlik simgesi olan ODTÜ'nün 4 numaralı kapısına bakan 18 bin metrekarelik bu alanda temelini attığımız Berfo Ana Parkı ile mücadelesi ölümsüzleşmektedir" dedi.

Konuşmasına bir gencin kendisine sorduğu bir soruyu anlatarak devam eden Tanık, "Bu genç bana 'Bu etkinlikleri yaparak bu ülkenin şiddet gören, katledilen kadınlarının soruna çözüm mü olmuş oluyorsunuz?' diyerek aslında yaptıklarımızı yüzeysel ve önemsiz bulduğunu ima eden bir soru sordu. Köklü dönüşümler her zaman gerçekleşebilen şeyler değildir. Bir sorunu kökünden çözemiyoruz diye, hiçbir adım atmamak da doğru değildir. Biz bu adımlarla, geleceğin köklü dönüşümlerinin temeline bugün parkımızda yapacağımız gibi, birkaç kürek çimento attığımıza inanıyoruz. Berfo Ana artık hiç susmayacak. Artık buradan, Çankaya'dan acılarını ve mücadelesini anlatacak. Yakasına yapıştığı haksızlıkların yakasına artık çok daha yakın bir yerden, Çankaya'dan yapışmaya devam edecek" diye konuştu.

Başkan Tanık'ın ardından kürsüye gelen Berfo Ana'nın kızı Fatma Gülmez ise, Berfo Ana'nın mücadelesine karşı duyarlılık gösteren, mücadelesini ölümsüz kılmak için adım atan Çankaya Belediye Başkanı ve yöneticilerine teşekkür etti. Gülmez, "Annem ölüme fetva vermişti. Ağabeyimin kemiklerini bulmadan ölmemek için ant içmişti. Ama ağabeyim çağırdı onu yanına. Kıyamadı, kıramadı gitti. Fakat ben Çankaya Belediyesi yönetimi gibi onun acısını hisseden ve mücadelesini yaşatmaya kararlı olan duyarlı insan ve kurumları gördükçe umudumu yitirmiyorum. Ayrıca bu tarz olayların yaşanmadığı, anaların ağlamadığı bir ülke olabilmek için gençlere de güveniyorum. Bu topluluk da bunun ispatıdır. Berfo Ana gitti diye, biz ailesi başta olmak üzere Berfo Ana'yı sevenlerin hiçbiri pes etmedi. Bunu herkesin bilmesini istiyorum" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin de, "12 Eylül karanlık güçlerin ve onların uşaklarının işidir. Bu karanlık güçler Cemil ağabey gibi bu ülkenin aydınlık ve yurtsever gençliğini kırıma uğratmışlardır. Bu gençlerin bir bölümü cezaevlerinde yaşamlarını tüketmiş, bir kısmı tıpkı Cemil Kırbayır gibi aydınlık bir Türkiye özleminin bedelini canlarıyla ödemiş, bir kısmı da ne yazık ki ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştır" diye konuştu.

Yüreklerinde derin bir acıyı taşıyan Cumartesi Anneleri'nin geçmişten bu yana aynı zamanda devletin de büyük bir baskısıyla karşılaştığını söyleyen Tekin, "1994 ya da 95 yılı idi. Cumartesi Anneleri'ni ziyaret etmek için Beyoğlu'na gittiğimizde, polisin ve polis tarafından organize edilen bazı bölge esnafının Cumartesi Anneleri'ne vahşice saldırdığına şahit olmuştuk. Aradan yıllar geçti; 2011'de sokaktaki masalarının kaldırılmak istenmesi üzerine bu kez de aynı esnafları Beyoğlu'nda eylem yaparken gördük. Ne gariptir ki, onlar da yıllar önce polis kışkırtmasıyla saldırdıkları Cumartesi Anneleri'nin attığı 'Susma sustukça sıra sana gelecek' sloganını atıyorlardı. Susmamak lazım. Her zaman duyarlı olmak lazım. Ben huzurunuzda Çankaya Belediye Başkanımıza böylesi bir duyarlılığa sahip olduğu için teşekkür etmek istiyorum" dedi.

12 Eylül'le hesaplaşma vaadinde bulunan Başbakan'ın aynı zamanda Cumartesi Anneleri'nin sorunlarını çözeceği vaadinde de bulunduğunu anımsatan Tekin, bu sözün hala yerine getirilmediğini söyledi. Berfo Ana'nın oğlunun katilleri cezalandırılmadan ve oğlunun hiç olmazsa mezarı kendisine teslim edilmeden hakkını helal etmeyeceğini söylediğini belirten Tekin, "Berfo Ana'nın elleri bu istekleri yerine getirilinceye kadar ben de dahil Meclis'teki tüm milletvekillerinin yakasındadır. Herkes bunu aklında tutsun" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından temeli atılan 18 bin metrekarelik Berfo Ana Parkı'nın Eylül ayı sonuna kadar tamamlanarak Ankaralıların hizmetine sunulacağı bildirildi. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Çankaya Belediyesi Bülent Tanık Gürsel Tekin Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title