Haberler

Bu Belgesel Çok Konuşulacak

Güncelleme:

İzmir Büyükşehir Belediyesi, tartışmaları halen devam eden "İzmir yangını" ile ilgili bir belgesel yayımladı.

51 dakikalık belgesele, Yunanlı tarihçi Dr. Stratis Anagnostou'nun, "Yunan tarihçileri, İzmir yangınını Türkler'in çıkardığına inanıyor. Aslında bunu ispatlayan herhangi bir belge yok" sözleri damga vurdu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM), İzmir'in kurtuluşu etkinlikleri kapsamında "1922 İzmir Yangını belgeseli"ni ilk kez kamuoyuyla paylaştı.

1922 İzmir yangınına ilişkin yerli ve yabancı kaynaklar ile tanıklar eşliğinde hazırlanan belgesel, Türkiye'de ilk kez gösterildi. Yaklaşık 2 yıl süren arşiv ve kaynak araştırmaları sonucunda Tahsin İşbilen yönetmenliğinde hazırlanan 51 dakikalık belgesel, 1922 yılının İzmiri'ne dair önemli verileri gözler önüne seriyor. Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi'ndeki gösterime katılan yönetmen Tahsin İşbilen, belgeseli büyük bir titizlikle hazırladıklarını söyleyerek, "Hem bir şeyler söylemeye hem de yeni düşmanlıklar yaratmamaya gayret ettik" dedi.

Barış istiyoruz

APİKAM Müdürü ve belgeselin danışmanı Dr. Oktay Gökdemir, "Yıllarca bir arada kardeşlik içinde yaşayan topluluklar emperyalizmin oyunuyla birbirlerine düştüler. Bunun sonucunda İzmir yandı, kül oldu. Yeni bir barış çağının başlaması gerek. Modern tarih yazımında milliyetçi reflekslerden kurtulup barış ve hoşgörü anlayışında hizmet edilmeli" dedi.

Belgeselde konuşan Yunanlı Tarihçi Dr. Stratis Anagnostou, "Yangın Ermeni ve Rum mahallelerinden başlamış. Bu bilgiden yola çıkarak Yunan tarihçileri, İzmir yangınını Türkler'in çıkardığına inanmaktadır. Aslında bunu ispatlayan herhangi bir belge yok" dedi.

Tarihçi Prof. Dr. George Moutafis ise "Kesin bir yorum yapamam. Çünkü konuyu ikincil kaynaklardan okudum. Örneğin, Housepian, Horton ve diğerleri gibi… Ancak ikna olmadım. Çünkü bu literatürün ardında duran birtakım gizli hikayeler bulunmaktadır" diye konuştu

Kaynak: Bültenler / Güncel

Ahmet Piriştina Türkiye Güncel Haberler

Refah'ta Hamas'tan İsrail ordusuna pusu: 8 ölü

Refah'ta Hamas'tan İsrail ordusuna pusu: 8 ölü

Diyanet'i karıştıran iddia! Gözaltına alınan Türk hacı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi: Bizi çöp gibi götürdüler

Diyanet'i karıştıran iddia! Gözaltına alınan Türk hacı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi: Bizi çöp gibi götürdüler

Ersan Şen: Şartlarda anlaşırsak Eylem Tok'un oğlunun davasını alırım

Ersan Şen: Şartlarda anlaşırsak Eylem Tok'un oğlunun davasını alırım

Bakmadan Geçme

A101 bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ A101 açık mı kapalı mı? ŞOK bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ ŞOK açık mı kapalı mı? BİM bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ BİM açık mı kapalı mı? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 16 Haziran 2024 Pazar Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 16 Haziran Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? İtalya-Arnavutluk maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) İtalya-Arnavutluk maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Bayram namazı nasıl kılınır? Bayram namazı kaç rekat? Yalova Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Yalova Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Uşak Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Uşak Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Tunceli Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Tunceli Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Tokat Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Tokat Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Tekirdağ Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Tekirdağ Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Yozgat Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Yozgat Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Van Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Van Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti!
Adıyaman'da skandallar zinciri! Doktorla hastanenin kavgası, Hamza bebeğin hayatına mal oldu

Adıyaman'da skandallar zinciri! Doktorla hastanenin kavgası, Hamza bebeğin hayatına mal oldu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title