Haberler

Bosna-Hersek'teki Yerel Seçimler

Merhum Aliya İzzetbegoviç tarafından kurulan ve Bosna-Hersek'te hafta sonu gerçekleştirilen yerel seçimlerde ülkedeki 125 belediye başkanlığından 34'ünü kazanan Demokratik Eylem Patisi (SDA) belediye başkanlarını tanıttı.

Merhum Aliya İzzetbegoviç tarafından kurulan ve Bosna-Hersek'te hafta sonu gerçekleştirilen yerel seçimlerde ülkedeki 125 belediye başkanlığından 34'ünü kazanan Demokratik Eylem Patisi (SDA) belediye başkanlarını tanıttı.

Saraybosna'daki Holiday Inn Otel'de düzenlene tanıtım toplantısına Demokratik Eylem Partisi Genel Başkanı Süleyman Tihiç, SDA Genel Sekreteri Amir Zukiç, belediye başkanlığına seçilen ve seçilemeyen adaylar ve partinin çok sayıda yetkilisi katıldı.

SDA Genel Başkanı Süleyman Tihiç, yaptığı konuşmada, partisinden belediye başkanlığına seçilen adayların cinsel yapısından memnun olmadığını belirterek, Visoko Belediye Başkanlığı'na seçilen Amra Babiç'in tek kadın belediye başkanı olduğunu, bu sayıyı ilerleyen dönemlerde artıracaklarını ifade etti.

Konuşmasında belediye başkanlığına seçilen ve seçilemeyenlere teşekkür eden Tihiç, SDA'nın temel amacının, Bosna-Hersek'in birlik ve bütünlüğü olduğunu vurguladı.

Tihiç, seçim sonuçlarına göre, SDA'nın ülkenin en büyük ve güçlü partisi olduğunun bir kez daha ispatlandığını ifade eden Tihiç, "Toplam 300 bin oy aldık. Yaklaşık 600 meclis üyemiz, 34 ile 41 arasında da belediye başkanımız var. Partimiz 2010 yılında gerçekleştirilen seçime göre bu seçimde büyük bir başarı elde etti" dedi.

SDA'nın, Bosna-Hersek'i oluşturan iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nde aldığı oylarla, devlet çapında etkili bir parti olduğunu gösterdiğine işaret eden Tihiç, "Bu seçimdeki zafer bizim için çok önemlidir. Halkımıza verdiğimiz sözü tutmamız lazım. Eski koalisyon partnerlerimizden parlamenter çoğunluğunun özgün haline dönüştürmesi konusunda anlayışlı olacakalarını ümit ediyorum" şeklinde konuştu.

Visoko Belediye Başkanlığı'na seçilen ve Avrupa'nın ilk baş örtülü belediye başkanı olan Amra Babiç, partinin en genç belediye başkanı olan Sraybosna'daki Novi Grad Belediye Başkanlığı'na seçilen Semir Efendiç ve Boşnak partilerin ortak adayı olan, ancak henüz resmi sonuçların açıklanmadığı Srebrenitsa'da Belediye Başkanlığı görevini bekleyen Çamil Durakoviç salonda büyük alkış aldı.

Bosna-Hersek'te hafta sonu yapılan seçimlerde, 125 belediye başkanlığından 34'ünü kazanan merhum Aliya İzzetbegoviç'in kurucusu olduğu SDA, seçimlerin galibi oldu, Radovan Karaciç'in bir zamanlar başkanlığını yaptığı Sırp Demokrat Partisi (SDS), 27 belediye başkanlığı ile seçimlerin en fazla belediye kazanan ikinci partisi oldu. Ayrılıkçı söylemleriyle bilinen Sırp lider Milorad Dodik'in partisi SNSD ise, elindeki 41 belediye başkanlığından 26'sını kaybetti.

Muhabir: Kemal Zorlak

Yayıncı: Ömer Çetres - SARAYBOSNA

Kaynak: AA / Güncel

Aliya İzzetbegoviç Saraybosna Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title