Haberler

"Birlikte Yaşama"yı Yazanlar Buluştu

Güncelleme:

Yedirenk Sanat Vakfı tarafından gerçekleştirilen tematik senaryo yarışmasına katılanlar düzenlenen yemek davetinde bir araya geldi.

16 Kasım 2013 Cumartesi 17:03

"Birlikte Yaşama"yı yazanlar buluştu

Neredeyse Türkiye'nin bütün illerinden senaristler "ayrılıkları" ne olursa olsun "aynılıklar" perspektifinden bakma felsefesiyle "Birlikte Yaşama" konulu senaryolar yazarak, eserlerini, 15 Nisan – 13 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen yarışmaya değerlendirilmek üzere gönderdir. Şimdi de Yedirenk Sanat Vakfı farklı bir uygulama yaparak, yarışma sonuçlarının açıklanmasından önce, senaryo gönderenlerle tanışma adına bir davet düzenledi. Taksim Elit World Otel'deki yemekte Başkan Ali Tokul'un deyimiyle Türkiye'nin her şehrinden her katmandan insan vardı.

Katılım geniş olunca ilginç hikâyesi olanlara da rastlamak kaçınılmazdı. Aslen Urfalı ama Antalya'da yaşayan Abdulkadir Danışman'nın (Solda) yazma tutkusu bir hayli enteresan. Okuma yazma bilmeden senaryo yazmaya başlayan Danışman, 4 yaşında otların kıpırdamasını fark ederek onu Yaprakların Savaşı olarak senaryolaştırdığı günden bu güne 30 senaryo yazmış. Senaryolarından hiçbiri filme çekilmemiş ama o asla yılmamış. Üstüne 2 tane de roman yazmış. Bu romanlardan Venedik Çobanı ile hiç bilmediği Venedik'yi yazmış. 50 Yaşından sonra Yavuz Tuğrul'un kendisine verdiği iki satırlık ödevden sonra okuma yazma öğrendiğini söyleyen azimli senarist, hayal gücünün zenginliğini de vurgulayarak aktardı.

Bir yakının desteği ile düşüncelerini yazıya aktaran Abdulkadir Danışman'ın dışında bilgisayar bulamadığından torununun el yazıyla yazdırılan senaryo ile, çift cinsiyetli doğan çocuklarının isteğini topluma ayıp olmasın diye yerine getiremeyen bir ailenin hikayesi toplumsal sorunları anlatan senaryolar da var.

Yedirenk Sanat Vakfı Başkanı, bu daveti düzenlemelerindeki amacın kendilerine vakit ayıranları tanıma, onlara bir teşekkür amacı güttüğünü belirttiği konuşmasında, 60 senaryo gelirse ilk yıl için iyi olacağını düşünürken 200 üzerinde eserin gönderilmesinin kendilerini ziyadesiyle memnun ettiğini söyledi. Böyle bir karşılık bulunca da bu işi geleneksel hale getirmek için kendilerinde büyük bir motivasyon oluştuğunu dile getiren Ali Tokul, salona baktığında katılımcı profili olarak tam da istedikleri gibi sosyal doku itibariyle farklı kesimlerin bir araya geldiğini aktardı.

Sinama Platformu Başkanı Cem Güler'in verdiği bilgiye göre, yarışmaya 211 senaryo gönderilmiş, 11 kişiden oluşan ön jüri bu senaryolardan en iyi 15'ini seçerek, ana jüriye teslim etmiş. Hülya Koçyiğit, Birol Güven, Hasan Kaçan, Halil Ergün, Yüksel Aksu, Öktem Başol ve Vakif Başkanı Ali Tokul'dan oluşan ana jürinin değerlendirmesinin sonucu da 23 Kasım Cumartesi günü saat 11:00'da Lütfi Kırdar Kongre Sarayı'nda gerçekleşecek programda açıklanacak. Birinciye 30 Bin TL, ikinciye 15 Bin TL, üçüncüye 5 Bin TL ödül verilen yarışmayı Fida Film ve Tiglon da destekliyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Danışman Türkiye Taksim Eylül Kültür Sanat Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title