Haberler

Behçet Oktay'ın Ölümüyle İlgili Dava

Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Dairesi Başkanı Behçet Oktay'ın ölümüne ilişkin, olay gecesinde yanında bulunan sanık Halil Kesici'nin yargılandığı davada mahkeme, sanığın tutuklanması yönündeki talebi reddetti.

Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Dairesi Başkanı Behçet Oktay'ın ölümüne ilişkin, olay gecesinde yanında bulunan sanık Halil Kesici'nin yargılandığı davada mahkeme, sanığın tutuklanması yönündeki talebi reddetti.

Kesici'nin "adam öldürmek" suçlamasıyla yargılandığı davanın ilk celsesi sona erdi. Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmanın öğleden sonraki oturumunda tanıklar dinlendi.

Sanık Halil Kesici'nin annesi Neriman Fıçıcı, olay gecesi saat 01.30-02.00 sıralarında Behçet Oktay'ın evlerine geldiğini, o sırada evde oğlu Halil Kesici ve kendisinin bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Kapıyı oğlum açtı. Oktay, 'Ablan evde mi-' diye sordu. Oğlum, ablasının Aydın'a gittiğini söyledi. Oktay, beni görünce özür diledi, 'Rahatsız ettim, kusura bakmayın. Hakkınızı helal edin' dedi ve elimi öpmek istedi. Oğlum, 'Abi çok içmişsin' dedi. Behçet Oktay zaten sarhoştu. Konuştuğu pek anlaşılmıyordu. Sonra ayrıldı."

Giriş katta oturduklarını ve olay gecesi Ankara'nın karlı olduğunu belirten Fıçıcı, arabadan gelen sesler üzerine oğlunun, "(Oktay) Arabayı çıkaramadı" dediğini bildirdi. Kendisi televizyon izlerken oğlunun dışarı çıktığını söyleyen Fıçıcı, bir süre sonra bir el silah sesi duyduğunu anlattı.

Emekli Emniyet Müdürü Mehmet Yasak da olay gecesi Oktay ile birlikte yemek yediklerini ifade etti. Oktay'ı ve ailesini yıllardır tanıdığını ifade eden Yasak, ancak doğrudan olayın tanığı olmadığını bildirdi.

Yasak'ın dinlenmesinin ardından Oktay'ın kardeşlerinin avukatı Şenol Özel söz alarak, "Tanık, Milletvekili Sinan Aygün'ün danışmanı. Biliyorsunuz, Sinan Aygün, Ergenekon davasının sanıkları arasında" dedi. Mahkeme Başkanı Bahattin Özbaş, Özel'e, "Sorunuz varsa doğrudan sorun ama yorum yapmayın" uyarısında bulundu.

-"Ergenekon bağlantısı..."-

Özel de bu söz üzerine Yasak'a, "Behçet Oktay'ın Ergenekon'la bağlantılı olduğuna ilişkin duyum aldınız mı- Görevden alınacağına dair duyum aldınız mı-" sorusunu yöneltti. Yasak ise "böyle bir duyum almadığını" açıkladı.

Oktay'ın koruması tanık Mehmet Sabit Sirce de olay günü Oktay'ın yanında olmadığını belirterek, Oktay'ın intihar edebilecek bir insan olmadığını söyledi.

Oktay'ın, Nergis Kesici ile olan ilişkisini bilmediğini ifade eden Since, Oktay'ın silahını sol eliyle kullandığını kaydetti.

Behçet Oktay'ın ilişkisi olduğu iddia edilen sanığın kız kardeşi Nergis Kesici ise tanıklık yapmayı reddetti.

Sanık Kesici'nin avukatı, esas hakkında savunmak yapmak için süre isteyerek, müvekkilinin tutuksuz olarak yargılanmasına devam edilmesini talep etti.

Katılan avukatları ve Oktay'ın ailesi ise mevcut delil durumu göz önüne alınarak sanığın tutuklanmasını istedi.

Savcı Şükrü Cüneyt Hamdovalı, esas hakkındaki mütalaasında, Behçet Oktay'ın kullandığı iki telefonun, olayın meydana geldiği tarihteki kayıtlarının Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndan istenmesini talep etti. Mermi çekirdeğinin incelenmesi talebinin reddini isteyen Hamdovalı, sanığın tutuksuz yargılanmasının devamını talep etti.

-Mahkemenin kararı-

Tanıklar Mücahit Pehlivan, Mustafa Tokyay, İbrahim Kesici ve Recai Birgün'ün zorla getirilmesine karar veren mahkeme, eski Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz'ın tekrar dinlenmesi talebinin reddini kararlaştırdı.

Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından Durmuş Ali Özoğlu'nun da aralarında bulunduğu bazı kişilerin ifadelerinin alınması için ilgili yerlere yazı yazılmasını kararlaştıran mahkeme, Şengül Oktay'ın, Behçet Oktay'ın mezarının açılması ve mermi çekirdeğinin bulunması talebini reddetti.

Behçet Oktay'ın olayın meydana geldiği günkü telefon kayıtlarının Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndan istenmesine karar veren mahkeme, sanık Halil Kesici'nin tutuklanması talebini reddetti.

Halil Kesici'nin, basına yasak getirilmesi istemini kabul etmeyen mahkeme, duruşmayı erteledi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Kesici'nin,

"adam öldürmek" suçlamasından "müebbet", "6136 sayılı kanuna muhalefet" suçlamasından ise 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edilmişti.

Muhabir: Barış Kılıç/Fevzi Çakır/Mehmet Tosun

Yayıncı: Tarkan Demir - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Sinan Aygün Aydın Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title