Haberler

Bakü'nün Kurtuluşunun 95. Yıl Dönümü

Bakü Türk Şehitliği ziyaretçi akınına uğradı

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün, Kafkas İslam Ordusu tarafından Ermeni çeteleri ve Bolşevik birliklerinden kurtarılmasının 95. yıl dönümünde Bakü Türk Şehitliği ziyaretçi akınına uğradı.

Bakü Türk Şehitliği, sabahın erken saatlerinden itibaren Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği çalışanları, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar tarafından ziyaret edildi.

Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği tarafından düzenlenen törene, Büyükelçi Alper Coşkun, Askeri Ataşe Tuğgeneral Hasan Nevzat Taşdeler, büyükelçilik müşavir ve çalışanları, Azerbaycan'da faaliyet gösteren Türk kurumlarının temsilcileri, iş adamları ve vatandaşlar katıldı.

Büyükelçi Coşkun'un Şehitlik Anıtı'na çelenk bırakması ile başlayan törende, saygı duruşunda bulunuldu ve iki ülkenin milli marşları okundu. Şehitlik anı defterini imzalayan Coşkun, daha sonra temsili şehit mezarlarına karanfil bıraktı. Türk Şehitliği ile aynı mekanda bulunan Azerbaycan Şehitler Hiyabanı'nı da ziyaret eden Büyükelçi Coşkun, buradaki Ebedi Ateş Anıtı'na da çelenk bıraktı.

Tören sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Coşkun, Bakü'nün kurtuluş gününün Azerbaycan'ın en önemli günlerinden biri olduğunu söyledi.

Büyükelçi Coşkun, bugünü anarak o dönemde yapılan fedakarlıkları yeniden hatırlama gayretinde içinde olduklarını söyleyerek, "O dönemde hayatlarını feda eden Azerbaycanlı ve Türk şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. O güçlüklerden çıkarak bugünlere gelen Azerbaycan'la da gurur duyuyoruz. Yaşasın Azerbaycan-Türkiye kardeşliği" dedi.

Büyükelçiliğin düzenlediği törenin ardından Milletvekili Sabir Rüstemhanlı'nın başkanlığını yürüttüğü Vatandaş Hemreyliği Partisi üyeleri, Milletvekili Fazıl Mustafa başkanlığında Büyük Kurtuluş Partisi (BKP) üyeleri, Milletvekili Kudret Hasankuliyev başkanlığındaki Birleşik Azerbaycan Halk Cephesi Partisi üyeleri ve Azerbaycan meclis dışı muhalefetinin yeni oluşturduğu koalisyon Milli Şura'nın üyeleri Şehitliği ziyaret ederek, Anıt'a çelenk bıraktı.

BKP Başkanı Mustafa, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Bakü Türk Şehitliği'nin iki ülke bayraklarının aynı anda dalgalandığı mukaddes bir mekan olduğunu söyledi.

15 Eylül tarihinin resmi olarak "Bakü'nün kurtuluşu günü" olarak kutlanması gerektiğini ifade eden Mustafa, gelecek dönemde Kafkas İslam Ordusu komutanı Nuri Paşa'nın anısının yaşatılması için, onun isminin cadde, sokak ve okullara verileceğini ümit ettiğini belirterek, "Azerbaycan halkı Nuri Paşa'nın hakkını teslim edecektir" dedi.

Milli Şura'nın 9 Ekim'de yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimleri için aday gösterdiği Prof. Dr. Cemil Hesenli de Şehitlik önünde yaptığı konuşmada, Kafkas İslam Ordusu'nun Bakü için yaptığı savaşlardan, Azerbaycan'ın istiklalini elde etmesi için verdiği hizmetlerin öneminden bahsederek, Bakü'nün kurtarıcısı Nuri Paşa için, şehrin en güzel yerinde anıt yapılması gerektiğini vurguladı.

O dönemde hem Rusların hem Almanların hem de İngilizlerin Bakü'yü ele geçirmeye çalıştığını hatırlatan Hesenli, Bakü'ye doğru gelen ordulardan sadece Kafkas İslam Ordusu'nun dini ve milli duygularla sefer ettiğini kaydetti.

Kafkas İslam Ordusu ve Nuri Paşa

Kafkas İslam Ordusu, Osmanlı Devleti'nin Harbiye Nazırı Enver Paşa'nın talimatıyla kuruldu ve Birinci Dünya Savaşı'nda Kafkasya Cephesi'nde savaştı. Kardeşi Enver Paşa tarafından komutanlığa atanan Nuri Paşa, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin ve Dağıstan'ın Osmanlı'dan yardım talep etmesi üzerine ordusuyla Azerbaycan'ı kurtarmak için görevlendirildi. Gence'ye 25 Mayıs 1918'de ulaşan Kafkas İslam Ordusu'ndaki asker sayısı, Azerbaycan kolordusundan yapılan bin kişilik takviyeyle 12 bine ulaştı. Güzergahındaki Göyçay, Salyan, Ağsu ve Kürdemir'i de Bolşevik birlikleri ve Ermeni çetelerinden temizleyen Kafkas İslam Ordusu, 15 Eylül 1918'de Bakü'yü kurtardı. Kafkas İslam Ordusu, Bakü'nün kurtuluşu için yaptığı savaşlarda 1130 şehit verdi. Azerbaycan'ın birçok bölgesinde, Bakü ve civarında, Şeki, Şamahı, Göyçay, Kürdemir, Neftçala ve Guba'da Kafkas İslam Ordusu şehitlerinin anıt mezarları bulunuyor. - Bakü

Kaynak: AA / Güncel

Alper Coşkun Enver Paşa Bakü Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

TRT 1 ne zaman kuruldu? TRT kaç yıldır yayında bu yıl kaçıncı kuruluş yıl dönümü? Bir Sevdadır yok mu? Bir Sevdadır neden yok, bitti mi? Bir Sevdadır final mi yaptı 1 Mayıs Çarşamba? Şahane Hayatım final mi yapıyor? Şahane Hayatım bitiyor mu 2024? Sandık Kokusu final mi yapıyor? Sandık Kokusu bitiyor mu 2024? Taş Kağıt Makas final mi yapıyor? Taş Kağıt Makas bitiyor mu 2024? Kuruluş Osman final mi yapıyor? Kuruluş Osman bitiyor mu 2024? Sandık Kokusu 21. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 1 Mayıs Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 1 Mayıs Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 159. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 1 Mayıs Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Deliha 2 konusu nedir? Deliha 2 oyuncuları kimler? Deliha 2 filmi ne zaman, nerede çekildi? Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 158. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! Metro ne zaman açılıyor? 1 Mayıs otobüs, Marmaray, vapur ve tramvay ücretsiz mi? Gelinim Mutfakta kim birinci oldu, çeyrek altının kim aldı? 1 Mayıs Gelinim Mutfakta kim kazandı? Puan durumu nedir? Mayıs askerlik yerleri ne zaman açıklanacak? 2024 MSB Mayıs askerlik celp ve sevk tarihleri! CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 1 Mayıs altın fiyatları yükseldi mi?
title