Haberler

Atık gıdaların hayvanların beslenmesinde kullanılması için yem çalışması

Güncelleme:

TBMM Dilekçe Komisyonu bünyesinde kurulan Sosyal Kooperatifçilik Kapsamında İsrafın Önlenmesine Yönelik Uygulamaların Araştırılması ve Yaygınlaştırılması Alt Komisyonu'nda konuşan Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Yem Daire Başkanı Mehmet Emin Turgut, gıda israfını...

TBMM Dilekçe Komisyonu bünyesinde kurulan Sosyal Kooperatifçilik Kapsamında İsrafın Önlenmesine Yönelik Uygulamaların Araştırılması ve Yaygınlaştırılması Alt Komisyonu'nda konuşan Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Yem Daire Başkanı Mehmet Emin Turgut, gıda israfını önlemek için atık gıdaların evcil hayvanlar, sokak ve bıranak hayvanları ile yaban hayvanlarının beslenmesinde yem olarak kullanılmasına yönelik çalışma başlattıklarını söyledi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Yem Daire Başkanı Mehmet Emin Turgut, Birleşmiş Milletler raporuna göre dünyada gıdaların üçte birinin israf edildiğini, her yıl ortalama dünya genelinde 931 milyon ton, Türkiye'de ise 19 milyon ton gıdanın israf edildiğini söyledi. Turgut, atık gıdaların hayvan yemi haline getirilebilmesi için çalışma yaptıklarını, 2030 yılı içerisinde gıda israfının yıllık 2,1 milyar tona çıkacağı ve bu israfın parasal olarak da 1,5 trilyon dolara tekabül edeceğinin tahmin edildiğini bildirdi. Turgut, israfın genelde işletmelerden kaynaklandığını vurgulayarak, "Bu artıklar neden kullanılmıyor, bunu kısıtlayan şartlar nelerdir? Yemek artıkları ve benzeri gıda artıklarının nem oranı çok yüksek olduğu için ciddi bozulmalara sebep olup, mikrobiyal ve toksik açıdan hayvan sağlığına zararlı olabiliyorlar. Hedef hayvanın doğru belirlenmesi gerekiyor. Çünkü hedef hayvanın fizyolojisi farklı olacaktır; kedinin, köpeğin fizyolojisi ile kanatlıların fizyolojisi farklıdır. Bundan dolayı, bunun çok ciddi manada üzerinde durulması gerekiyor" dedi.

'YABANİ HAYVANLARIN BESLENMESİNDE KULLANILACAK'

Turgut, gıda artıklarının yem olarak değerlendirilmesi için çalışma yaptıkarını kaydederek, "Bunun için mevzuat değişiklikleri yapılması gerekiyordu; iki yönetmeliğimizde değişiklik gerekiyordu. Bununla ilgili taslaklar hazırlanmış, iç ve dış görüşler alınmış durumdadır. En son dış görüşleri değerlendirdikten sonra de yayınlanmak üzere Cumhurbaşkanlığına göndermeyi düşünüyoruz. Bu faaliyetin gerçekleştirilmesiyle faaliyet izni sadece belediyelere verilecek şeklinde düşünüyoruz; çünkü belediyelerden bu tarz talepler var. Sayın Cumhurbaşkanımızın zaten bu manada 'Gıda artıklarını kullanın' şeklinde barınaklara talimatları var. Onun dışında, halihazırda zaten yapılıyor, yer yer bazı belediyelerin yaptığını biliyoruz. Gıda artıklarıyla üretilen yemler yabani hayvanların beslenmesinde kullanılacak; bu da yabani hayvanların insan yaşam alanlarına inmesinin ve kendi aralarında rekabetçi olmalarının önüne geçmiş olacaktır. Çünkü yaban hayatta besin bulamayanlar öncelikle kırsal alanlara inmeye başlıyorlar. İsraf edilen gıdaların çöp alanlarında oluşturduğu zararın da önüne geçilerek, aslında çevresel bir fayda da dolaylı olarak sağlanmış olacaktır" diye konuştu.

'BÖCEKLERİN BESLENMESİNDE DE KULLANILABİLİR'

Turgut, gıda artıklarının gıda amaçlı yetiştirilen çiftlik hayvanları, evcil kedi köpek ve süs hayvanları, sokak, barınak ve yaban hayvanlarının, yem amaçlı üretilen böcek, solucan ve kurtçukların beslenmesinde kullanılabileceğinin öngörüldüğünü ifade ederek, şöyle konuştu:

"Şu anda dünyada çok fazla kullanılan bir materyal değil; ancak protein kaynaklarının yeterli olmaması sebebiyle böcek proteinlerinin kullanımı konusunda dünyada ciddi manada çalışmalar var. Biz de Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Yem Daire Başkanlığı olarak bu konuyla ilgili bir çalışma başlattık. Gıda artıklarının bu böceklerin beslenmesinde kullanılması konusunda bir çalışmamız mevzuat çerçevesinde olacaktır. Gıda artıklarının yem olarak kullanımıyla ilgili hayvansal refah açısından yeterli bilimsel araştırmalar, maalesef mevcut değil. Mevzuat değişiklikleriyle gıda artıklarının hayvan beslemede kullanılabildiğiyle ilgili olarak da sokak, barınak ve yaban hayat hayvanlarının sadece bu ürünlerle beslenmesi ve yem amaçlı üretilecek olan böcek, kurtçuk ve solucanların bu ürünlerle beslenmesi sistem çalışır duruma geldikten sonra tekrar değerlendirilip gündeme gelebilir."


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Birleşmiş Milletler Türkiye Haberler

Trafikteki Kürtçe uyarılara yazılan, 'Türkiye Türk'tür Türk kalacak' yazısı Van'ı karıştırdı

Trafikteki Kürtçe uyarılara yazılan, "Türkiye Türk'tür Türk kalacak" yazısı Van'ı karıştırdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Netanyahu'nun ABD Kongresi'ndeki konuşmasına ilk tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Netanyahu'nun ABD Kongresi'ndeki konuşmasına ilk tepki

Küfeyi sırtına alan Özgür Özel'den Erdoğan'a erken seçim çağrısı: Biz taşırız

Küfeyi sırtına alan Özgür Özel'den Erdoğan'a erken seçim çağrısı: Biz taşırız

Bakmadan Geçme

27-28 Temmuz Konya elektrik kesintisi listesi! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Temmuz 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Temmuz Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? Sancaktepe, Avcılar, Esenler elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? Ankara Keçiören, Altındağ, Ayaş elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Ataşehir hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Ataşehir nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Kadıköy hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Kadıköy nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Beykoz hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Beykoz nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Küçükçekmece hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Küçükçekmece nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Instagram bu hikayeye erişilemiyor hatası! (ÇÖZÜMÜ) Instagram bu hikayeye erişilemiyor ne demek, neden olur? Cihan Çanak bozkurt işareti mi yaptı? UEFA Cihan Çanak'a ceza verecek mi? Rüyada birinin öldüğünü duymak ne anlama gelir?
Ağır işkence ölüm getirdi! İsrail hapishanesindeki Hamas lideri Ebu Arra hayatını kaybetti

Ağır işkence ölüm getirdi! İsrail hapishanesindeki Hamas lideri Ebu Arra hayatını kaybetti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title