Haberler

Atatürk'ün Gramofonun 70 Yıllık Sessizliği Sona Erdi

İngiltere'de 1928'de yapılarak Mustafa Kemal Atatürk'e hediye edilen ve Yürüyen Köşk'te korunan bozuk gramofon tamir edildi.

İngiltere'de 1928'de yapılarak Mustafa Kemal Atatürk'e hediye edilen ve Yürüyen Köşk'te korunan bozuk gramofon tamir edildi.

Yalova Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, harf devrimi sonrasında üretilerek üzerine Türkçe "Sahibinin Sesi" yazılarak Atatürk'e hediye edilen gramofon, yaklaşık 70 yıldır çalışmadı.

Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman'ın geçen hafta kentte ağırladığı Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Yürüyen Köşk'ü gezdikleri sırada gördüğü gramofonun çalışmadığını öğrendi. Akgün, Büyükçekmece'de yaşayan Mehmet Ustanın müzik aletini tamir edebileceğini belirtti.

Gramofon, belediye başkanı Salman'ın talimatı doğrultusunda söz konusu usta ile temasa geçilerek İstanbul'a gönderildi. 3 gün süren bakım ve onarımın ardından Mustafa Kemal Atatürk'e hediye edilmek üzere İngiltere'de yapılan gramofonun 70 yıllık sessizliğine son verilerek, yeniden çalışır hale getirildi.

Büyükçekmece Belediye Başkanı Akgün'e katkılarından dolayı teşekkür eden Vefa Salman, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Yürüyen Köşk'te bulunan gramofonunun çalışmadığını hatırlattı.

Salman, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz hafta değerli büyüğüm, ağabeyim Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün'ü Yürüyen Köşk'te gezdirirken, gramofonun çalışmadığını söyledim. Kendisi de bunun çalışmasının daha anlamlı olacağını, ülkemizde bir gramofon ustasının bulunduğunu onun da Büyükçekmece'de olduğunu belirtti. Ben de kendisine hak verdim. Gramofonu İstanbul'a gönderdik. Üstadımız 3 günde bunu tamir etti. Gramofonu teslim almaya gittiğimizde, tamir eden üstadımız Mehmet Bey gramofonla ilgi bizlerle çarpıcı bilgiler paylaştı. Değerli ağabeyim Hasan Akgün'e bir kez daha çok teşekkür ediyorum. Mehmet Ustamızın da ellerine, emeğine sağlık diyorum."

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Büyükçekmece Hasan Akgün Vefa Salman Politika Güncel Haberler

Cumhur İttifakı'nda çatlak mı var? Devlet Bahçeli'den bayram sabahı çok net mesaj

Cumhur İttifakı'nda çatlak mı var? Devlet Bahçeli'den bayram sabahı çok net mesaj

Gaziantep'te katliam! 5 kişiyi öldürüp aynı silahla intihar etti

Gaziantep'te katliam! 5 kişiyi öldürüp aynı silahla intihar etti

Özel'den Erdoğan'ın 'İadeiziyareti hazmedemediler' sözlerine sert yanıt

Özel'den Erdoğan'ın "İadeiziyareti hazmedemediler" sözlerine sert yanıt

Bakmadan Geçme

Kurban Bayramı'nda eczaneler açık mı, kapalı mı? Bayram tatilinde nöbetçi eczane nerede? Kurban Bayramı'nda AVM'ler açık mı, kapalı mı? Bayram tatilinde alışveriş merkezleri çalışıyor mu? #128717 Kurban Bayramı'nda sağlık ocağı kapalı mı, açık mı? Bayram'da hastaneler, poliklinikler ve sağlık ocakları çalışıyor mu? Kurban eti buzdolabında saklanır mı? Kurban eti hemen buzdolabına konur mu, ne kadar bekletilir? Kurban Bayramı'nda borsa açık mı, kapalı mı? Borsa bayramdan sonra ne zaman açılacak? Kurban Bayramı'nda sağlık ocağı kapalı mı, açık mı? Bayram'da hastaneler, poliklinikler ve sağlık ocakları çalışıyor mu? Kurban Bayramı'nda nereler kapalı? 16-17-18-19 Haziran'da kargo, eczane, bankalar kapalı mı, açık mı? Kurban Bayramı'nda nereler kapalı? 16-17-18-19 Haziran'da kargo, eczane, bankalar kapalı mı, açık mı? Kurban Bayramında Toplu Taşıma Ücretsiz 2024 | 16-17-18-19 Haziran toplu taşıma bedava mı? Bayramda metro, otobüs, vapurlar kaç gün ücretsiz? Kurban Bayramında Toplu Taşıma Ücretsiz 2024 | 16-17-18-19 Haziran toplu taşıma bedava mı? Bayramda metro, otobüs, vapurlar kaç gün ücretsiz? YUMUŞAK KURBAN ETİ KAVURMASI TARİFİ | Lezzetli kavurma nasıl yapılır? Kurban eti mangalda nasıl yumuşak olur? Kurban eti hemen yenir mi, kaç saat dinlenmeli? Diyanete göre kurban eti ne kadar sürede tüketilmeli? YUMUŞAK KURBAN ETİ KAVURMASI TARİFİ | Lezzetli kavurma nasıl yapılır? Kurban eti mangalda nasıl yumuşak olur? BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? 16 Haziran günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi? Kurban kesilirken okunacak dua nedir? Kurban kesilirken niyet nasıl edilir, hangi salavat getirilir?
Kariye Camii'nde 79 yıl aradan sonra ilk bayram namazı kılındı

Kariye Camii'nde 79 yıl aradan sonra ilk bayram namazı kılındı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title