Haberler

Anız Yakmak Toprağın Verimini Düşürüyor

Güncelleme:

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaaddin Özdemir, devam eden hububat hasadı sonrasında tarlada kalan anızın yakılmasının yanlış olduğuna dikkat çekti.

Özdemir, anız yangınlarının toprağın yapısında ve bitki büyümesinde önemli fonksiyonu olan organik maddeyi azalttığını, sıcaklığının yükselmesi sonucu toprağın mikrobiyolojik aktivitesinin gerilediğini, biyolojik dengenin bozulduğunu belirtti.

Yozgat'ta önceki yıllara oranla hasat sonrası yangın olaylarının azaldığını, ancak tamamen sonlandırılması gerektiğine vurgu yapan Ziyaeddin Özdemir, anızın yakılması sonucu toprağın 2 santimetrelik üst kısmının da yandığını hatırlattı. Özdemir, "Oysa ki bir santim toprağın oluşması için tam bin yıl geçmesi gerekiyor. Biz bir anda 2 santim, yani 2 bin yılda oluşmuş bir toprağı yakmış oluyoruz." dedi.

Toprağın 10 santimetrelik kısmındaki canlıların yüzde 90'ının yandığını belirten Özdemir, anız yangını olmuş yerlere bakıldığında, gübre yapan çiftçi dostu bir canlı olan solucanın çıkmadığının görüldüğünü belirtti. Özdemir, "Yağmur yağmadığı zaman toprak bundan hemen etkileniyor. Bu da anız yangınlarından kaynaklanıyor. Toprak üzerinde bulunan anız, yaz sıcaklarında toprağın güneş ışınlarından korunmasını, toprağın nemli kalmasını sağlıyor. Eğer anız yangını olmuşsa, tarlalar kapkara bir görünüm alıyor ve koyu renkte, güneş ışınlarını daha çok çekiyor ve ısıyı topluyor. Bu da toprağın daha çok zarar görmesine neden oluyor" dedi.

ANIZ YANGINI TOPRAĞIN VERİMİNİ DÜŞÜRÜYOR

İl Müdürü Ziyaaddin Özdemir, köy muhtarlarına gönderilen çiftçi mektubunda ise, çoğu zaman alışkanlık haline geldiği için yasak olduğu halde anız yakma olaylarıyla karşılaşıldığına dikkat çekti. Özdemir, hububat hasadı sonrasında geriye kalan anızın yakılmasının orman yangınları, telefon ve enerji iletim hatlarının yanması, sis oluşumu nedeniyle çeşitli trafik kazalarına yol açması, hasat edilmemiş komşu tarlalara yangın sıçraması, yakın köylerdeki hayvan barınaklarının ve yerleşim birimlerinin yanması gibi birçok riskleri ortaya çıkardığına ve her yıl milyarlarca liralık maddi zarara yol açtığına dikkat çekti. Özdemir, "Anız yangınları toprak içerisindeki faydalı canlıların ve topraktaki organik maddenin yanarak yok olmasına, bitkilere yarayışlı besin maddelerini azalmasına ve verimliliğin düşmesine neden olmaktadır" dedi.

Özdemir, anız yangınlarının ortadan kaldırılması için uygulanması gereken önlemleri de şöyle sıraladı:

"Biçerdöverle hasattan sonra tarlada kalan saplar sap parçalama makinesi ile parçalanıp, parçalanmış saplar tırmıklarla toplanmalıdır. Biçerdöverle hububat hasadı, toprak yüzeyine yakın yapılmalıdır, böylece kalan sap miktarı az olacağı için çürümesi ve mikroorganizmalar tarafından parçalanması daha kolay olacaktır. Anızların daha çabuk parçalanıp organik maddeye dönüşmesini sağlamak amacıyla toprağa kalan sapın yüzde biri kadar azot dengeleme gübresi verilmelidir. Yabancı ot ve haşereleri yok etmek için anızların yakılması yerine ilaçlı mücadele yapılmalıdır. Anız parçalama makinesi ile anız parçalandıktan sonra ekim makinesi ile ekim yapılırken sapların ekim makinesi ekici ayaklarını tıkamaması için toprağı yararak çalışan balta ayaklı ekim makineleri yerine diskli ayaklar kullanılmalıdır." - Yozgat

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yozgat Politika Güncel Haberler

Erdoğan'dan İmamoğlu'na gönderme: Belediyelerin görevi gazetecileri şarap festivaline götürmek değil

Erdoğan'dan İmamoğlu'na gönderme: Belediyelerin görevi gazetecileri şarap festivaline götürmek değil

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İran'daki helikopter kazası nedeniyle 1 günlük milli yas ilan ediyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İran'daki helikopter kazası nedeniyle 1 günlük milli yas ilan ediyoruz

Kocaeli'de genç kızın ölümüyle mide bulandıran gerçek emniyette gün yüzüne çıktı

Kocaeli'de genç kızın ölümüyle mide bulandıran gerçek emniyette gün yüzüne çıktı

Bakmadan Geçme

Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 21 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 21 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 21 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 21 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Cüneyd öldü mü, intihar mı etti? Kızıl Goncalar Cüneyd diziden ayrıldı mı? 21 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 21 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Gaddar neden bitiyor? FİNAL YAPIYOR! Gaddar niye final yapıyor? Asgari kurumlar vergisi nedir, ne kadar olacak? Hangi şirketler asgari kurumlar vergisi ödeyecek? Konyaspor 3'lü averaj, 4'lü averaj küme düşme hesabı nedir, averajı kaç (KONYASPOR-HATAYSPOR, GAZİANTEP) ? Samet Akaydın neden kadro dışı bırakıldı, Panathinaikos'tan ayrılacak mı? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri dönecek mi? Türkiye'ye dönme kararı aldı Dilan Çiçek Deniz kimdir? Dilan Çiçek Deniz kaç yaında, nereli, hangi filmlerde oynadı? Konyaspor küme düşme ihtimali var mı, ligde kalmayı garantiledi mi? 20-21 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? 20-21 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Milli yas ne zaman bitiyor, son gün ne zaman?
Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title