Haberler

Anayasa Mahkemesi, Sayıştay Kanunu'na Kısmi İptal İstemini Esastan Görüşecek

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin 5924 Sayılı Sayıştay Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un Bazı Hükümlerinin İptali ve Yürürlüğünün Durdurulması İstemiyle Açtığı Davayı Bugünkü Toplantısında Görüştü ve Oy Birliği İstemin Esastan Görüşülmesine Karar Verdi.

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin 5924 sayılı Sayıştay Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açtığı davayı bugünkü toplantısında görüştü ve oy birliği istemin esastan görüşülmesine karar verdi.

CHP, söz konusu kanunun 1. maddesi ile değiştirilen 832 sayılı Sayıştay Kanunu'nun 9. maddesinin 5. fıkrasında yer alan "üç katına kadar aday" ibaresi, 6. fıkrasındaki "Bunun dışında mülakat ile ilgili herhangi bir kayıt sistemi kullanılmaz" cümlesi ile yasanın 2. maddesi ile 832 sayılı Kanuna eklenen Geçici Madde 11. maddenin 1 ve 2. fıkralarının iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne dava açmıştı.

CHP'nin dava dilekçesinde, mülakata üç kat aday çağrılmasının yazılı sınavda en yüksek puan alanların aleyhine olacağı ve yazılı sınavın etkisini azaltacağı ileri sürüldü. Dilekçede, "Bilgiye, ehil olmaya ve liyakata dayalı bir sınav yapma yerine, kamu yararı ve hizmet gereklerine uygun olmayan başkaca subjektif değerlendirmelere dayalı olarak bir seçim yapmanın önü açılmıştır" denildi.

Dilekçede, iptali istenen ibarenin, yazılı sınavın nesnel sonuçlarının ortadan kaldırılmasına, idarenin takdir yetkisinin kullanılmasında öznel nedenlerin etkili olmasına yol açacağı öne sürülerek, düzenlemenin kamu yararını içermediği, yazılı sınavda daha az başarılı olanlar lehine bir durum yarattığı için Anayasa'nın 2 ve 10. maddelerine aykırı olduğu da ifade edildi.

Aynı yasanın 9. maddesinin 6. fıkrasında yer alan "Bunun dışında mülakat ile ilgili herhangi bir kayıt sistemi kullanılmaz" hükmünün de adayların mülakatta verdikleri yanıtların sesli ve görüntülü kayıt altına alınmasını engellediği iddia edildi. Ayrıca, bu ibarenin yargısal denetim yapılmasını ortadan kaldıracak bir nitelik taşıdığı da öne sürülen dilekçede, ibarenin Anayasa'nın 10. maddesinde yer alan "kanun önünde eşitlik" ilkesine aykırı olduğu öne sürüldü.

Yüksek Mahkeme, söz konusu kanunun iptali ve yürürlüğü durdurulması istenen maddelerini bugünkü gündem toplantısında görüştü ve söz konusu istemi oybirliği ile esastan görüşmeye karar verdi.(ANKA)

(EÖ/BÜN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Çok sayıda kente ceviz büyüklüğünde dolu yağdı! Camlar kırıldı, vatandaşlar ne yapacağını şaşırdı

Çok sayıda kente ceviz büyüklüğünde dolu yağdı! Camlar kırıldı, vatandaşlar ne yapacağını şaşırdı

Ayhan Bora Kaplan: Bir tanem sözü yanlışlıkla ağzımdan çıktı

Ayhan Bora Kaplan: Bir tanem sözü yanlışlıkla ağzımdan çıktı

Çorum'da 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Çorum'da 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title