Haberler

Aliyev ve Sarkisyan Yukarı Karabağ İçin Buluşacak

Güncelleme:

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Yukarı Karabağ sorununun çözümü için İsviçre'nin Bern kentinde bir araya gelecek.

Azerbaycan ve Ermenistan Cumhurbaşkanları, Yukarı Karabağ sorununu görüşmek için İsviçre'de bir araya gelecek.

HOLLANDE'NİN GİRİŞİMİYLE BULUŞMUŞLARDI

En son Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'nin girişimiyle geçen yılın ekim ayında Paris'te görüşen Aliyev ve Sarkisyan, iki ülke arasındaki çatışmaların sona ermesi ve Yukarı Karabağ sorununun çözümü için bir kez daha masaya oturacak.

RUS, FRANSIZ VE AMERİKALI YETKİLİLER KATILACAK

Bern kentinde 19 Aralık'ta yapılacak toplantıda, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu Eşbaşkanları Rus İgor Popov, Fransız Pierre Andrieu ve Amerikalı James B. Warlick de hazır bulunacak.

İŞGAL SONRASI BAŞLAYAN SORUNLAR ÇÖZÜLEMEDİ

Uluslararası kuruluşların girişimlerine rağmen, 1991-1993 yıllarında Ermenilerin Yukarı Karabağ ve çevresindeki illeri işgaliyle başlayan sorun çözülemedi. 1994'te imzalanan ateşkes anlaşmasından sonra da bölgede silah sesleri susmazken, Yukarı Karabağ sorunu çözümsüzlüğünü koruyor.

AZERBAYCAN, YÜKSEK STATÜLÜ ÖZERKLİK VADEDİYOR

Barış sürecinin başlaması için önce Ermenistan ordusunun işgal altında tuttuğu tüm bölgelerden çekilmesini şart koşan Azerbaycan, Yukarı Karabağ'a yüksek statülü özerklik vadediyor.

ERMENİLERE EŞİT VATANDAŞLIK HAKKI VERİLECEK

Azerbaycan, Ermenistan ordusunun Yukarı Karabağ ve çevresindeki illerden çekilmesi halinde, buraların altyapısını yeniden kurmayı, orada yaşayan Ermenilere eşit vatandaşlık hakları vermeyi ve Ermenilerin can güvenliğini sağlamayı taahhüt ediyor.

'BAĞIMSIZ KARABAĞ' ULUSLARASI ALANDA TANINMIYOR

Uluslararası arenada Yukarı Karabağ'ı "bağımsız bir Ermeni devleti" olarak tanıtmaya çalışan fakat bu yapıyı kendisi de resmen tanımayan Ermenistan ise orduları geri çekmek için önce Yukarı Karabağ'ın statüsünün belirlenmesi şartını öne sürüyor. Ermenistan, Yukarı Karabağ'da oluşturulan sözde yönetimin de müzakerelere katılmasını istiyor.

KARABAĞ'DA BULUNAN ÇOK SAYIDA İL İŞGAL ALTINDA

Yukarı Karabağ sorunu, Sovyetlerin dağılmasının ardından Ermenilerin bu bölgelerde hak iddia etmesiyle başladı ve Ermeniler 1991'de başlattıkları saldırılarla Hankendi'ni, 1992'de Hocalı ve Şuşa'yı işgal etti. Daha sonra Laçın, Hocavend, Kelbecer ve Ağdere'yi de ele geçiren Ermeniler, 1993'te Ağdam'a girdi. Ağdam'ı, Cebrayıl, Fuzuli, Gubadlı ve Zengilan illerinin işgali izledi.

Azerbaycan topraklarının yüzde 20'si işgal edilirken, 1 milyona yakın insan da doğduğu toprakları terketmek zorunda kaldı.

ATEŞKES ANLAŞMASI KAĞIT ÜZERİNDE KALDI

Tarafların, 4-5 Mayıs 1994'te, Bişkek'te imzaladığı ateşkes anlaşması, günümüze kadar kağıt üzerinde kaldı. Cephe hattında yaşanan çatışmalarda iki taraftan da can kayıpları oldu.

Sorunu çözmek için oluşturulan AGİT Minsk Grubu'nun girişimlerinden ve iki ülke liderlerinin bugüne kadar yaptıkları görüşmelerden sonuç alınamadı.

Kaynak: AA / Güncel

Serj Sarkisyan İlham Aliyev Azerbaycan Karabağ Politika Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? Lilak ne zaman işlem görecek? Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ne zaman 2024? En az atama yapılacak branşlar! Öğretmen atamalarında en az hangi branşlar atanacak? Temmuz'da asgari ücrete zam var mı? 2024 Temmuz ayında asgari ücrete zam gelecek mi, artacak mı? 8 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 8 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Aziz Yıldırım aday mı? Fenerbahçe başkanlığına Aziz Yıldırım aday olacak mı? 8 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 8 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 8 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 8 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 8 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 8 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 8 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 8 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (10)

Pyd:

Orasi ermenilerindir

0
8
yanıtYanıtla
antipkk:

Türk Devletleri tek Devlet olmali artik!

7
0
yanıtYanıtla
ulanMobil-ANDROID:

bu azeriler çok değişik insanlar

0
7
yanıtYanıtla
hain olmadiklari icin:

dogru dersin senin gibi hain degiller!?

yanıt3
yanıt0
YÖRÜK AHMET YALÇIN:

ŞU SARKİZYAN ERMENİSİ AKP NİN ERMENİ AÇILIMDAKİ KKANKİSİ DEĞİLMİ OYSA O TAM BİR TÜRK DÜŞMANI KELLESİNİ ALMAK GEREK

4
2
yanıtYanıtla
KOCA YÖRÜK:

KARABAĞI VER ERMENİLERE O HAKKI VERME. BİZDEKİ ERMENİLERE BAK HER GÜN BİR SORUN MECLİSE SOKTUK YİNE SORUN. İLHAM BABA SAKIN

5
1
yanıtYanıtla
haikochiniMobil-ANDROID:

ermeniler problem yapsın hdp de destek versin zaten. turk görünümlü başka ermeniler de Eurovision da oy versin gitsin. hep bi karmaşa var zaten.

1
0
yanıtYanıtla
AzeriiiMobil-IOS:

Orasi Bizim idi ve Bizim olucak

1
0
yanıtYanıtla
AZERI DEGIL TÜRK:

azeri degil TÜRK TÜRK!

yanıt1
yanıt0
zeynab:

Azeri deil Turkuz biz!!!! Azeri diye bir halk yoktur

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title