Haberler

Alevilerin Dur Dağı'na Müjde Gibi Karar

Güncelleme:

Antalya'nın Elmalı İlçesi Tekke Köyü'nde Maden İşleri Genel Müdürlüğü, bölgedeki mermer ve taş ocağı faaliyetlerine ilişkin kısıtlama kararı aldı.

Antalya'nın Elmalı İlçesi Tekke Köyü'nde Alevi inancında kutsal sayılan ve Abdal Musa Dergahı'nın da bulunduğu Dur Dağı'nda Hintli mermer firmasına karşı hukuki mücadele devam ederken, Maden İşleri Genel Müdürlüğü bölgeyi benzeri faaliyetlere kapatma kararı aldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın izniyle Dur Dağı'nda, Hintli bir firma tarafından açılan mermer ocağının hem doğaya hem de inanç merkezine zarar verdiği gerekçesiyle yürütülen mücadelede önemli bir gelişme kaydedildi. Antalya 3'üncü Bölge İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararının bozarak mermer ocağının yeniden faaliyete geçmesi kararı ardından açılan dava, Danıştay'da devam ediyor.

Bölge halkı ve Aleviler'in bakanlıklar ve TBMM nezdinde yürüttüğü mücadele kapsamında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Maden İşleri Genel Müdürlüğü, bölgedeki mermer ve taş ocağı faaliyetlerine ilişkin kısıtlama kararı aldı.

Maden İşleri Genel Müdürlüğü uzmanlarının yanı sıra, Antalya İl Özel İdaresi, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, DSİ 13'üncü Bölge Müdürlüğü, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden 27 kişiden oluşan komisyon, Antalya'da kısıtlanması talep edilen alanlar üzerinde değerlendirmelerde bulundu.

Komisyon, İl Özel İdaresi'nin görüşü üzerine, Elmalı İlçesi Tekke Köyü sınırlarındaki Dur Dağı'nda sosyal problemlere neden olduğu şikayetlerinden anlaşılan sahanın mermer ve taş ocağı faaliyetlerine kapalı hale getirilmesi için en kısa sürede koordinatların belirlenmesi kararı aldı.

OLUMLU BİR ADIM

Alınan bu karara göre milyonlarca Alevi için kutsal olan Dur Dağı bölgesinde bundan sonra yeni ruhsatlar verilemeyeceğine dikkat çeken CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, şunları söyledi;

"İleri bir adımdır. Antalya'da Toros dağları üzerinde 3 bin 627 taş ocağı ve maden ruhsatı var. Bu dehşet verici bir rakam. Dağlarımız delik deşik halde. Elbette madenlerimiz işlesin, ancak geri dönülemeyecek tahribatlara karşın dikkat edilmesi lazım. Alınan bu karar olumlu bir gelişmedir, ama yeterli değildir. Mevcut ocağın da gerekirse tazminatları ödenerek kapatılması lazım. Çünkü orası milyonlarca Alevi vatandaşımızın inanç merkezi. Bu inanç merkezi korunmak zorunda." - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Abdal Musa Danıştay Antalya Elmalı Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title