Haberler

Afganistan'da Çocuk Ölümleri Arttı

Afganistan'da çocuk ölümleri ve yaralanmalarının yılın ilk altı ayında artış gösterdiği bildirildi.

Afganistan'da çocuk ölümleri ve yaralanmalarının yılın ilk altı ayında artış gösterdiği bildirildi.

BBC'nin haberine göre, BM'nin raporu, Afganistan'da yılın ilk altı ayında toplam bin 601 sivilin yaşamını kaybettiğini, bunların 388'ini çocukların oluşturduğunu gösterdi.

Raporda, aynı süreçte yaralanan 3 bin 565 sivilden bin 121'inin çocuk olduğu belirtildi.

Afganistan'da meydana gelen şiddet olaylarında 2009 yılından bu yana 63 bin 934 sivilin yaralandığı, bunların 22 bin 941'inin hayatını kaybettiği kaydedildi.

BM'nin raporunda, çocuk ölümleri ve yaralanmalarında, 2009-2015 yıllarının ilk yarılarına göre artış gözlendiği belirtilirken, raporu hazırlayan yetkililer, bulguların, "endişe ve utanç verici" olduğunun altı çizdi, tüm taraflardan liderlerin bu konuda tepkisiz kalmasını eleştirdi.

Afganistan'da 2016 yılının ilk altı ayında, geçen seneye göre yüzde 10'luk artışla 157 bin 987 kişinin yerlerinden olduğu ifade edilen raporda, çatışmalarda çocukların kullanılması, cinsel istismara uğraması, avukatların, aktivistlerin ve kadınların kasten hedef alınması, sağlık ve eğitim kurumlarına saldırılar düzenlenmesi gibi ciddi insan hakları ihlali iddialarına da yer verildi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad Hüseyin, bu süreçte şiddetten etkilenen ailelerden 5 binden fazla hikaye dinlediklerini, bunların üçte birinin ölen ya da sakat kalan çocuklarla ilgili olmasının endişe ve utanç verici olduğunu söyledi.

Kaynak: AA / Güncel

Afganistan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title