Haberler

Adalet Bakanı Ergin, Hatay'da

Ergin, Reyhanlı Barajı'nda incelemelerde bulundu

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, yapımı devam eden Reyhanlı Barajı'nda incelemelerde bulundu.

Ergin, gazetecilere yaptığı açıklamada, Reyhanlı Barajı'nın Hatay ve Türkiye için son derece önemli bir proje olduğunu belirtti. Hatay'ın yıllardır sulama konusunda alması gereken hizmetleri almakta zorlanmış bir il olduğunu ifade eden Ergin, şunları kaydetti:

"2002 itibariyle Hatay'ın sulanabilir tarım arazilerinin sadece yüzde 16'sı Devlet Su İşleri'nin (DSİ) inşa etmiş olduğu tesislerle sulanabilmiştir. Oysa baktığımızda bölgemizde bu oranı yüzde 80'lerde olan illerimiz var. Hatay sulama projeleri açısından, sulama imkanları ve sulama tesisleri açısından malesef son derece geri kalmış bir ildi. Başlangıçta bunu tespit edelim. Çilekeş, vefakar çiftçimiz yıllar yılı kendi açtığı sondajlarla elektrik enerjisi tüketerek suyu yeryüzüne çıkararak üretim yapmaya ve ayakta kalmaya çalışmıştır."

Ergin, şuanda tarımda en büyük maliyetin enerji olduğunu ve sulama için sarf edilen kaynakların çiftçinin belini büken gider kaynağı olduğuna işaret etti.

Yıllar öncesinden yapılmış birtakım projeksiyonlar ve sulama master planları olduğunu ancak bunların hayata geçirilmesinde başarılı olunamadığını anımsatan Ergin, "Bu manada Hatay'ın bu problemini çözme noktasında ilk defa Karaçay Barajımızı ihale ettik ve inşatı başladı. Önemli ölçüde imalatlar yapıldı ve Samandağ'ından Antakya'ya kadar hem içme suyu hem tarımsal sulama hem de enerji üretimi maksatlı bu barajımız hizmete girecek" diye konuştu.

"Çok büyük bir proje"

Reyhanlı Barajı'nın tamamlanmasıyla 600 bin dekar tarım arazisinin sulanabileceğini vurgulayan Ergin, barajın gövdesinin yaklaşık 128 milyon liraya mal olacağını söyledi.

Projenin yatırım maliyetinin çok yüksek olduğunu vurgulayan Ergin, şöyle konuştu:

"Bu, gerçekten düşünürken teretdüt ettiğimiz bir projeydi. Sulama ve toplulaştırma için 350 milyon bunlar tahmini yapım bedelleri ve Asi Nehri'nden terfi ve takviye için ihtiyaç olduğunda alınması düşünülen su için yaklaşık 150 milyon olmak üzere 600 milyon TL'nin üzerinde bir yatırım bedeli olan büyük bir projeden bahsediyoruz. Bunu söyleyip de yerine getiremezseniz altında kalırsınız."

Ergin, baraj tesisinin yaklaşık yüzde 35'lik kısmının tamamlandığını hatırlattı.

Reyhanlı Barajı'nın 380 milyon metreküp su rezervi kapasitesi ve yaklaşık 9 bin 271 metre gövde uzunluğuyla Türkiye'nin en büyük dolgu tipi gövdesine sahip projesi olacağının altını çizen Bakan Ergin, açılışını da 15 Mayıs 2015'te saat 15.15'te yapmayı hedeflediklerini söyledi.

Ergin'in incelemelerine Vali Mehmet Celalettin Lekesiz, AK Parti Hatay milletvekilleri Adem Yeşildal, Mehmet Öntürk, Reyhanlı Kaymakamı Dr. Yusuf Güler, Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi ve bazı kurum müdürüleri katıldı. - Hatay

Kaynak: AA / Güncel

Reyhanlı Türkiye Politika Güncel Haberler

Diyanet'i karıştıran iddia! Gözaltına alınan Türk hacı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi: Bizi çöp gibi götürdüler

Diyanet'i karıştıran iddia! Gözaltına alınan Türk hacı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi: Bizi çöp gibi götürdüler

Refah'ta Hamas'tan İsrail ordusuna pusu: 8 ölü

Refah'ta Hamas'tan İsrail ordusuna pusu: 8 ölü

Ersan Şen: Şartlarda anlaşırsak Eylem Tok'un oğlunun davasını alırım

Ersan Şen: Şartlarda anlaşırsak Eylem Tok'un oğlunun davasını alırım

Bakmadan Geçme

Kurban eti buzdolabında saklanır mı? Kurban eti hemen buzdolabına konur mu, ne kadar bekletilir? A101 bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ A101 açık mı kapalı mı? ŞOK bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ ŞOK açık mı kapalı mı? BİM bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ BİM açık mı kapalı mı? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 16 Haziran 2024 Pazar Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 16 Haziran Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? İtalya-Arnavutluk maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) İtalya-Arnavutluk maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Bayram namazı nasıl kılınır? Bayram namazı kaç rekat? Yalova Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Yalova Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Uşak Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Uşak Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Tunceli Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Tunceli Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Tokat Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Tokat Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Tekirdağ Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Tekirdağ Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Yozgat Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Yozgat Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti!
Adıyaman'da skandallar zinciri! Doktorla hastanenin kavgası, Hamza bebeğin hayatına mal oldu

Adıyaman'da skandallar zinciri! Doktorla hastanenin kavgası, Hamza bebeğin hayatına mal oldu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title